ITALIË

Modena

OSTERIA FRANCESCANA | MODENA | JUN '12 | ***
Ondanks het feit dat er tijdens ons bezoek tal van aardbevingen in het noorden van Italië plaatsvonden, begaven wij ons toch richting Modena. Want Massimo Bottura is op het ogenblik zonder twijfel de beroemdste kok van Italië. Zijn restaurant heeft van Michelin en hij staat op de 5de plaats in de San Pellegrino World’s Best Restaurants. Het restaurant ligt in het oude historische centrum van Modena en ademt een frisse, moderne, informele sfeer. De zaak heeft 11 tafels. Bottura staat er om bekend de traditionele streekgerechten een moderne en vernieuwende vorm en presentatie te geven, hij slaat een brug tussen traditie en heden. Wij namen het menu The Classics van €140,-. Hier volgen de meest bijzondere gerechten. Het eerste prachtige gerecht was op lage temperatuur gegaarde aal met tempura, werkelijk satijnzacht en geserveerd met een streep groene appelsaus en een streep polenta. Daarna de Tribute to T. Monk, kabeljauw met een zwart korstje van gedroogde zee-egel, tonijn en zeewier op een spaghetti van wortel, selderij en lente uitjes in een door inktvisinkt zwart gekleurde bouillon. Daarna de creatie van Parmezaan in vijf verschillende texturen en temperaturen, normaal gesproken een vrij zwaar gerecht, dit keer opvallend luchtig. Na nog twee andere gerechtjes kwamen parelhoenborst en pootjes met daarbij het krokant gebakken huidje samen met chocolade en wat ijs, het geheel bespoten met een spray van “baklucht” door de maestro zelf. Aansluitend foie gras met balsamico en daaromheen krokante stukjes hazelnoot als ijsje met stokje gepresenteerd. Tot slot “OOPS, the broken fruit pie” een prachtig dessert gepresenteerd op een even mooi “gebroken” bord. Fantastisch die smaken van basilicum, geconfijte vruchtjes en lemongrass in de citroensabayon. We hebben genoten van de vele heerlijke gerechten, de losse sfeer en de immer aanwezige Massimo Bottura die bijna elk gerecht persoonlijk kwam toelichten. We hebben meerdere keren op onze stoelen zitten te schudden, gelukkig niet vanwege de aardbeving maar door de schitterende gerechten!
www.osteriafrancescana.it


Panicale


LILO TATINI | PANICALE | JUN '14
Dit slowfood restaurant in het bergdorpje Panicale is zeer idyllisch gelegen tegen een helling en uitkijkend over het dorpsplein. Het volle terras is extra uitnodigend.
Binnen is het een beetje rommelig, maar gezellig.
Al bladerend door de indrukwekkende wijnkaart (met zelfs wijnen van buiten Italië) wordt wat brood met ansjovisboter ingezet, lekker.
We bestelden het drie gangen menu Sapori di Panicale van €25,- en ook drie à la carte gerechten.
We begonnen met Umbrian Bread, een gevulde pasta met bloemkool en daaroverheen een crème van pecorino. Erg lekker, al was het wat aan de flauwe kant.
De aardappel met een saus van linzen en pecorino met geschaafde truffel was goddelijk.
Als hoofdgerecht kregen we een cannelloni gevuld met zoetwatervis, linzen en courgette. Een schot in de roos, wat een pure smaken.
Het trio van kabeljauw met pruimen en een kikkererwtenpuree was ook voortreffelijk.
Als dessert "del giorno" was het taartje van vijgen een uitstekende afsluiter van een reis door de Umbrische keuken.
De presentatie van de gerechten laat soms ietwat te wensen over, maar de smaak is subliem. Voor wie de tijd heeft is dit zeker een omweg waard.
www.lillotatini.it



Puglia

FRÀ BO | BARI | JUL '14
Ooit werden geestelijken op hun pelgrimstocht hier op eten en drinken getrakteerd door lokale boeren en vissers. Tegenwoordig is het een restaurant/pizzeria. Wij aten hier oesters, spaghetti met vongole en pizza met een mooi glas bier, een halve liter wijn en water voor slechts €36,50 en waren zeer te spreken over de bediening. Een koopje en heerlijk bovendien!
www.pizzeriafrabo.it


