|
AZIENDA
AGRICOLA CARLO GIACOSA
BARBARESCO
Azienda Agricola Carlo Giacosa is de rijzende ster in Barbaresco.
Carlo’s vader Donato
was medeoprichter van de coöperatie Produttori del Barbaresco
in 1958. In die tijd maakten ze de wijn nog niet op het domein en
werd een deel van de productie van Dolcetto en Barbera in bulk verkocht
aan restaurants in Turijn en Milaan.
Er werd hen echter steeds gevraagd naar Barbaresco, omdat ze daar
nu eenmaal vandaan kwamen en uiteindelijk verlieten ze de coöperatie
en werd hun eerste Barbaresco onder eigen label uitgebracht in 1967.
Vader Donato werd ingehuurd door onder andere de familie Gaja voor
werk in de wijngaard, Carlo groeide daardoor ook op met Angelo Gaja.
Initieel wilde hij piloot worden in plaats van wijnbouwer, maar toen
zijn oudere broer polio kreeg, heeft hij zijn droom opgegeven om toch
in het familiebedrijf te gaan. Daar heeft hij tot op vandaag, hij
is nu bijna 80, geen dag spijt van gehad. Op dit moment wordt het
domein gerund door Carlo’s dochter Maria-Grazia en haar zoon
Luca.
De familie maakt slechts 3000 kisten per jaar. Ze bezitten 5 hectare
wijngaard, daarvan bevindt een deel zich in de meest beroemde crus:
Montefico, Asili, Ovello en Cole. Dit is échte Barbaresco.
Er wordt biologisch gewerkt en vinificatie is zeer traditioneel: spontane
vergisting, lange maceratie en rijping in grote foeders. Ze worden
bijgestaan door Dante Scaglione en laat die nou net ook die àndere
Giacosa familie inde Langhe adviseren.
Barbaresco Asili DOCG
Van alle Cru wijngaarden in Barbaresco, behoort Asili met
Rabajà en Martinenga tot de absolute Grand Crus. De Nebbiolo
druiven worden ontsteeld en fermenteren in RVS tanks. Opvoeding vindt
daarna plaats op Frans hout en de wijn rust tenslotte nog een jaar
op fles in de donkere, stille kelder. Elegant, breed en bloemig boeket,
combineert fijn met risotto en kazen, maar doet het ook goed buiten
de maaltijden om.
Barbaresco
Montefico DOCG
Nebbiolo druiven van de Montefico worden ontsteeld en fermenteren
in RVS tanks. Opvoeding vindt daarna plaats op Frans hout en de wijn
rust tenslotte nog een jaar op fles in de donkere, stille kelder.
Combineert fijn met diverse soorten vlees en wat meer gerijpte kazen.
Barbaresco
Riserva DOCG
|
|
Luca en zijn grootvader Carlo Giacosa
|
|