FRANKRIJK


Beaujolais

LE MORGON | VILLIÉ MORGON | SEP '13
Een gezellig restaurant van Eliane en Alain Pralus. In de winter voor de open haard, in de zomer op het terras. De regionale specialiteiten zoals Salade Beaujolaise, Escargots, Fricassé de Lapin of Cuisse de Pintade zijn prima. Geen hoogstaande keuken maar het 4-gangen menu Terroir voor €20,50
biedt een goede prijs/kwaliteit verhouding. Op de wijnkaart staan o.a. de 10 crus van de Beaujolais met het accent op Morgon


Bordeaux


BRASSERIE | L'ORLEANS
Van collega Judith Poot kregen we de tip om eens bij brasserie l’Orléans te dineren. Inderdaad een prima brasserie met een zeer attente bediening. Ouderwetse schotels zoals steak tartare (heerlijk) en salade nicoise (prima) filets de hareng en carpaccio als voorgerecht en hoofdgerechten als foie de veau (prima), entrecôte, risotto aux gamba's met dubbelgedopte tuinboontjes (beetje flauw en de gamba’s hadden bovendien iets te lang in bevroren staat verkeerd). De wijnkaart met vooral bordeauxwijnen is zeer schappelijk geprijsd. De inrichting en sfeer deden ons een beetje denken aan Le Garage (waar de keuken duidelijk beter presteert). We genoten van heerlijke wijnen en beleefden een aangename avond.
www.brasserie-lorleans.fr


COMPTOIR CUISINE | BORDEAUX
In het Grand Hotel de Bordeaux (wat een prachtig hotel is dit en zo mooi gelegen t.o. de opéra/theâtre), bevindt zich Comptoir Cuisine. Een mooi trendy restaurant met zeer aantrekkelijke gerechten en wijnen (12 open wijnen). Wij kozen als voorgerecht Tapas de Gambas geserveerd met coleslaw, mango, soja en yuzu (heerlijk fris en prachtig gepresenteerd) en een gazpacho van tomaat, paprika en komkommer met zeeduivel in tempuradeeg (ook een plaatje en nog lekker bovendien!). Als hoofdgerecht langoustines met een rouleau van gegrilde groenten en satésaus (perfect) en Boeuf Wellington, ossenhaas met een plak ganzenlever en een duxelle. Deze worden in bladerdeeg verpakt en in de oven gegaard (een klassiek hoogstandje!). Culinair genieten voor een alleszins redelijke prijs, voor- en hoofdgerecht en enkele glazen wijn €50,- p.p.
www.comptoircuisine.com
Bourgogne

La Superb | Beaune | 2023
Deze leuke “eetbar” in een winkelstraat in het centrum wordt gedreven door het echtpaar Bruno en Isabelle Monnoir. We kennen hen nog uit het verleden toen ze gedurende 25 jaar de eigenaars waren van le Bénaton. Er heerst een relaxte sfeer en er wordt heerlijk gekookt met seizoensproducten van hoge kwaliteit. Wij genoten van scheermessen, Vitello Tonnato, Ris de Veau en Tarbot. Alles prima van smaak en voor een alleszins redelijke prijs.


Le Bistrot Bourguignon | Beaune
| 2023
Een gezellige bistro in het voetgangersgebied van Beaune. Prachtige wijnkaart en een ruime selectie open wijnen. De keuken is simpel maar verrassend lekker. Veel streekgerechten zoals charcuterie, kazen, slakken in knoflookboter, boeuf bourguignon en crème brûlée. De nieuwe eigenaar is goed bezig!


Restaurant Clos du Cèdre * | Beaune | 2023
Dit mooie chique sterrenrestaurant (en hotel) bevindt zich in een fraai negentiende eeuws pand. Wij kozen het menu création van €95,--. Na de amuses begonnen we met Oeuf Coulant truffé met een mousse van champignons (beetje flauw), daarna Filet de Saint Pierre met pompoen, kool en walnoot (voortreffelijk), gevolgd door ris de veau met cèpes, hazelnoot en een jus van citroen (wederom een beetje flauw) ter afsluiting geitenkaas met honing en gekonfijte knoflook en een chocolade dessert. Mooi gedekte tafels, prima wijnkaart en uitstekende bediening.
www.cedrebeaune.com


