SPANJE


Alicante

La Perla de Javea - Javea/Xabia - 2023

Deze parel ligt bijna in zee en je kunt hier genieten van alles wat uit die zee komt. Wij bestelden scheermessen, chopitos fritos (kleine inktvisjes), gamba roja de Javea, paella negra en noodles met seafood. Allemaal even lekker, een super tent!
www.laperladejavea.com

Sand - Moraira - 2023
Aan de boulevard uitkijkend op het castillo zit je hier heerlijk. Een salade van quinoa, tarbot (perfect gebakken) en tong zijn hier buitengewoon lekker. Lekkere Impromptu rosé erbij en je wilt hier bijna niet meer weg……..
www.restaurantesand.com

Club Nautico - Moirara - 2023
Dit restaurant is prachtig gelegen aan de jachthaven. Op het mooie terras met uitzicht kun je genieten van o.a. oesters, kaviaar (30 gram €36,-), foie gras, een mooie salade en vis van de dag. Zeer kundige en vriendelijke bediening. Goede wijnkaart.
www.cnmoraira.com

Rincon de Moirara - Moirara - 2023
Een familierestaurant op de eerste verdieping van een pand in een winkelstraat. Uitgebreide kaart met voor elk wat wils. Acceptabele prijzen (een menu van de dag voor €17,-) en een soms wat nukkige eigenaar.

Peix & Brases* - Denia - 2023
Beneden de bodega, op de eerste verdieping met de lift het sterrenrestaurant en daarboven nog een terras met uitzicht op haven. Wij bestelden het 7-gangen menu van €69,-. Prachtig opgemaakte borden: baby prawn met gerookte paling, witte asperges met schapenkaas en ansjovis, gedroogde octopus met olijfolie, baby inktvis met varkenswang en cacao, biet met rode garnaal, zeekomkommer en een dessert van bosaardbeitjes. Een aparte ervaring, soms vreemd en avontuurlijk maar een belevenis. Uitstekende bediening en dito wijnkaart.
www.peixibrases.com


Barcelona


COMMERC24 | BARCELONA | SEPTEMBER '10 | *
In 1985 wordt de dan twintigjarige, Carles Abellan aangenomen op de Hotelschool van Barcelona. Hij combineert zijn studies met werken in restaurants als El Pescador, L'Odissea, La Dama en het Hotel Meli.
Tijdens deze periode ontmoet hij iemand, die een beslissende invloed zal hebben op zijn latere carriere: Ferran Adrià. Inderdaad, de grote chef-kok nodigde hem uit om te werken bij El Bulli, eerst als stagair en jaren later als chef van zijn team.
Carles, die zijn ware roeping ontdekt in El Bulli, gaat terug naar Barcelona om zijn eigen restaurant in de Carrer Comerç nummer 24 te openen en daar mogen we hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor zijn.
Er zijn wereldwijd slechts een handjevol chefs die het moleculaire koken beheersen tot in perfectie en Carles bewijst dat hij net als zijn leermeester daar één van is.
We kregen 22 gangen. Te veel om te beschrijven. Maar we raden u van harte aan, als u in Barcelona bent, dit restaurant aan te doen. De sfeer is gezellig en informeel, de prijs zeer redelijk en het eten fenomenaal!
www.projectes24.com


IRATI | BARCELONA | MAART '10
Pal achter de Ramblas in de sfeervolle Barrio Gotic zit deze super tapas tent. Irati is een Baskische naam, dat op een plaatsje in Baskenland duidt.
Men staat aan de bar waar een ruime keuze aan heerlijke tapas staan uitgestald. Vraag een bord en pak wat je wilt eten, bewaar de prikkertjes van de tapas. Je rekent aan het eind het aantal prikkertjes af bij de camarero. Elke tapa kost €1,80. Een prettige bijkomstigheid, Irati is 365 dagen per jaar open.
Carrer del cardenal casanyes, 17
www.gruposagardi.com


