AZIENDA AGRICOLA CARLO GIACOSA
BARBARESCO

Azienda Agricola Carlo Giacosa is de rijzende ster in Barbaresco.

Carlo’s vader Donato was medeoprichter van de coöperatie Produttori del Barbaresco in 1958. In die tijd maakten ze de wijn nog niet op het domein en werd een deel van de productie van Dolcetto en Barbera in bulk verkocht aan restaurants in Turijn en Milaan.
Er werd hen echter steeds gevraagd naar Barbaresco, omdat ze daar nu eenmaal vandaan kwamen en uiteindelijk verlieten ze de coöperatie en werd hun eerste Barbaresco onder eigen label uitgebracht in 1967.

Vader Donato werd ingehuurd door onder andere de familie Gaja voor werk in de wijngaard, Carlo groeide daardoor ook op met Angelo Gaja. Initieel wilde hij piloot worden in plaats van wijnbouwer, maar toen zijn oudere broer polio kreeg, heeft hij zijn droom opgegeven om toch in het familiebedrijf te gaan. Daar heeft hij tot op vandaag, hij is nu bijna 80, geen dag spijt van gehad. Op dit moment wordt het domein gerund door Carlo’s dochter Maria-Grazia en haar zoon Luca.

De familie maakt slechts 3000 kisten per jaar. Ze bezitten 5 hectare wijngaard, daarvan bevindt een deel zich in de meest beroemde crus: Montefico, Asili, Ovello en Cole. Dit is échte Barbaresco.
Er wordt biologisch gewerkt en vinificatie is zeer traditioneel: spontane vergisting, lange maceratie en rijping in grote foeders. Ze worden bijgestaan door Dante Scaglione en laat die nou net ook die àndere Giacosa familie inde Langhe adviseren.


Barbaresco Asili DOCG
Van alle Cru wijngaarden in Barbaresco, behoort Asili met Rabajà en Martinenga tot de absolute Grand Crus. De Nebbiolo druiven worden ontsteeld en fermenteren in RVS tanks. Opvoeding vindt daarna plaats op Frans hout en de wijn rust tenslotte nog een jaar op fles in de donkere, stille kelder. Elegant, breed en bloemig boeket, combineert fijn met risotto en kazen, maar doet het ook goed buiten de maaltijden om.

Barbaresco Montefico DOCG
Nebbiolo druiven van de Montefico worden ontsteeld en fermenteren in RVS tanks. Opvoeding vindt daarna plaats op Frans hout en de wijn rust tenslotte nog een jaar op fles in de donkere, stille kelder. Combineert fijn met diverse soorten vlees en wat meer gerijpte kazen.

Barbaresco Riserva DOCG


 


 


Luca en zijn grootvader Carlo Giacosa