Caveau des Arches | Beaune | Mei 2022

Sinds jaar en dag al één van onze lievelingsadressen in Beaune. Gevestigd in een prachtige oude kelder uit de 17de eeuw, serveert eigenaar Michel Simon u hier een voortreffelijke traditionele keuken met regionale verse producten. Natuurlijk kun je à la carte eten, maar aantrekkelijker is het om een menu te bestellen. Het Menu Bourguignon van € 28,- is uitstekend en biedt een keus uit twee voorgerechten: Persillé de Bourgogne of een combinatie van 6 escargots en oeuf en meurette, daarna boeuf Bourguignon of filet de volaille à l’Époisses en ter afsluiting een dessert of kaas. De wijnkaart is werkelijk fantastisch met alle grote namen (Lafon, Coche-Dury, Ramonet, Leflaive, Romanée-Conti enz.) en is bovendien aantrekkelijk geprijsd. Heerlijk adres met een onverslaanbare prijs-kwaliteit verhouding.
www.caveau-des-arches.com


Le Soufflot Meursault | 2022
Modern, strak ingericht restaurant. Voor de lunch is er een menu van €40,-, `s avonds een 3 gangen menu voor €60,- en een menu dégustation voor €80,-. In Le Soufflot wordt erg lekker hedendaags gekookt en men vindt hier de mooiste wijnkaart van de Bourgogne en ook nog eens met prijzen waar je heel blij van wordt. Een aanrader!
www.restaurant-meursault.fr


Brasserie Georges Lyon | 2022
Wat een waanzinnige brasserie is dit. Sinds 1836 genieten elke dag meer dan 700 mensen van de maaltijden. Klassiekers als fruits de mer, tête de veau, boudin, kalfslever en natuurlijk zuurkool (per jaar meer dan 46000 kg) sieren de kaart. Er zijn al menu’s vanaf €23,50 en er is zelfs een kindermenu van €9,50 en open wijnen zoals macon en chenas voor €3,50 per glas. De reuring van alom genietende gasten en de zeer attente bediening leveren een heerlijk avondje op: gaat dat zien!
www.brasseriegeorges.com


La Côte Saint Jacques** Joigny | 2022
Ooit had de vader van de huidige chef Jean Michel Lorain 3 sterren, we hadden er erg goede herinneringen aan. Onlangs schoven we wederom aan om van het menu découverte (€185,-) te genieten. We begonnen met Ile flottante au caviar ?Kristal?, gelée d’ail noir et crème légère au raifort, gevolgd door Noix de ris de veau au gingembre, petits oignons, rhubarbe et radis roses, toen de kaaswagen en tot slot Glace à la rose en tulipe croustillante et pétales de rose cristallisés. Hoewel het hele menu uit “signature” schotels bestond en de gerechten op de kaart zeer aantrekkelijk verwoord waren, misten we toch wat spanning en smaak.
www.cotesaintjacques.com


Le Globe Meursault | 2022
Dit restaurant (met hotel) heeft een bescheiden kaart. Er is een vegetarisch menu à €49,- en twee andere menu’s van €55,- en €71,-. In beide menu’s zitten min of meer dezelfde gerechten (ipv de keuze tussen vis en vlees, krijg je ze allebei en dit geldt tevens voor de kaas en het dessert). Wij kozen het menu van €55,-, we begonnen met groene asperges met Sauce Maltaise (Hollandaise met bloedsinaasappel), daarna zeeduivel met witte asperges en tortellini gevolgd door regionale kazen of een dessert van witte chocolade met citron vert en koriander. Wijnkaart met uitsluitend Bourgognes. Prima eetadres.
www.hotel-globe.frAuberge du Coteau | Villars Fontaine | 2021
Traditioneel restaurant waar je heerlijke vleesgerechten van de grill geserveerd krijgt.
Verschillende menu’s verkrijgbaar variërend van €13,50 (lunch) tot €22,-/29,-.
https://fr.restaurantguru.com/Auberge-du-Coteau-Villars-Fontaine