Baskenland


MUGARITZ | ERRENTERIA | JUN 12 | **
Dit restaurant heeft niet alleen 2** maar staat ook nog eens op de 3de plaats in de San Pellegrino World’s Best Restaurants. Het ligt op slechts twintig minuten rijden van San Sebastian. Naast het restaurant ligt een kruidentuin die kan worden bezichtigd. Mugaritz heeft naar eigen zeggen een avant- gardistische inrichting. Bij binnenkomst vallen de lege tafels op, m.u.v. een kunstig geknakt bord daarop. Het personeel is zeer gemotiveerd en hulpvaardig en de sfeer is uitermate relaxed. De amuse wordt in de keuken geserveerd en daarna begeven ons weer richting tafel en komen de eerste vier (van in totaal 20) schotels. Deze worden met de hand gegeten. Je kunt niet à la carte eten, maar alleen het vaste 20-gangen menu van de dag bestellen; kosten €145,-. We beginnen met een brief uit de keuken, een verzegelde envelop met daarin “eetpapier” waarop je met een briefopener/spatel olijvenpasta smeert (een origineel idee). Daarna een hapje van tarbot, zeeanemoon en poeder van chrysanten, gevolgd door een toastje van merg en radijs as (beetje zout) gevolgd door epines/stekels met smaken van citroen, knoflook en cayennepeper. Daarna volgen o.a. gefrituurde waterspinazie, meloen in de vorm van druiven met pitjes van peper en cardamom en met gedroogde tonijnsnippers, een saladeboeket van groenten, bloemen, crème en ei (erg fraai), een grote gamba met tomaat en verse pasta (zeer geslaagd), een soepje met citroenbeignets en calamares (een plaatje!), merlu/heek met rauwe bloemkool en mascarpone (perfect van smaak), hierna zeeduivel met geroosterde graatjes (zeer flauw), een stukje rode poon gevolgd door parelhoen met kreeftenjus (wij prefereren het originele recept van Fernand Point – Poulet aux Ecrevisses). Daarna een potje met een vijzel waarin je zelf sesam moet pletten en waarin een bouillon wordt geserveerd met radijs en peper (niet echt lekker, wel scherp). Alvorens we eindigen met nog eens vier dessertjes, wordt er mint geserveerd. Dit is weer een vondst; het takje mint is gedoopt in de mojito (rum, limoen en mint) en daarna bevroren. Hierna perzikijs met een capucine bloemetje en peper, dan een bevroren zandkoekje met amandel (niet bijzonder en mist smaak), een erg lekkere milkshake met vijgen/citroensmaak en tot slot twee stokjes (bonbons) rechtop in eucalyptusschors gepresenteerd (vreemd en erg gezocht). Na afloop kregen we een gedrukt menu en een apart wijnoverzicht van de genoten gerechtjes en wijnen, altijd weer een welkome verrassing. Mugaritz is voor ons een bijzonder adres met een aantal sublieme gerechten maar waar men ook wel eens doorschiet en waar men vaak eerder op het verrassingseffect let dan op de smaak. In ieder geval is nummer drie van de wereld wat ons betreft wel wat overdreven, zelfs binnen Spanje prefereren wij de keukens van Arzak, San Pau, Quique Dacosta en de hieronder besproken Berasategui.
www.mugaritz.com


BERASATEGUI | LASARTE | JUN 12 | ***
Martin Berasategui is de enige Spaanse chef met 7 sterren. Drie in Lasarte, twee in Barcelona, één op Tenerife en één in Sevilla. Het was alweer 7 jaar geleden dat we hier voor het laatst aten en nog voor de verbouwing. We besloten « Le Grand Menu Dégustation » van €175,- te nemen, een selectie van de 12 mooiste creaties sinds 1995. Dit menu bestaat echt uit louter hoogstandjes. We beginnen met de veel geïmiteerde maar weinig geëvenaarde Mille-feuille caramélisé van foie gras en paling (heerlijk krokant en wat een mooie combinatie), daarna een heldere bouillon van inktvis met een ravioli gevuld met inkt die in je mond openklapt, dan een oester met o.a. kokos, komkommer en kafir (harmonieus en alles behoudt toch zijn smaak), verder met een luchtige mousse van asperge en truffel met een pesto van peterselie. Daarna drie texturen van venkel, een globe (balletje) gevuld met gerookte zalm en ansjovis met waterkers, dan een eitje gegaard op 30? op een carpaccio van varkensnek en een salade liquide (origineel en lekker zonder dat het te gezocht is). Hierna de lauwwarme salade van groente en schelpdieren met sesam en noot, rouget met krokante graatjes en tot slot filet de boeuf met chlorophile van snijbiet en een bonbon gevuld met kaas. Als eerste dessert meloen, sorbet van citroen en krokante bloemetjes, als tweede dessert is er een givré au chocolat met geroosterde pompoenpitten wat asperge, mint en een sorbet van koffie (een heerlijke finale die letterlijk smelt in de mond). Sjonge jonge wat was dit een feest, alles klopt en de gerechten zijn niet alleen een lust voor het oog maar smaken ook nog onberispelijk. Ook de door de uitmuntende sommelier uitgezochte wijnen (€10,- per glas) kloppen. Eén van de mooiste ervaringen van de laatste tijd, bravo Martin!
www.martinberasategui.com


