DOMAINE SEBASTIEN DAVID
SAINT-NICOLAS DE BOURGUEIL

Saint-Nicolas de Bourgueil ligt in de Touraine en de arme grond bestaat voornamelijk uit kalk,
zand en kiezel. Sébastien David bezit hier 5 ha wijngaard beplant met de cabernet franc.

Sébastien is een jonge gepassioneerde wijnboer die biodynamisch werkt met zorg en aandacht
voor het milieu, die geen gisten toevoegt, niet chaptaliseert en geen chemische middelen noch
kunstmest gebruikt. Kortom wijnen met een optimaal natuurlijk karakter. Wij selecteerden twee absolute top wijnen.


Vin d'une Oreille
Deze wijn wordt gemaakt van de massale de cabernet franc (de oerversie die in 1925 werd
geplant), hij wordt met de hand geplukt van 80 jaar oude wijnstokken en de opbrengst is
slechts 10 hl per hectare! De wijn wordt nog met de blote voeten getreden, waarna hij 32
maanden op gebruikte eiken vaten gelagerd wordt. Hij is prachtig vol en robuust van smaak,
diep van kleur en heeft een krachtige en tegelijk verfijnde lange afdronk die lijkt op een grote Bordeaux.

Een niet onbelangrijk detail is het feit dat deze wijn niet alleen verrukkelijk smaakt,
maar dat de fles er ook nog eens fabuleus uitziet. Een oude fles met een diepe ziel,
gelakt en met een label rond de hals met alle noodzakelijke vermeldingen.



Coëf
De biodynamische druiven van de 45 jaar oude cabernet-franc wijnstokken worden in zijn geheel in aardewerken amforen vergist. Na de persing blijven ze nog 90 dagen in deze Italiaanse ovale amforen die de wijn vetheid en rondeur geven. Door de rijping op amforen van gebakken klei krijg je geen toegevoegde smaak van hout in de wijn. Het zuivere fruit blijft bewaard en de wijn wordt soepeler en aantrekkelijker. Om de temperatuur in de vaten te beheersen, worden ze tot aan hun opening ingegraven in de grond. Dankzij de koele aarde blijft de temperatuur permanent rond de 13-15 graden Celsius. Het resultaat is een buitengewoon spannende, complexe wijn met veel fruit, rondeur en mineraliteit.

 

 



Sébastien David