Le Grenier a Sel | Chagny | 2021
Onder de rustieke gewelven van een voormalige zoutopslagplaats kunt u terecht voor smakelijke, op houtvuur bereide gerechten. Geen hoogstandjes maar traditionele gerechten voor een zeer acceptabele prijs. Ook aangenaam geprijsde wijnkaart
https://fr.gaultmillau.com/restaurants/le-grenier-a-sel-restaurant-71150Au Clos Napoleon | Fixin | 2021
In één van de minst bekende appelaties van de Cote d’Or ligt Fixin, tussen Gevrey Chambertin en Marsannay. Dit dorp heeft alleen village en premier cru percelen. In Fixin zitten twee restaurants waarvan wij Clos Napoleon gingen proberen. Clos Napoleon is een erg sympathiek restaurant en tevens wijnbar. De ligging van het restaurant is idyllisch, met een terras dat aan de overzijde van de weg ligt, naast de wijngaarden. De kaart is eenvoudig maar de kwaliteit is prima. Geen haute cuisine maar de setting maakt een hoop goed. Er is een aantal menu’s met voornamelijk lokale gerechten, ook is er een vegetarisch menu en een menu enfant. Goede, ruime wijnkaart en mild geprijsd. Ook open op maandag en dat is zeldzaam in de Bourgogne.
http://www.clos-napoleon.com/


LA DILETTANTE | BEAUNE | OKT '15
Een wijnbar van een oude bekende, Laurent Brelin de vroegere eigenaar van Les Caves Madeleine. Hier een prima wijnkaart met veel biologische wijnen. Rika, zijn Japanse echtgenote en zijn zus Nathalie serveren er een aantal heerlijke hapjes bij. Leuk nieuw adres met een ongedwongen sfeer.


BISTRO DE L' HOTEL | BEAUNE | MAART '09
Het best bewaarde geheim van Beaune!
Onlangs dineerden we bij Bistro de l’Hotel, het restaurant van het prachtige Hotel de Beaune (2001). In 2007 openden de Zweedse chef Johan Björklund en zijn Amerikaanse echtgenote Margie hier hun restaurant. De prachtige locatie met open keuken, royale porties (ook de dure ingrediënten worden rijkelijk gebruikt), klassieke gerechten en de zeer attente bediening zorgen voor een heerlijke avond. Het Menu Terroir (entrée, plat, fromage ou dessert) van €40,- levert een prima prijs/kwaliteit verhouding.
Speciale aandacht verdient de wijnkaart, wat een boekwerk! Alle beroemde namen uit de Bourgogne zijn present en in vele jaargangen en wat nog plezieriger is alles is zeer schappelijk geprijsd!
Na het eten kunt u zich terugtrekken in één van de werkelijk prachtige kamers van het hotel.
www.lhoteldebeaune.com


LE BENATON | BEAUNE | NOV '10 | *
Restaurant met een Michelinster in Beaune. Wij kozen het Menu Saveur van € 50. Als amuse een lekker soepje van topinambour met stukjes kwartel. Als eerste gerecht de keuze uit Foie gras de canard, kweepeer, cassis en kumquat of Saumon en tataki , selderij, oester en groene appel , gerookt aan tafel (jammer dit gaf niet alleen een vrij penetrante geur aan tafel maar ook aan de zalm) vergezeld van een emulsie van aardappel en Parmezaan. Daarna Coeur de cabillaud cuit à basse température , jus de tomate et homard pignons de pins "olives Taggiashes “ of Iberisch varken, geserveerd met bloemkool. Beide gerechten prachtig gepresenteerd en heerlijk van smaak. We sloten af met een keuze uit een stukje Epoisse en Epoisse als emulsie of een zoet nagerecht. Tip: zorg dat je zo ver mogelijk van de keuken geplaatst wordt want bij het openen van de glazen schuifdeuren komt telkens een onaangename geur van de vaatwasser het restaurant binnen.
www.lebenaton.com


MA CUISINE | BEAUNE | NOV '09
Altijd weer een belevenis een diner in Ma Cuisine. Dit restaurant van Fabienne en Pierre Escoffier is een instituut.
De keuken is traditioneel en eenvoudig met een aantal heerlijke Bourgondische specialiteiten.
De wijnkaart is indrukwekkend (850 items), alle grote namen in vele jaargangen. Niet alleen Bourgognes maar ook een prachtige lijst Bordeaux (ruim 50 jaargangen Yquem), bovendien zijn ook de wijnen van de Rhone en het Franse zuiden zeer goed vertegenwoordigd.
Het is misschien wat klein en vaak rumoerig maar de sfeer is warm en het is er altijd gezellig.
Ook verdient het aanbeveling tijdig te reserveren want het is hier altijd vol!
Ma Cuisine | Passage Sainte-Hélène | Beaune | Tel. 0380223022