ASADOR ETXEBARRI | ATXONDO | JUN 12 | *
Op aanraden van zowel Wouter van Dort van Unilever als John Halvemaan bezochten wij wellicht het beste grill restaurant van Spanje, in ieder geval de enige met een ster. Gelegen ergens tussen San Sebastian en Bilbao en je kunt er alleen maar lunchen. De hand van grillmeester Victor Arguinzoniz is herkenbaar in alle gerechten. In zijn keuken gebruikt hij als basis de houtskool grill (la brasa) en er wordt gebruik gemaakt van verschillende houtsoorten zoals b.v. appel, eik, sinaasappel, wijnstok en olijf. Bijna elk gerecht krijgt hierdoor iets speciaals in smaak, geur of texture toegevoegd. Dit keer wilden we geen heel menu eten en besloten daarom een aantal gerechten à la carte te bestellen. We kozen voor ieder drie gerechten die op hun initiatief als halve portie geserveerd werden. We begonnen met een heerlijke lauwwarme lobster salade en oesters op zeewier met een schuim van zilt oesterwater beide gerechten waren licht gegrild. Daarna gegrilde groenten: gekonfijt uitje, paprika, kerstomaatje, bietjes en jonge aubergines (te duur voor het gebodene), gevolgd door witte tonijn, heel licht gegrild met wat zeezout en tot slot solomio beef. We hebben werkelijk heerlijk geluncht bij Etxebarri, simpel met weinig ingrediënten maar heel puur. Absoluut een adres waar het grillen tot kunst verheven is!
www.asadoretxebarri.com



Catalonië

Hostal Sport Falset | april 2017
Midden in de Priorat gelegen hotel-restaurant. Ruime kamers en een prima restaurant met een fantastische wijnkaart. Aan een tafeltje gedekt met een rood wit geblokt tafelkleed genoten we van de heerlijkste slakken ooit, gegrilde octopus, iberische ham, een soort paëlla en zeebaars. Mooie fles priorat er bij, wat wil een mens nog meer!
www.hotelpriorat-hostalsport.com


La Gamba Palamós
| april 2017
Ouderwets lekker eten hier. Gazpacho van het huis, daarna zee-egels, artisjokbodems gevuld met langoustines, de mooiste Spaanse Palamós garnalen (wij hadden nummer 421475) en een fles Dido (Monsant), wat hebben we genoten.
www.lagambapalamos.com


El Celler de Can Rocca*** Girona
| april 2017
Dit legendarische restaurant moet je ooit bezocht hebben. Smaakmakers zijn de broers Joan, Josep en Jordi Rocca, zij zijn wereldberoemd en je moet tegenwoordig 11 maanden van tevoren reserveren. 10 jaar geleden was ik er voor het laatst met Marco Westmaas, nog bij de vorige locatie. We begonnen met een serie van 5 amuses geserveerd in een soort lampion, daarna een bouwplaat met de broers er in verwerkt met nogmaals 5 amuses, een zilver rekje met ieder 2 amuse lepels (goddelijk), daarna 2 zeesterren van “fruit de mer” (fabuleus) en een olijfboompje met crème glacée van groene olijf. Daarna begon het eigenlijke (kleine) lunchmenu van 7 gangen (€180,-). Een keuze uit timbale van foie gras en appel met vanille olie (heerlijk, maar machtig) en een Viennetta van witte asperges en truffel (voortreffelijk). Daarna in rijstazijn gemarineerde gamba, gegrilde tong (iets te rauw) met 5 verschillende sauzen (olijf, venkel, pijnboompit, bergamot en sinaasappel), brandade van schelvis, gans, speenvarken à la Rioja en de desserts. Bij het dessert Miracle de Lancôme wordt een “neusje” van papier neergelegd waarvan de binnenkant bespoten is met het parfum van Lancôme en moet je de geuren/smaken terugvinden op je dessertbord. Wij beleefden een mooie middag met uitzonderlijke gerechten en wijnen, alleen vraag ik mij af of al die amuses niet ten koste gaan van de rest van het menu.
https://cellercanroca.com/



