ITALIË
Milaan
Ichikawa | Milaan | 2023
Eén van de eerste en beste Japanse restaurants van Milaan.
Topkwaliteit sushi, sashimi en wagyu. Nog nooit zulke lekkere tempura
garnalen gegeten!
www.ichikawa.it
La Risacca Blu | Milaan | 2023
De broers Giovanni en Carmelo runnen dit visrestaurant. Alles komt
supervers op tafel. Van oesters tot tonijn.
Probeer de beroemde Reginelle alla Bottarga.
www.larisaccablu.com
Modena
OSTERIA FRANCESCANA | MODENA | JUN '12 | ***
Ondanks het feit dat er tijdens ons bezoek tal van aardbevingen in
het noorden van Italië plaatsvonden, begaven wij ons toch richting
Modena. Want Massimo Bottura is op het ogenblik zonder twijfel de
beroemdste kok van Italië. Zijn restaurant heeft van Michelin
en hij staat op de 5de plaats in de San Pellegrino World’s Best
Restaurants. Het restaurant ligt in het oude historische centrum van
Modena en ademt een frisse, moderne, informele sfeer. De zaak heeft
11 tafels. Bottura staat er om bekend de traditionele streekgerechten
een moderne en vernieuwende vorm en presentatie te geven, hij slaat
een brug tussen traditie en heden. Wij namen het menu The Classics
van €140,-. Hier volgen de meest bijzondere gerechten. Het eerste
prachtige gerecht was op lage temperatuur gegaarde aal met tempura,
werkelijk satijnzacht en geserveerd met een streep groene appelsaus
en een streep polenta. Daarna de Tribute to T. Monk, kabeljauw met
een zwart korstje van gedroogde zee-egel, tonijn en zeewier op een
spaghetti van wortel, selderij en lente uitjes in een door inktvisinkt
zwart gekleurde bouillon. Daarna de creatie van Parmezaan in vijf
verschillende texturen en temperaturen, normaal gesproken een vrij
zwaar gerecht, dit keer opvallend luchtig. Na nog twee andere gerechtjes
kwamen parelhoenborst en pootjes met daarbij het krokant gebakken
huidje samen met chocolade en wat ijs, het geheel bespoten met een
spray van “baklucht” door de maestro zelf. Aansluitend
foie gras met balsamico en daaromheen krokante stukjes hazelnoot als
ijsje met stokje gepresenteerd. Tot slot “OOPS, the broken fruit
pie” een prachtig dessert gepresenteerd op een even mooi “gebroken”
bord. Fantastisch die smaken van basilicum, geconfijte vruchtjes en
lemongrass in de citroensabayon. We hebben genoten van de vele heerlijke
gerechten, de losse sfeer en de immer aanwezige Massimo Bottura die
bijna elk gerecht persoonlijk kwam toelichten. We hebben meerdere
keren op onze stoelen zitten te schudden, gelukkig niet vanwege de
aardbeving maar door de schitterende gerechten!
www.osteriafrancescana.it
Panicale
LILO TATINI | PANICALE | JUN '14
Dit slowfood restaurant in het bergdorpje Panicale is zeer idyllisch
gelegen tegen een helling en uitkijkend over het dorpsplein. Het volle
terras is extra uitnodigend.
Binnen is het een beetje rommelig, maar gezellig.
Al bladerend door de indrukwekkende wijnkaart (met zelfs wijnen van
buiten Italië) wordt wat brood met ansjovisboter ingezet, lekker.
We bestelden het drie gangen menu Sapori di Panicale van €25,-
en ook drie à la carte gerechten.
We begonnen met Umbrian Bread, een gevulde pasta met bloemkool en
daaroverheen een crème van pecorino. Erg lekker, al was het
wat aan de flauwe kant.
De aardappel met een saus van linzen en pecorino met geschaafde truffel
was goddelijk.
Als hoofdgerecht kregen we een cannelloni gevuld met zoetwatervis,
linzen en courgette. Een schot in de roos, wat een pure smaken.
Het trio van kabeljauw met pruimen en een kikkererwtenpuree was ook
voortreffelijk.
Als dessert "del giorno" was het taartje van vijgen een
uitstekende afsluiter van een reis door de Umbrische keuken.