LE GOURMANDIN | BEAUNE | APRIL '10
In het centrum van Beaune bevindt zich restaurant Le Gourmandin. We eten hier regelmatig en vinden de kwaliteit niet altijd even constant. Het restaurant is een gezellige pijpenla en bestaat uit verschillende ruimtes verdeeld over meerdere verdiepingen. De ambiance is sfeervol maar wel vaak een beetje rommelig en ook zit men tamelijk dicht op elkaar. De wachttijden zijn vaak lang. Speciale vermelding: de wijnkaart is prachtig met natuurlijk de nadruk op de Bourgogne, ook serveert men een achttal wijnen per glas. De laatste keer was het eten uitstekend, we begonnen met een Paté de Canard en Crôute en een Cassolette d’Escargot Crème légère à l’Huile de Noix, gevolgd door een Lotte et Haricots Blancs, Version Terre Mer (zeer geslaagd) en een Parmentier de Raie, Beurre Citronné. Tot slot een keuze uit kaas of een dessert. Kosten € 30,-.

Onlangs weer eens bezocht. Viel erg tegen. Er wordt zeer matig gekookt, de bediening is chaotisch en de wijnkaart is geen schim meer van vroeger. Loopt op zijn laatste benen!
www.hotellegourmandin.comCAVES MADELEINE | BEAUNE | NOV '10
Een gezellige pijpenla met slechts een paar tafeltjes en één lange tafel waar een twintigtal gasten aan plaats kunnen nemen. Aanschuiven en uit het wijnrek aan de muur een lekkere fles pakken. Een groot aantal topwijnen uit vooral de Bourgogne die je consumeert met eenvoudige doch heerlijke schotels die op een krijtbord vermeld staan (b.v. 2 gangen voor €18,-). Wel reserveren want het is heel vaak vol!
Adres: 8 Rue Faubourg Madeleine, 21200 Beaune, Frankrijk +33 380229330


LE BISTROT BOURGUIGNON | BEAUNE | NOV '11
Een gezellige ietwat rommelige wijnbar/bistro in het voetgangersgebied van Beaune. Prachtige wijnkaart en een ruime selectie open wijnen. De keuken is simpel maar verrassend lekker. Veel streekgerechten zoals charcuterie, kazen, slakken in knoflookboter, boeuf bourguignon en crème brûlée. Eigenaar Jean-Jacques Hegner is oprichter van het Beaune Jazz Festival, dus de achtergrondmuziek zit wel snor.
www.restaurant-lebistrotbourguignon.com


AU FIL DU ZINC | CHABLIS | APR 17
Eindelijk is er weer een goed restaurant in Chablis. De wijnbar van Laroche is een gezellige ongedwongen bistro geworden. Fabien Espana is de uitbater en chef is Ryo Nagahama die o.a. gewerkt heeft bij l'Atelier de Joël Robuchon, bij Yannick Alleno in LeMeurice en als laatste als sous chef van Joël Robuchon in Taipei. Er zijn 3 formules: een 2 gangen menu voor €26,-, 3 gangen €32,- en 5 gangen €45,-. Wij genoten van een moderne, inventieve keuken met natuurlijk Japanse invloeden. Achtereenvolgens waren daar een trilogie van St Jacques, een soep van tamme kastanjes met foie gras, rogvleugel met kappertjes en broccoli en duif met topinamboer. Een wijnkaart met zeer betaalbare (Chablis)wijnen maken het verblijf nog plezieriger.
www.restaurant-chablis.fr


LAMELOISE | CHAGNY | JUL '09 | ***
Midden in de Bourgogne ligt dit met drie sterren getooide hotel-restaurant van Jacques Lameloise. Jacques is niet mediageniek zoals veel van zijn collega’s maar laat vooral zijn schotels spreken.
Al meer dan 70 jaar (Jacques is de derde generatie) bezit de familie Lameloise dit oude postkantoor in Chagny. Het restaurant heeft een traditionele, creatieve kookstijl en is klassiek ingericht en heeft met wit linnen opgedekte tafels.
De atmosfeer, de aankleding, de bediening, de wijnen en vooral de gerechten maken dit restaurant tot een belevenis.
Wanneer je wilt kun je ook blijven slapen in één van de 16 prachtige kamers.
www.lameloise.fr
P.S. Restaurant Lameloise werd vorig jaar (2009) “overgenomen” door Frédéric Lamy. Chef Eric Pras (sinds 2008 werkzaam bij Jacques Lameloise en daarvoor werkzaam bij Troisgros, Gagnaire, Westermann en Loiseau) staat in de keuken en zij behielden vreemd genoeg hun 3***.