Galicië

Beiramar | O Grove
Klassiek visrestaurant mooi gelegen op de boulevard. De kwaliteit van de gerechten is werkelijk uitstekend. De bediening is vriendelijk en professioneel. Wij genoten van percebes (ganzemosselen), kreeft met paprika en zeeduivel. Dit alles vergezeld van een heerlijke Pionero Macerato Albarino, werkelijk voortreffelijk!
www.restaurantebeiramar.com

Ibiza

EL CHIRINGUITO | PLAYA ES CAVALLET | MEI 2014
Deze fantastische Beachclub ligt niet ver van Ibiza stad en kijkt uit op Formentera. Je kunt er ontbijten, lunchen en dineren. En dat kan aan een tafel, al loungend of lekker op het strand op een ligbed. Wij genoten van een aantal “sharing gerechten” o.a. Ibicenco tomatensalade, gegrilde sardines, calamari andaluz, gegrilde inktvis en clams. Maar je kunt ook een mooie kreeft of de “catch of the day” eten. Op de achtergrond verzorgde een DJ lekkere muziek en de sommelier zorgde voor goede bijpassende Spaanse wijnen. Lekker swingend adres!
www.elchiringuitoibiza.com


ES TORRENT | MEI 2014
Eén van de meest gerenommeerde restaurants van het eiland. Gelegen in de buurt van Sant Josep aan een prachtige baai. Wat een heerlijk adres, met je voeten in het zand genietend van alles wat uit zee komt. Bijvoorbeeld de “pescado del dia”, de superverse John Dory (zonnevis), maar ook een langouste, kreeft of paëlla zijn aan te bevelen in dit paradijselijk gelegen restaurant. Ook de bediening is uitermate attent. Wel een goed gevulde portemonnee meenemen!
www.estorrent.net


HOME LOOS | IBIZA STAD | MEI 2014
In de zeventiger jaren leverden wij de hele familie van der Loos (5 prachtige delicatessenwinkels) in Den Haag wijnen. De liefde voor rugby en het goede der aarde verbond onze families. Michel van der Loos (een gezellige Hagenees met het hart op de juiste plaats) zit al jaren in Figueretas, een wat minder “en vogue” zijnde buurt van Ibiza stad, maar serveert hier wel de lekkerste tapas die we hebben gegeten (ook de paëlla is niet te versmaden)! De gambas in knoflookolie, de inktvisringen, de tortilla en de gehaktballetjes waren heerlijk en de Iberico ham smolt op de tong. Lekker en betaalbaar, een aanrader!
www.homeloos-ibiza.com


MACAO CAFÉ | SANTA GERTUDIS | MEI 2014
Eén van de leukste dorpjes op Ibiza is Santa Gertrudis. Veel restaurantjes en winkeltjes worden gedreven door oud-hippies die in de 60er en 70er jaren zijn blijven hangen. Een aangenaam Italiaans restaurant met een mooi terras is Macao (hoewel je onder deze naam eerder een oosters restaurant zou verwachten). Lekkere pasta’s, attente bediening, interessante wijnkaart, alleen wel wat prijzig.
00 34 971 197 835


THE HARBOUR CLUB | PLAYA TALAMANCA | IBIZA STAD
We hebben er nog niet gegeten maar hebben er al wel een kijkje genomen. Dit is waarschijnlijk één van de mooiste restaurants van Ibiza aan het strand gelegen. De aankomst is al indrukwekkend, een mooi ruim parkeerterrein en daarna een prachtig deels open, deels overdekt restaurant. Verder doorlopend wederom een prachtig restaurantgedeelte en daarvoor een strandgedeelte met ligbedden. Veel mooie muurschilderingen, prachtig meubilair, palmbomen en een open keuken. Indrukwekkend!
www.theharbourclub.es


BABYLON BEACH | SANTA EULARIA | SEP 2014
Deze fijne strandclub is een paradijsje dat nog onontdekt is door het grote publiek.
Het is een strandtent zonder strand. Je zit namelijk op
een klif. Wel kun je hier via een rots trap een duik in zee nemen. Het
uitzicht vanaf de ligbedden is adembenemend. Men beschikt over twee
eetgedeelten, een eenvoudig gedeelte, met burrito's, halve kippen en glutenvrije
pasta's en een restaurant, met een uitgebreidere kaart. Deze club is ook een aanrader om met de kleintjes te komen, er is een heus speelparadijs metanimatieteam.
www.babylonbeachbar.com