De presentatie van de gerechten laat soms ietwat te wensen over, maar
de smaak is subliem. Voor wie de tijd heeft is dit zeker een omweg
waard.
www.lillotatini.it
Puglia
FRÀ BO | BARI | JUL '14
Ooit werden geestelijken op hun pelgrimstocht hier op eten en drinken
getrakteerd door lokale boeren en vissers. Tegenwoordig is het een
restaurant/pizzeria. Wij aten hier oesters, spaghetti met vongole
en pizza met een mooi glas bier, een halve liter wijn en water voor
slechts €36,50 en waren zeer te spreken over de bediening. Een
koopje en heerlijk bovendien!
www.pizzeriafrabo.it
TRULLO D’ORO | ALBEROBELLO | JUL '14
Als je naar Alberobello gaat dan slaap (zie hieronder) en eet je in
een Trullo. Dit sympathieke restaurant is gevestigd in zo’n
Trullo. Hier serveert men typische Pugliaanse gerechten zoals Orecchiette,
Spaghetti al trullo, Purè di fave (tuinbonen, aardappel en
olijfolie, met daarbij in olijfolie gebakken andijvie), deze drie
gerechten worden gezamenlijk aangeboden als voorgerecht voor €13,-.
Eigenlijk heb je hier al genoeg aan maar voor de vorm namen we toch
nog een hoofdgerecht: een kalfskotelet met funghi. Alle gerechten
waren uitstekend evenals de uitgebreide wijnkaart. De rekening bedroeg
voor twee personen €65,- incl. een fles wijn.
www.trullodoro.it
TIPICO RESORT | ALBEROBELLO | JUL '14
Een trullo (meervoud trulli) is een bouwwerk dat typisch is in de
regio Apulië. De meeste trulli staan in het dorp Alberobello.
Kenmerkend voor de trullo is het kegelvormige dak en bij de bouw van
dit kalkstenen huis wordt geen gebruik gemaakt van cement. Een uitstekend
adres is Tipico Resort, de huisjes zijn schoon, zeer verzorgd en zelfs
voorzien van een espressomachientje. Een leuke unieke ervaring.
www.tipicoresort.it
DA TUCCINO | POLIGNANO A MARE | JUL '14
Eén van de twee beste visrestaurants (de ander is Chichibio,
maar deze was helaas gesloten) in Polignano. Uitkijkend over de zee
genoten we voor de lunch van polpo (€13,-) en gamberoni (€22,-).
Lekker glas open wijn erbij (€5,-) wat wil een mens nog meer!
www.tuccino.it
APOLLO SUITES | LECCE | JUL '14
Een prachtig hotel midden in het mooie Lecce op loopafstand van alle
bezienswaardigheden (het amfitheater, de Santa Croce kerk en het schitterende
plein met de Dom) is Apollo Suites. Deze voormalige directeurswoning
aan de achterkant van het Apollo theater is omgebouwd tot 4 appartementen.
Zeer ruim design appartement (ong. 50m2) met alles er op en aan. Een
absolute aanrader (ong. €100,-)!
www.apollosuites.it
TRATTORIA GATTO ROSSO TARANTO | JUL '14
Na verschillende keren op onze hotelmanager of een restaurantsite
te zijn afgegaan om even zoveel keren teleurgesteld te worden, besloten
we ons nu alleen nog op de Michelin gids te baseren. Met succes. In
Taranto bezochten we Al Gatto Rosso en al bij het betreden van deze
trattoria wisten we het; het voelde goed, het rook goed en het zag
er goed uit! De patron verzocht ons op gebiedende toon de dagspecialiteiten
te nemen welke die avond bestonden uit inktvis gemarineerd in Negroamaro
op een puree van fave en een salade met gegrilde calamaretti met rucola,
nectarine en een heerlijke aceto balsamico. Als hoofdgerecht kleine
gegrilde inktvisjes en tonijn op veldsla. Een voortreffelijke Negroamaro
en het gezellige geroezemoes in deze volle zaak zorgden voor een heerlijke
avond voor slechts €70,-.! We besloten het toetje elders te nemen
n.l. bij Bernardi, de mooie gelateria/pasticceria tegenover het fort
Castello Aragonese.
