|
DOMAINE
SEBASTIEN DAVID
SAINT-NICOLAS DE BOURGUEIL
Saint-Nicolas de
Bourgueil ligt in de Touraine en de arme grond bestaat voornamelijk
uit kalk,
zand en kiezel. Sébastien David bezit hier 5 ha wijngaard beplant
met de cabernet franc.
Sébastien is een jonge gepassioneerde wijnboer die biodynamisch
werkt met zorg en aandacht
voor het milieu, die geen gisten toevoegt, niet chaptaliseert en geen
chemische middelen noch
kunstmest gebruikt. Kortom wijnen met een optimaal natuurlijk karakter.
Wij selecteerden twee absolute top wijnen.
Vin d'une Oreille
Deze wijn wordt gemaakt van de massale de cabernet franc (de oerversie
die in 1925 werd
geplant), hij wordt met de hand geplukt van 80 jaar oude wijnstokken
en de opbrengst is
slechts 10 hl per hectare! De wijn wordt nog met de blote voeten getreden,
waarna hij 32
maanden op gebruikte eiken vaten gelagerd wordt. Hij is prachtig vol
en robuust van smaak,
diep van kleur en heeft een krachtige en tegelijk verfijnde lange afdronk
die lijkt op een grote Bordeaux.
Een niet onbelangrijk
detail is het feit dat deze wijn niet alleen verrukkelijk smaakt,
maar dat de fles er ook nog eens fabuleus uitziet. Een oude fles met
een diepe ziel,
gelakt en met een label rond de hals met alle noodzakelijke vermeldingen.
Coëf
De biodynamische druiven van de 45 jaar oude cabernet-franc wijnstokken
worden in zijn geheel in aardewerken amforen vergist. Na de persing
blijven ze nog 90 dagen in deze Italiaanse ovale amforen die de wijn
vetheid en rondeur geven. Door de rijping op amforen van gebakken klei
krijg je geen toegevoegde smaak van hout in de wijn. Het zuivere fruit
blijft bewaard en de wijn wordt soepeler en aantrekkelijker. Om de temperatuur
in de vaten te beheersen, worden ze tot aan hun opening ingegraven in
de grond. Dankzij de koele aarde blijft de temperatuur permanent rond
de 13-15 graden Celsius. Het resultaat is een buitengewoon spannende,
complexe wijn met veel fruit, rondeur en mineraliteit.
|
|
Sébastien
David
|
|