CICALE | SAN JUAN | SEP 2014
Dit leuke Italiaanse restaurant langs de weg tussen San Lorenzo en Portinatx, wordt gerund door ex liefdespaar Paolo uit Bologna en desympathieke Romeinse Michaela. Wij namen plaats op het prachtige terras wat ruim is maar tegelijk knus en schoon. Nog maar net op de stoelen plaats genomen, stond er al een fles water met een mandje brood en een Antiboise op tafel.
Het bedienend personeel was uitermate vriendelijk en correct. Op de kaart prijken gerechten als verse pasta's, burrata met tomaat en basilicum, bresaola met ruccola enParmezaan, geroosterde kip met zoete aardappel en limoen en gegrilde biefstuk. Wij hadden een lauwwarme quinoasalade met rozijnen, hazelnoten en iets te veel shiitake (naar onze mening), maar wel erg goed van smaak.
Als hoofdgerecht aten we risotto met een pestosaus, perfect klaargemaakt maar een fractie te zout. De linguine met garnalen en de calamares met courgette met een bisque waren ook niet te versmaden. De pasta perfect al dente. Als dessert waren tiramisu en chocolade taart voortreffelijk. Kortom een erg lekker adresje met enige kleine schoonheidsfoutjes.
www.cicaleibiza.com


LA PALOMA | SAN LORENZO | SEP 2014
In het mini dorpje San Lorenzo ligt hippierestaurant la Paloma. Hier heeft de tijd 40 jaar stil gestaan. Als je even terug wilt naar de flowerpowertijd dan is dit hèt adres. Ook is dit restaurant uitermate geschikt om met kinderen te bezoeken. Het eten van de biologische kaart is eenvoudig maar (h)eerlijk. Etend in de idyllische tuin waant men zich in een andere wereld.
Wij deelden één voorgerecht. De gemarineerde zalm met mango, koriander en limoen was erg goed van smaak. op advies van de vriendelijke ober startten we de tweede ronde met een pasta met een saus van tomaat en zeewier. lekker maar niet zo bijzonder als de aardige ober ons wilde doen geloven. De zeebaars met een ratatouille van bieten en kool was heerlijk. Als dessert besloten we met een carpaccio van ananas en een Crème brulée waar niets op aan te merken was. Ook beschikt dit restaurant over een prima wijnkaart met veel wijnen per glas. Wij vonden dit een ontzettend leuk adres, dat iedereen een keer gedaan moet hebben als je tenminste eens de hippie vibe wilt beleven.
www.palomaibiza.com



Madrid

EL SOBRINO DE BOTIN | MADRID | DEC '10
Dit restaurant is volgens het Guinness World Record Book het oudste restaurant van de wereld. Botin is gesticht in 1752 door het echtpaar Botin en heette vroeger Casa Botin. Later is het geërfd door hun neef, vandaar de huidige naam El Sobrino (neef) de Botín.
Een lievelingsadresje van Ernest Hemingway, die dit restaurant ooit als volgt beschreef in een passage van zijn roman The Sun Also Rises:
“We lunched upstairs at Botin´s. It is one of the best restaurants in the world. We had roast young suckling pig and drank rioja alta. I ate a very big meal and drank three bottles of rioja alta.”
Dit authentieke Spaanse restaurant is ietwat toeristisch, maar een belevenis om heen te gaan. Hier eten ook veel Madrilenen, wat veel zegt over de kwaliteit. Het prachtige antieke pand beslaat 4 etages, waarbij elke ruimte anders is ingericht. Specialiteit van het huis is Cochinillo Asado (geroosterd speenvarken). Je kunt ook kiezen voor klassiekers als: Ibérico ham, knoflooksoep en een gebraden halve kip. Wij kozen een eenvoudige maar smaakvolle salade met daarbij een heerlijke biefstuk, die botermals was. Er is een ruime keuze aan heerlijke voornamelijk Spaanse wijnen die mild geprijsd zijn.
www.botin.es