www.ristorantegattorosso.com
ANTICA TRATTORIA LUCANA MATERA | JUL '14
Matera is vooral bekend vanwege de Sassi, een wijk die bestaat uit
huizen die deels uit de bergen uitgehouwen zijn. De stad staat op
de Werelderfgoedlijst van UNESCO maar ook de film The Passion of the
Christ met Mel Gibson is hier deels opgenomen. Mel Gibson was regelmatig
te gast bij deze trattoria van Tonio en Luigi Sanrocco en er is zelfs
een gerecht naar hem vernoemd. We zijn hier toch in een beroemd restaurant,
chef Luigi Sanrocco staat in het Guiness Book of Records vanwege het
feit dat hij geblinddoekt in 23,6 sec. 6 courgettes (1 meter) in stukjes
van 4 mm heeft gesneden, voorwaar een niet te onderschatten prestatie!
Ook in de keuken staat Gigi zijn mannetje, als amuse was er een bruschetta,
daarna als voorgerecht een grote schotel met een assortiment antipasti:
gevulde paprika, aubergine en tomaat met gesmolten mozarella, cardoncelli
(kruisdisteloesterzwam) in knoflook, artisjok, puree van tuinbonen,
gebakken aardappeltjes, een taartje van courgette, ei en mozarella
en een beignet van brood, alles werkelijk goddelijk!. Daarna genoten
we natuurlijk van de Fettucine alla Mel Gibson (verse fettucine met
ui, champignons, tuinbonen, tomaten en olijfolie). Op tafel water,
rosé en rode wijn (je betaalt wat je drinkt). De bediening
was werkelijk zeer attent en zorgde voor een onvergetelijke avond.
De rekening bedroeg slechts €45,-. We begrijpen nu ook waarom
zoveel artiesten hier graag komen (Monica Bellucci, Richard Gere,
Michele Placido en Bobby Solo om er maar een paar te noemen).
www.trattorialucana.it
RISTORANTO BACCO | BARI | JUL '14 | *
Het lukte ons tot kort voor vertrek niet om een *restaurant te bezoeken,
i.v.m. de nationale feestdag waren ze deze week vol of gesloten. Eindelijk
lukte het ons toch nog om op 1ste Pinksterdag een tafeltje te reserveren
voor de lunch bij Bacco*. Mooie chique locatie waar Franco Ricatti
ons relaxed ontving. Binnenkort verhuist het restaurant naar Barletti
de geboorteplaats van Ricatti. Nu nog genoten we aan de Corso Vittorio
Emmanuelle II van enkele antipasti en een glas Italiaanse mousserende
wijn van het huis gevolgd door de voorgerechten Tagliatelle all’astice
e basilico fresco (tagliatelle met courgette en kreeft) en raviolo
aperto in guazzetto di frutto di mare (open raviolo met zeebaars,
mosselen en vongole in een heerlijke visfond, een werkelijk verrukkelijk
gerecht) beiden aangenaam zilt en prachtig van smaak. Als hoofdgerecht
Rombo al vapore su salsa al limone (tarbot met een fleur de courgette
en citroensaus) en Scampi con carotine ed aglio (langoustines met
een julienne van wortel en een saus van langoustines en knoflook).
Als begeleiding een glas 2009 Primitivo rosado (donker van kleur en
wellicht iets te oud) gevolgd door een fles frisse 2013 Primitivo
rosé van Parco dei Monaci. Een waardige afsluiting van een
weekje in de hak van de laars van Italië. We beleefden hier onze
meest culinaire ervaring (€135,- voor twee personen). Een geraffineerde
creatieve keuken en een zeer hoffelijke bediening. Bravissimo!
www.ristorantebacco.it
Runate
DAL PESCATORE | RUNATE | JUL '10 | ***
Dal Pescatore is een *** sterrenrestaurant in Runate bij Canneto sull'Oglio,
ten noorden van Parma. Dal Pescatore zit in een groot landhuis, okergeel
van buiten, van binnen verdeeld in een aantal kleine zalen. De muren
zijn pastel gekleurd en het restaurant is warm ingericht. Moeder Nadia
kookt geholpen door oma (nonna) Bruna Santini en een van de zoons,
Giovanni. De andere zoon, Alberto, houdt zich net als de partner van
broer Giovanni, Valentina en vader Antonio met de bediening bezig.
