MANTLERHOF
KREMSTAL (OOSTENRIJK)

Het wijngoed Mantlerhof bevindt zich oostelijk van Krems aan de Donau in het dorpje Gedersdorf. De huidige bezitters Sepp en Margit Mantler stammen af van Simon en Elsbet Mentler die al in 1365 met wijnbouw begonnen in de buurt van Krems.

De Mantlerhof is een historische hoeve die sinds 1800 in de familie is en die bestaat uit 14 ha wijngaard, voornamelijk gelegen in een lösslandschap.
De wijnen worden organisch gemaakt en bezitten een mooie concentratie en mineraliteit en zijn vol van smaak. De belangrijkste druif van Oostenrijk is de Grüner Veltliner. De hiervan gemaakte wijnen worden gezien als de meest gastronomische wijnen, mede door hun frisheid en rondeur.
Bij Mantlerhof heeft men naast de Grüner Veltliner (47%), ook Roter Veltliner (17%), Riesling (20%), Chardonnay, Merlot, Neuburger en Gelber Muskateller aangeplant.

Weitgasse Grüner Veltliner
Hoog gelegen wijngaard met een zuid- zuidoostelijke ligging. Bleekgroen van kleur met in de smaak anijs, koriander, munt en iets peperigs. Verder herkent men tonen van citrus en lemongrass in deze frisse wijn.

Mosburgerin Grüner Veltliner "ÖTW Erste Lage"
Groengeel van kleur. Een prachtige fijne minerale neus met tonen van zwarte peper, rijp fruit (appel, peer en abrikoos) en een zeer volle lange afdronk.
In de regio’s Kremstal, Kamptal, Traisental en Wagram is het begrip “Erste Lage” voor de wijnen vanaf jaargang 2009 in gebruik om de kwaliteit van de op dit moment 47 aangewezen Cru wijngaarden te benadrukken. De vermelding geldt echter alleen voor de 23 wijnhuizen aangesloten bij de Österreichischen Traditionsweingüter.

Beerenauslese
Deze edelzoete wijn, wordt gemaakt van 80% grüner veltliner en 20% chardonnay. De overrijpe druiven (botrytis cinerea/edele rotting) worden met de hand geplukt. Deze wijn bezit naast zijn mooie honingachtige smaak ook prachtige zuren, waardoor hij niet te “plakkerig” over komt. Ideaal als begeleider van foie gras en kazen.

Roter Veltliner Reisenthal
Een zeer zeldzame witte wijn gemaakt van een lichtrode druif. Rijpe vruchten in het bouquet zoals druif, peer, rabarber en meloen. De smaak is strak, met veel mineraliteit en kracht, verder heeft de wijn een prachtig lange afdronk. Deze wijn heeft wel enige tijd nodig. Bijzonder!

 

 Sepp Mantler