TRULLO D’ORO | ALBEROBELLO | JUL '14
Als je naar Alberobello gaat dan slaap (zie hieronder) en eet je in een Trullo. Dit sympathieke restaurant is gevestigd in zo’n Trullo. Hier serveert men typische Pugliaanse gerechten zoals Orecchiette, Spaghetti al trullo, Purè di fave (tuinbonen, aardappel en olijfolie, met daarbij in olijfolie gebakken andijvie), deze drie gerechten worden gezamenlijk aangeboden als voorgerecht voor €13,-. Eigenlijk heb je hier al genoeg aan maar voor de vorm namen we toch nog een hoofdgerecht: een kalfskotelet met funghi. Alle gerechten waren uitstekend evenals de uitgebreide wijnkaart. De rekening bedroeg voor twee personen €65,- incl. een fles wijn.
www.trullodoro.it


TIPICO RESORT | ALBEROBELLO | JUL '14
Een trullo (meervoud trulli) is een bouwwerk dat typisch is in de regio Apulië. De meeste trulli staan in het dorp Alberobello. Kenmerkend voor de trullo is het kegelvormige dak en bij de bouw van dit kalkstenen huis wordt geen gebruik gemaakt van cement. Een uitstekend adres is Tipico Resort, de huisjes zijn schoon, zeer verzorgd en zelfs voorzien van een espressomachientje. Een leuke unieke ervaring.
www.tipicoresort.it


DA TUCCINO | POLIGNANO A MARE | JUL '14
Eén van de twee beste visrestaurants (de ander is Chichibio, maar deze was helaas gesloten) in Polignano. Uitkijkend over de zee genoten we voor de lunch van polpo (€13,-) en gamberoni (€22,-). Lekker glas open wijn erbij (€5,-) wat wil een mens nog meer!
www.tuccino.it


APOLLO SUITES | LECCE | JUL '14
Een prachtig hotel midden in het mooie Lecce op loopafstand van alle bezienswaardigheden (het amfitheater, de Santa Croce kerk en het schitterende plein met de Dom) is Apollo Suites. Deze voormalige directeurswoning aan de achterkant van het Apollo theater is omgebouwd tot 4 appartementen. Zeer ruim design appartement (ong. 50m2) met alles er op en aan. Een absolute aanrader (ong. €100,-)!
www.apollosuites.it


TRATTORIA GATTO ROSSO TARANTO | JUL '14
Na verschillende keren op onze hotelmanager of een restaurantsite te zijn afgegaan om even zoveel keren teleurgesteld te worden, besloten we ons nu alleen nog op de Michelin gids te baseren. Met succes. In Taranto bezochten we Al Gatto Rosso en al bij het betreden van deze trattoria wisten we het; het voelde goed, het rook goed en het zag er goed uit! De patron verzocht ons op gebiedende toon de dagspecialiteiten te nemen welke die avond bestonden uit inktvis gemarineerd in Negroamaro op een puree van fave en een salade met gegrilde calamaretti met rucola, nectarine en een heerlijke aceto balsamico. Als hoofdgerecht kleine gegrilde inktvisjes en tonijn op veldsla. Een voortreffelijke Negroamaro en het gezellige geroezemoes in deze volle zaak zorgden voor een heerlijke avond voor slechts €70,-.! We besloten het toetje elders te nemen n.l. bij Bernardi, de mooie gelateria/pasticceria tegenover het fort Castello Aragonese.
www.ristorantegattorosso.com


ANTICA TRATTORIA LUCANA MATERA  | JUL '14
Matera is vooral bekend vanwege de Sassi, een wijk die bestaat uit huizen die deels uit de bergen uitgehouwen zijn. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO maar ook de film The Passion of the Christ met Mel Gibson is hier deels opgenomen. Mel Gibson was regelmatig te gast bij deze trattoria van Tonio en Luigi Sanrocco en er is zelfs een gerecht naar hem vernoemd. We zijn hier toch in een beroemd restaurant, chef Luigi Sanrocco staat in het Guiness Book of Records vanwege het feit dat hij geblinddoekt in 23,6 sec. 6 courgettes (1 meter) in stukjes van 4 mm heeft gesneden, voorwaar een niet te onderschatten prestatie! Ook in de keuken staat Gigi zijn mannetje, als amuse was er een bruschetta, daarna als voorgerecht een grote schotel met een assortiment antipasti: gevulde paprika, aubergine en tomaat met gesmolten mozarella, cardoncelli (kruisdisteloesterzwam) in knoflook, artisjok, puree van tuinbonen, gebakken aardappeltjes, een taartje van courgette, ei en mozarella en een beignet van brood, alles werkelijk goddelijk!. Daarna genoten we natuurlijk van de Fettucine alla Mel Gibson (verse fettucine met ui, champignons, tuinbonen, tomaten en olijfolie). Op tafel water, rosé en rode wijn (je betaalt wat je drinkt). De bediening was werkelijk zeer attent en zorgde voor een onvergetelijke avond. De rekening bedroeg slechts €45,-. We begrijpen nu ook waarom zoveel artiesten hier graag komen (Monica Bellucci, Richard Gere, Michele Placido en Bobby Solo om er maar een paar te noemen).
www.trattorialucana.it


