PORTUGAL


Algarve


Restaurant Avenida |Lagos (Algarve) | sep '18

Dit restaurant op de begane grond van het Avenida hotel ligt aan de boulevard, recht tegenover de brug naar de Marina. Een moderne en frisse designzaak die wordt gerund door Roeland Klein (ex Hermitage*, Rijsoord). Hij en zijn jonge brigade geven een moderne draai aan de Portugese keuken.
We begonnen met een oester met gin-tonic schuim en zoetzure komkommer, gevolgd door heerlijke bouillabaisse met mossel en apart geserveerde tartaar van garnaal en Cantaloupe meloen. Mooi! De makreel, daarna, kwam met komkommer, oester, crème fraîche en cresson. Gevolgd door coquilles met artisjokpuree, witlof, appel en hazelnoot, en langoustine met groene bonen, carbonarasaus en bacalhau met zoete aardappel. Tot slot yoghurtcrème met aardbeien. We hebben gesmuld van de kookkunsten van Roeland en raden iedereen aan hier eens een kijkje te gaan nemen. Een onvergetelijke avond!
www.avenidarestaurante.pt

Borda do Cais |Ferragudo (Algarve) | sep '18
Leuk lokaal restaurant aan de kade van Ferragudo. De heerlijke vis wordt iedere dag vers aangevoerd door lokale vissers. Je geniet hier van risotto met scheermessen (de schelpdieren, uiteraard) en vis van de houtskoolgrill. Lekkere rosé uit de Douro erbij, echt prima!

Palacio Estoi |Estoi (Algarve) | sep '18
Het Pousada Palacio de Estoi ligt in het centrum van Estoi, op slechts 10 km van Faro, op het terrein van een prachtig paleis uit de 19e eeuw. Een heerlijk hotel waar heden en verleden goed met elkaar verweven zijn. Mooie ruime kamer en goed ontbijt. Het restaurant heeft een aantal lekkere gerechten op de kaart staan. Verder een leuke enthousiaste bediening en een wijnkaart met redelijk geprijsde wijnen. www.pousadas.pt/en/hotel/pousada-estoi

O Alambique | Silves (Algarve) | sep '18
In dit restaurant serveert de Duitse eigenaresse al bijna 20 jaar klassieke gerechten aan vooral haar vaste gasten. Verwacht hier geen moderne geraffineerde gerechten maar correcte klassieke schotels zoals salade met geitenkaas, gebakken paddenstoelen met kruiden en knoflook, gebakken garnalen in kokosbeslag en sinaasappel-gembersaus. En als hoofdgerecht een lekkere steak, lam, kabeljauw of zonnevis.
https://o-alambique.jimdosite.com




Porto

O Gaveto | Matasinhos | OKT 2017
Traditioneel visrestaurant in de beste zin des woords. Wat je hier ook eet, oesters, sardines, kreeft etc. alles is erg lekker. Zeer vriendelijke bediening en zeer betaalbare wijnen op de kaart!
www.ogaveto.com

Os Lusiadas | Matasinhos | OKT 2017
Nog een perfect restaurant in dit stadje, 8 km buiten Porto, met z’n ontelbare visrestaurants. Prachtige plateaus de fruits de mer en alles wat er verder uit zee komt. Wij genoten van percebes (ganzemossel), oesters en een langouste. Mooie wijnkaart en zeer goede bediening die nog alles aan tafel uitserveert.
www.restaurantelusiadas.com


Cantinho do Avillez | Porto |OKT 2017
Dit restaurant is van sterren kok José Avillez (Belcanto** Lissabon). Het is een buitengewoon sfeervol restaurant met een kaart met leuke gerechten zoals o.a. gemarineerde coquilles met rijst en champignons, gazpacho, gefrituurde groene bonen met tartaarsaus, half rauwe tonijn met oriëntaalse groenten en octopus met zoete aardappel. Zeer betaalbaar en een interessante wijnkaart met een groot aantal wijnen per glas.
www.cantinhodoavillez.pt

Toscano | Porto | OKT 2017
Leuk Italiaans restaurant met een groot aantal bekende gerechten: lasagna, verse pasta, risotto, ossobuco en natuurlijk pizza’s. De meeste gerechten vonden wij aan de hartige kant.


Casa de Cha da Boa Nova* | Leça de Palmeira | OKT 2017
Prachtig tussen de rotsen aan zee gelegen restaurant van top kok Rui Paula. 3 prachtige amuses openen het lunchmenu van €125,-. Daarna volgden 7 gangen. Achtereenvolgens een plaatje van een bord met een oester met pareltjes gedrapeerd voor de schelp die is gevuld met rauwe tonijn en dille. Rode garnaal uit de Algarve in een heerlijke champignonbouillon. Vervolgens een hommage aan de visser, daarna koolvis met plankton en percebes, een stukje tong met curry en kokosnoot (super!), calamares met een sauce Bordelaise en gebakken rijst en het dessert in drie gangen geserveerd. Een heerlijke lunch waarbij we eindelijk weer eens een aantal prachtige open wijnen konden kiezen die geserveerd werden door een zeer gemotiveerde niet te opdringerige sommelier.
www.casadechadaboanova.pt