MERCADO SAN FERNANDO | MADRID | DEC '10
Achter Plaza Mayor in het hart van Madrid zit Mercado San Fernando. Deze prachtige markt is als een grote proeverij en zeker een bezoekje waard als je van de Spaanse lekkernijen houdt. In deze culinaire oase is een wijnbar gevestigd, Pinkleton & Wine, waar je de prachtigste wijnen kunt drinken. Je kunt hier Spaanse toppers als Pingus en Vega Sicilia drinken die zelfs per glas te verkrijgen zijn. Ook is er een breed scala aan champagnes per glas te bestellen waaronder Roederer Cristal.
Franse wijnliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen. Dan moet je wel je portemonnee trekken want Chateau Petrus en Chateau Haut Brion zijn niet goedkoop en alleen per hele fles te krijgen.
http://www.mercadodesanmiguel.es  

Malaga

EL REFECTORIUM | MALAGA | JUN '15
Één van de beste tapas bars van Malaga is El Refectorium.
Deze moderne bar ligt direct achter de kathedraal. Sublieme tapas en mooie schotels tegen alleszins redelijke prijzen en lekkere open wijnen die met ruime hand geschonken worden.
www.elrefectorium.net


KGB | MALAGA | JUN '15
Een andere goede tapas bar is Kisko Garcia Bar KGB. Deze sterrenchef uit Cordoba heeft de plaats ingenomen van Dani Garcia’s Manzanilla. De tapas zijn een combinatie van de Andalusische- en de Oriëntaalse keuken. Adres: Calle Fresca 12 (ook in de buurt van de kathedraal).


GODOY | MALAGA | JUN '15
Ongetwijfeld het beste visrestaurant van Malaga is het aan de haven gelegen Godoy. Werkelijk alles wat uit zee komt kun je in dit modern ingerichte restaurant vinden. Wij genoten van percebes (eendenmossel) en een paëlla met mariscos. Beknopte redelijk geprijsde wijnkaart met o.a. Pesquera en Vega Sicilia Valbuena. Prima adres!
www.marisqueriagodoy.com


APONIENTE | EL PUERTO DE SANTA MARIA | JUN '15 | **
Ángel León ontving in 2014 zijn 2* ster. Dit moderne kleine restaurant met slechts 10 tafels zat helemaal vol deze dinsdagmiddag. Wij bestelden het Menú Selección van €136,- (ex 10%) en besloten ook het bijpassende wijnarrangement te nemen van €52,- (ex 10%). We beleefden een memorabele lunch van 10 gangen. Alle gangen (m.u.v. het dessert) bestonden uit producten die uit zee kwamen. IJs met plankton, zeesoep, sardines met “gedroogde” graatjes, een hoorntje met zee-egel , oester met mayonaise en oesterpoeder, schelviswang op een broodje van groene zilte kruiden, een soepje met erwtjes, geiten gnocchi en clams, spaghetti carbonara van vis en een saus van Iberico ham, Merluza met zwarte ui en uipoeder, kleine inktvis met oloroso en inkt met uiencompote, zwaardvis met Japanse saus. Daarna een dessert van gember en limoen en tot slot chocola met olijfolie, karamelijs en gerookte chocolade”zaadjes” met wat zeezout. Alle gerechten waren niet alleen origineel maar ook bijzonder lekker. Enige kanttekening is het feit dat we hier in het sherrygebied zitten en León bij alle gerechten sherry serveert. Natuurlijk een logische gedachtegang maar wij verlangden na diverse manzanilla-, oloroso- en fino sherries wel naar een glas “echte” wijn. Verder niets dan lof!
www.aponiente.com


MANZANILLA | MALAGA | AUG '12
Dani Garcia is een zeer gerenommeerde Malagaanse tweesterrenchef van restaurant Calima in Marbella. Naast Calima baatte hij La Moraga uit, een keten van tapasrestaurants in Andalusië.Na de verkoop van la Moraga , besloot hij zich toe te leggen op twee tapas restaurants genaamd Manzanilla. Een in Malaga en een in New York. Manzanilla is een stijlvolle tapasbar gevestigd in “de oude Moraga”, verscholen in een klein straatje in het centrum van Malaga, achter de bekende winkelstraat Calle Larios. Specialiteit is de burger Rossini, niet heel origineel, wel zeer goed van smaak. Op de kaart staan typisch Spaanse gerechtjes als tortilla, patatas brava en croquetjes van inktvis, maar met een zeer geraffineerde twist. Naast de burger namen wij de tartaar van zalm, sashimi van tonijn, gamba’s in knoflookolie en yoghurt van Foie gras met port en Parmezaanse kaas en een salade van witte bonen. Alles heerlijk van smaak en kraakvers.