RISTORANTO BACCO | BARI | JUL '14 | *
Het lukte ons tot kort voor vertrek niet om een *restaurant te bezoeken, i.v.m. de nationale feestdag waren ze deze week vol of gesloten. Eindelijk lukte het ons toch nog om op 1ste Pinksterdag een tafeltje te reserveren voor de lunch bij Bacco*. Mooie chique locatie waar Franco Ricatti ons relaxed ontving. Binnenkort verhuist het restaurant naar Barletti de geboorteplaats van Ricatti. Nu nog genoten we aan de Corso Vittorio Emmanuelle II van enkele antipasti en een glas Italiaanse mousserende wijn van het huis gevolgd door de voorgerechten Tagliatelle all’astice e basilico fresco (tagliatelle met courgette en kreeft) en raviolo aperto in guazzetto di frutto di mare (open raviolo met zeebaars, mosselen en vongole in een heerlijke visfond, een werkelijk verrukkelijk gerecht) beiden aangenaam zilt en prachtig van smaak. Als hoofdgerecht Rombo al vapore su salsa al limone (tarbot met een fleur de courgette en citroensaus) en Scampi con carotine ed aglio (langoustines met een julienne van wortel en een saus van langoustines en knoflook). Als begeleiding een glas 2009 Primitivo rosado (donker van kleur en wellicht iets te oud) gevolgd door een fles frisse 2013 Primitivo rosé van Parco dei Monaci. Een waardige afsluiting van een weekje in de hak van de laars van Italië. We beleefden hier onze meest culinaire ervaring (€135,- voor twee personen). Een geraffineerde creatieve keuken en een zeer hoffelijke bediening. Bravissimo!
www.ristorantebacco.it

 

Runate

DAL PESCATORE | RUNATE | JUL '10 | ***
Dal Pescatore is een *** sterrenrestaurant in Runate bij Canneto sull'Oglio, ten noorden van Parma. Dal Pescatore zit in een groot landhuis, okergeel van buiten, van binnen verdeeld in een aantal kleine zalen. De muren zijn pastel gekleurd en het restaurant is warm ingericht. Moeder Nadia kookt geholpen door oma (nonna) Bruna Santini en een van de zoons, Giovanni. De andere zoon, Alberto, houdt zich net als de partner van broer Giovanni, Valentina en vader Antonio met de bediening bezig. We begonnen met (gelukkig maar) slechts één amuse: een compote van aubergine, tomaat, balsamico en basilicum. Michèle en ik besloten allebei een ander menu te nemen, zij het Menu della Campagna, ik het Menu d’Estate. We begonnen met kalfslever met ceps en rozemarijn en een aspic van kreeft, paling en gember. Vervolgens een klein tussengerecht dat één van de specialiteiten van het huis is: Tortelli di Zuca: een deeggerecht gevuld met pompoen met amaretto en bestrooid met Parmezaanse kaas (iets te zoet) en Risotto met balsamico, paddestoelen, erwtjes en kruiden (subliem). Daarna twee visgerechtjes beiden voortreffelijk van smaak. Als pièce waren er wild zwijn en stoofvlees van rund, botermals. De eerste met ananas, sichuan peper en seizoensgroenten, de tweede met o.a. polenta en rode wijnsaus. We eindigden met Parmezaanse kaas vergezeld door een lepel 25 jaar oude balsamico en daarna een heerlijk dessert. Wat opvalt is de excellente en vlotte bediening (heerlijk om niet een uur te hoeven wachten tussen de gerechten). Attent en vaak ook humoristisch komt de familie regelmatig even informeren aan tafel. Zeer voldaan maar geenszins volgegeten verlieten wij het restaurant, waar bij de uitgang vader Antonio ons stond op te wachten met een heerlijk afscheidscadeau: een overheerlijke vino frizzante.
www.dalpescatore.com