AZIENDA AGRICOLA ROCCHEVIBERTI
BAROLO

De familie Viberti bezit al drie generaties wijngaarden rondom Castiglione Falleto in het dorp Rocche. Cesare, de grootvader en grondlegger, kocht in 1946 zijn eerste perceel in Rocche die Castiglione, gevolgd door een perceel Bricco Boschis in de ’50 jaren. Cesare en zijn zoon Giovanni verkochten initieel hun felbegeerde druiven aan de van oudsher bekende domeinen in de regio, waarmee zij zeer gerespecteerde verbouwers werden en experts op het gebied van het terroir in Castiglione Falleto.

In 2002 begon ook (klein)zoon Claudio in het bedrijf, die vanaf toen niet alleen begon met zelf bottelen onder het label Roccheviberti, maar ook nog meer verfijning aanbracht in de manier van werken, zoals het stoppen van werken met chemicaliën en de opbrengsten drastisch verlagen.

Sinds zijn eerste vintage, 2003, is zijn Rocche di Castiglione inmiddels uitgegroeid tot een cultwijn. In 2014 ging hij nog een stapje verder, door ook zelf de Cru Bricco Boschis uit te brengen, die tot die tijd als Monopole beschouwd werd.

Minuscule productie, totale toewijding aan biologisch werken en een extreem talent in de kelder zorgen ervoor dat Roccheviberti een onmiskenbare superster is in Barolo.

Barolo Vecchie Viti Del Commune di Castiglione Falleto
Deze formidabele wijn heeft een robijnrode kleur. In de neus tonen van zwarte kers en rozen. Het mondgevoel is elegant en verfijnd met florale tonen en smaken van rood fruit en kruiden. Dit is een blend van drie percelen: Mariondino , Rocche di Castiglioni en Bricco Bosschis.

Barolo Rocche di Castiglione
Van dé Rocche wijnstokken komt deze ‘Koning van de wijnen, wijn van de koningen’. Fermentatie in staal, daarna zo’n 3 jaar in Franse foeders en aansluitend nog een jaar op fles. Strikt werk in de kelder resulteert in deze prachtige ontwikkelde en elegante Barolo.

Barolo Rocche di Castiglione MAGNUM

Barolo Bricco Boschis
De grand cru Bricco Boschis is bijna helemaal in handen van Cavallotto (20ha) Roccheviberti heeft slechts 2 ha. Claudio schroomde niet om van hun verschillende percelen in deze beroemde wijngaard zelf wijn te bottelen. De bodem in Bricco Boschis bevat meer klei, wat resulteert in meer intensiteit, zowel in kleur als structuur en tannines, wat het bewaarpotentieel ten goede komt.

Langhe Nebbiolo DOC
Deze soepele Langhe Nebbiolo is een blend van drie percelen: Mariondino , Rocche di Castiglioni en Bricco Bosschis. Het is eigenlijk een Barolo maar omdat hij slechts 15 maanden i.p.v. 24 maanden op hout rijpt komt hij als Nebbiolo DOC op de markt. Een heerlijke houtgerijpte kruidige toegankelijke wijn met zachte tannines.

 

 


 


Vader en zoon Viberti