 

Mallorca

EL BISTRO DEL TRISTAN | PUERTO PORTALS | JUL '11 | *
Tot even terug was Tristan nog getooid met 2**, sinds kort met nog maar 1*. Het restaurant en zijn bistro zijn direct gelegen aan de haven met uitzicht op talloze prachtige boten. Wij kozen (op aanraden van Marcel van der Kleijn van Callas) voor de aanpalende Bistro. Lekker druk en ongedwongen worden hier een aantal prima schotels geserveerd voor een fractie van de prijzen van het naastgelegen *restaurant. Als amuse werd een heerlijk kopje Gazpacho geserveerd. Wij kozen voor de pulpo 1990 en de kreeft als voorgerecht. De pulpo (inktvis) dun gesneden, lauwwarm in een saus van saffraan en enkele verse kruiden, de kreeft met een fabuleuze “bite” in een saus met bieslook, asperges vertes en harten van kropsla. Daarna als hoofdgerecht zeeduivel (het hele visje inclusief de staart) geserveerd met mini courgettes, mini maïskolfjes en wortel en voor mijn echtgenote ravioli met Majorcaanse vis gevuld met een saus van truffel en spinazie. Een prima ervaring die inclusief een fles Rosé van het eiland Mallorca en koffie uitkwam op €150,- voor ons tweeën.
www.grupotristan.com

ES RACO D’ES TEIX | DEIA | JUL '11 | *
Josef Sauerschell en zijn echtgenote Leonor Payeras bestieren dit sympathieke 1* restaurant in het kunstenaarsdorp Deià. Vanaf het terras met z’n 10 tafels heeft men een prachtig panoramisch uitzicht op de berg Teix, welke deel uitmaakt van het Tramuntana gebergte. We bestelden het 4-gangen menu van €72,-. Na 3 pinchos (hapjes) en een soepje arriveerde het eerste gerecht: coquilles en gamba’s met koriander, perzik en waterkers. Een schotel die prachtig in balans was. Daarna tarbot op een tomaten/artisjok risotto, ook zeer harmonisch. Daarna heek met kreeft met een seafood saus en groentetjes (courgette, wortel, aardappel en venkel). Als nagerecht een variatie van framboos. Na de thee/koffie keerden we fluitend naar ons hotel terug, heerlijk gegeten!
www.esracodesteix.es


ES FUM | COSTA D’EN BLANES | JUL '11
Es Fum is het beste restaurant van Mallorca mailde Marco Westmaas mij, en we zijn geneigd dit volledig met hem eens te zijn. The St. Regis Mardavall Mallorca Resort is een geweldig *****resort, waar werkelijk alles klopt. Sprookjesachtig gelegen aan een baai. Het restaurant heeft een prachtig terras met uitzicht over zwembad, tuinen en de zee. Op de begane grond speelde de pianist romantisch repertoire hetgeen zeker een extra dimensie aan ons bezoek gaf. De zonsondergang en de kaarsen zorgden voor nog meer sfeer. Als amuse kwam een rekje met 5 stuks glaswerk gevuld met verschillende “bereidingen/presentaties” van bloemkool. Wij kozen het 6 gangen menu van €128,-. We begonnen met king crab en langoustines met schuim van mierikswortel op bulgur gepresenteerd met een watermeloen/framboos saus. Daarna heel licht gerookte coquilles met een korstje van lijnzaad met tomaten en venkel . Gevolgd door tarbot met cantharellen en dragon, à la carbonara. Als hoofdgerecht prachtig rosé gebraden kalf met boleten, koolrabi, aardappel en een ouderwetse kalfsfond, klasse! Daarna kaas van de kaastrolley en een frambozendessert met basilicum en witte chocolade, iets te gezocht naar ons idee. Es Fum is een absolute aanrader met een fantastisch attente bediening, nog geen sterren……..maar dat kan nooit lang meer duren.
www.stregismardavall.com

TAHINI | PUERTO PORTALS | JUL '11
Tahini Sushi Bar en Restaurant behoort tot de Cappucino Groep. Deze groep bezit o.a. een groot aantal koffie gelegenheden op het eiland. Laatste loot aan de boom is dit Japanse restaurant. Hier kun je genieten van sashimi, sushi en noodles maar ook van prachtig gepresenteerde gerechten met langoustines, tonijn en gambas. Er is ook een take away.
www.grupocappuccino.com