DE HISTORIE VAN DE PAULEE


De Paulée is een Bourgondisch feest gehouden aan het einde van de druivenoogst.
Ooit was dit een wijdverbreid fenomeen in heel Frankrijk, maar
tegenwoordig verwijst het voornamelijk naar de festiviteiten in Meursault.

La Paulée de Meursault is een onderdeel van Les Trois Glorieuses, de drie glorieuze dagen,
die plaatsvinden rond Beaune in het derde weekend van november.

De eerste dag wordt een banket georganiseerd door
de Confrerie des Chevaliers du Tastevin op het Château du Clos Vougeot.

De tweede dag is de gerenommeerde veiling van de Hospices de Beaune wijnen
in het prachtige, uit de vijftiende eeuw stammende, Hôtel-Dieu.

De grote finale van deze trilogie is zonder twijfel "La Paulée", een feestelijk maal
in het Château de Meursault, waarbij iedere gast wordt gevraagd 1 van zijn/haar mooiste
flessen wijn mee te brengen om deze "te proeven" met de tafelgenoten van die middag.
Een ongekend feest, dat je een levenlang bijblijft, omlijst door 's werelds allermooiste wijnen.