Carlo’s vader Donato was medeoprichter van de
coöperatie Produttori del Barbaresco in 1958. In die tijd maakten
ze de wijn nog niet op het domein en werd een deel van de productie
van Dolcetto en Barbera in bulk verkocht aan restaurants in Turijn
en Milaan.
Er werd hen echter steeds gevraagd naar Barbaresco, omdat ze daar
nu eenmaal vandaan kwamen en uiteindelijk verlieten ze de coöperatie
en werd hun eerste Barbaresco onder eigen label uitgebracht in 1967.
Vader Donato werd ingehuurd door onder andere de familie Gaja voor
werk in de wijngaard, Carlo groeide daardoor ook op met Angelo Gaja.
Initieel wilde hij piloot worden in plaats van wijnbouwer, maar toen
zijn oudere broer polio kreeg, heeft hij zijn droom opgegeven om toch
in het familiebedrijf te gaan. Daar heeft hij tot op vandaag, hij
is nu bijna 80, geen dag spijt van gehad. Op dit moment wordt het
domein gerund door Carlo’s dochter Maria-Grazia en haar zoon
Luca.
De familie maakt slechts 3000 kisten per jaar.
Ze bezitten 5 hectare wijngaard, daarvan bevindt een deel zich in
de meest beroemde crus: Montefico, Asili, Ovello en Cole. Dit is échte
Barbaresco.
Er wordt biologisch gewerkt en vinificatie is zeer traditioneel: spontane
vergisting, lange maceratie en rijping in grote foeders. Ze worden
bijgestaan door Dante Scaglione en laat die nou net ook die àndere
Giacosa familie inde Langhe adviseren.
Barbaresco Asili DOCG
Barbaresco Montefico DOCG
Barbaresco Riserva DOCG