AZIENDA AGRICOLA CARLO GIACOSA
BARBARESCO

Azienda Agricola Carlo Giacosa is de rijzende ster in Barbaresco.

Carlo’s vader Donato was medeoprichter van de coöperatie Produttori del Barbaresco in 1958. In die tijd maakten ze de wijn nog niet op het domein en werd een deel van de productie van Dolcetto en Barbera in bulk verkocht aan restaurants in Turijn en Milaan.
Er werd hen echter steeds gevraagd naar Barbaresco, omdat ze daar nu eenmaal vandaan kwamen en uiteindelijk verlieten ze de coöperatie en werd hun eerste Barbaresco onder eigen label uitgebracht in 1967.

Vader Donato werd ingehuurd door onder andere de familie Gaja voor werk in de wijngaard, Carlo groeide daardoor ook op met Angelo Gaja. Initieel wilde hij piloot worden in plaats van wijnbouwer, maar toen zijn oudere broer polio kreeg, heeft hij zijn droom opgegeven om toch in het familiebedrijf te gaan. Daar heeft hij tot op vandaag, hij is nu bijna 80, geen dag spijt van gehad. Op dit moment wordt het domein gerund door Carlo’s dochter Maria-Grazia en haar zoon Luca.

De familie maakt slechts 3000 kisten per jaar. Ze bezitten 5 hectare wijngaard, daarvan bevindt een deel zich in de meest beroemde crus: Montefico, Asili, Ovello en Cole. Dit is échte Barbaresco.
Er wordt biologisch gewerkt en vinificatie is zeer traditioneel: spontane vergisting, lange maceratie en rijping in grote foeders. Ze worden bijgestaan door Dante Scaglione en laat die nou net ook die àndere Giacosa familie inde Langhe adviseren.

Barbaresco Asili DOCG

Barbaresco Montefico DOCG

Barbaresco Riserva DOCG