VINA ALMIRANTE
RIAS BAIXAS

In noordwest Spanje ligt in de provincie Galicië, de jonge van 1988 daterende Denominación de Origen Rias Baixas. Dit wijngebied dat vertaald in het Nederlands de “lage riviermondingen” betekent, bestaat uit vijf produktiegebieden waarvan Val do Salnés, gelegen boven Pontevedra, O Rosal aan de Oceaan langs de grens met Portugal en het drogere en meer in het binnenland gesitueerde Condado do Tea, de belangrijkste zijn. Galicië is een landstreek die zeer dicht bevolkt is. Dit gecombineerd met de kleinschaligheid van de wijnbouw, de relatief lage rendementen (slechts 65hl per ha) en de hoge grondprijzen in de streek, maken de wijnen van Rias Baixas kostbaar. Maar ook kóstelijk en ze worden dan ook terecht gerekend tot de verrassendste ter wereld. De albariñodruif is vermoedelijk een kloon van de rieslingdruif en zou in de 12de eeuw door de Cisterciënzer Kloosterorde, op één van de pelgrimstochten naar Santiago de Compostella, zijn meegebracht uit het Rijngebied.
Bodega Viña Almirante is een moderne bodega met 36 ha wijngaarden, waarvan 400.000 flessen worden geproduceerd. Men werkt met pneumatische persen, roestvrijstalen gistingstanks en koelapparatuur. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De bodega ligt in het Calda de Reis district in het midden van de Salnés Vallei. De albariño Pionero Maccerato is zonder twijfel één van de allerbeste van Spanje. Ook de presentatie is subliem; een konische fles met een mooi goud/donkergroen etiket.

Pionero Maccerato
In het glas is deze albariño strogeel met een groene schakering. De wijn is prachtig in balans en heeft mooie milde fruitzuren en heerlijke geur- en smaakaroma’s van passievrucht en rijpe grapefruit. Zijn complexiteit en lengte maken deze wijn tot dé begeleider van vis, schaal- en schelpdieren.
 
José Estevez