We begonnen met (gelukkig maar) slechts één amuse: een
compote van aubergine, tomaat, balsamico en basilicum. Michèle
en ik besloten allebei een ander menu te nemen, zij het Menu della
Campagna, ik het Menu d’Estate. We begonnen met kalfslever met
ceps en rozemarijn en een aspic van kreeft, paling en gember. Vervolgens
een klein tussengerecht dat één van de specialiteiten
van het huis is: Tortelli di Zuca: een deeggerecht gevuld met pompoen
met amaretto en bestrooid met Parmezaanse kaas (iets te zoet) en Risotto
met balsamico, paddestoelen, erwtjes en kruiden (subliem). Daarna
twee visgerechtjes beiden voortreffelijk van smaak. Als pièce
waren er wild zwijn en stoofvlees van rund, botermals. De eerste met
ananas, sichuan peper en seizoensgroenten, de tweede met o.a. polenta
en rode wijnsaus. We eindigden met Parmezaanse kaas vergezeld door
een lepel 25 jaar oude balsamico en daarna een heerlijk dessert. Wat
opvalt is de excellente en vlotte bediening (heerlijk om niet een
uur te hoeven wachten tussen de gerechten). Attent en vaak ook humoristisch
komt de familie regelmatig even informeren aan tafel. Zeer voldaan
maar geenszins volgegeten verlieten wij het restaurant, waar bij de
uitgang vader Antonio ons stond op te wachten met een heerlijk afscheidscadeau:
een overheerlijke vino frizzante.
www.dalpescatore.com
Rome
LA TAVOLA, IL
VINO e LA DISPENSA, ROME ´19
Dit restaurant is eigendom van Oliver Glowig, deze ** kok begon onlangs
dit trendy restaurant op de eerste verdieping van de centrale markt
in Rome. Wij namen het ‘tasting menu’, 5 gangen voor €58,-.
We begonnen met een prachtige tartaar van tonijn, ricotta en groene
bonen, gevolgd door een gehaktballetje met groene saus. Daarna risotto
met parmezaan, peterselie en zwarte truffel, toen crispy oxtail met
selleriesalade en balsamico. We sloten af met 3 beignets van gianduja
chocolade met kastanje- en pompoencrème. Leuke wijnkaart met
ook acht open wijnen.
www.lacucinadioliver.com
MAMMA ANGELA,
ROME ´19
Gezellige pijpenla met voor elk wat wils. Spaghetti met mosselen,
garnalen of vongole, lasagne, kip, een steak etc. Mooie betaalbare
wijnkaart. Een prima trattoria waar je zeer aangenaam en traditioneel
eet.
www.mammaangelas.com
SIBILLA, TIVOLI
´19
Heerlijk gegeten in dit prachtig gelegen restaurant, naast
de schitterende Villa Gregoriana. We genoten van ravioli gevuld met
garnalen en inktvis, gevulde courgettebloem, vongole en zeebaars.
Mooie lokale rosé erbij en zittend in de schitterende tuin
is dit een werkelijk unieke locatie. www.ristorantesibilla.com
Toscane
LA PERLA DEL
MARE, SAN VICENZO ´19
De eigenaar van dit prachtig op het strand gelegen paviljoen is lid
van Les Jeunes Restaurateurs. Helaas gingen we een half uur later
dan geboekt pas aan tafel omdat men nog aan het stofzuigen en opdekken
was. We proefden uitstekende visgerechten, schaal- en schelpdieren
die schitterend werden gepresenteerd. Met de lunch en in de zomer
moet het nog aangenamer zijn om hier te vertoeven.
www.laperladelmare.it
OSCAR,
LIVORNO ´19
De beste plek om alles wat uit zee komt te verorberen. Wat een topzaak!
Wij genoten van mini-inktvisjes, vongole, zee-egel en tonijn. Werkelijk
fabuleus allemaal en zeer betaalbaar. Prachtige wijnkaart, wij dronken
o.a. een Cont’Ugo van Antinori.
www.ristoranteoscar.it