PIERRE & JEAN LA CUISINE D'EN FACE | CHAGNY | MEI '10
Als hommage aan de vader en grootvader van Jacques Lameloise startte de nieuwe eigenaar van Lameloise***, Frédéric Lamy, op enkele tientallen meters afstand van Lameloise, in een prachtige 18de eeuwse kelder, een fris en modern restaurant. Op de beperkte kaart staan als voorgerechten o.a. Saumon Gravlax met groene asperges en een mosterdsaus, Joue de Boeuf (draadjesvlees) met een heerlijke wijnsaus en Escargots in een bouillon (vonden wij minder geslaagd). Als hoofdgerecht Konijn, Suprême van Parelhoen of Koolvis met witte bonen in een saus van tomaat, knoflook en peterselie. Men kan een keuze uit deze gerechten ook nuttigen in een 3-gangen (€32,-) of 4 gangen (€34,-) menu. Ook is er al een dagschotel, dessert en koffie voor €21,- en zelfs een kindermenu voor €12,-. Een kleine wijnkaart biedt een aantal goede wijnen. Bij mooi weer kun je op het leuke terras plaats nemen. Een mooie nieuwe aanwinst voor de Bourgogne waar een heerlijke, eerlijke keuken aangeboden wordt tegen een alleszins redelijke prijs.
www.pierrejean-restaurant.fr


LE CHASSAGNE | CHASSAGNE-MONTRACHET | NOV '09 | *
Om het dorp Chassagne te promoten creëerden een aantal top-producenten uit dit dorp in 1999 het restaurant “Le Chassagne”.
In 2001 begon hier de huidige chef, Stéphane Léger, na een aantal omzwervingen o.a. in Luxemburg en bij Jean Crotet in Le Levernois.
Begin dit jaar (2009) ontving hij zijn eerste ster van Michelin.
Er wordt modern gekookt en er is een keus uit (lunch)menus van €22 (2-gangen), €39 (3-gangen) en €49 voor het Gourmet-menu. Verder zijn er Atelier-menus met respectievelijk 9 en 13 gangetjes.
Wij kozen het Gourmet menu. Bij de amuse hielden we even ons hart vast: een zoete citroen macaron die gevuld was met sardines. Gelukkig was de rest onberispelijk: foie gras en magret de canard met vijgen met een perfecte crème brulée van eendenlever met dragonijs of noix de Saint-Jacques met gember en citroen (heerlijk). Verder prima gegaard kalfsvlees met quinoa (enigszins flauw) en cèpes met een zeer smakelijke fond.
Prima bediening.

Restaurant Le Chassagne heet nu Ed Em en heeft ook een ster.
Stéphane Leger is verhuisd naar Saint-Raphael en Edouard Mignot (ex tweede man van Lameloise) heeft het restaurant overgenomen samen met vriendin Émilie.
www.restaurant-edem.com


CHEZ SIMON | FLAGEY-ECHÉZEAUX | SEP '13
Mooi verzorgd restaurant met wit linnen opgedekte tafels en mooi Spiegelau glaswerk en met een prima bediening. Na een gougère volgden drie amuses: een soepje van groene tomaat en een bolletje mozzarella, tonijn met appel en een (te bittere) olijfolie en een “panna cotta” van paprika met courgettes. Wij kozen daarna het 3 gangen menu voor €38,- met een keuze uit foie gras, asperges met morilles en een gepocheerd ei en ravioli van bourgondische slakken in een bouillon van knoflook. Al deze voorgerechten zijn mooi gepresenteerd en hoewel lekker, ietwat aan de flauwe kant. Als hoofdgerecht was er een keuze uit lamskoteletjes met Provençaalse groenten, of knapperige riz de veau met een kruidensaus (perfect) of coquilles Saint Jacques met een risotto met inkt of filet d'ombles chevalier (een zoetwatervis, familie van de zalm) geserveerd met aardappelpuree met een coulis van rode paprika (heel lekker). Als dessert kozen we perzik gepocheerd in lindebloesemthee en een soep van aardbei met ijs van crème fraiche in een schaaltje van merengue.
www.restaurant-simon.fr


RÔTISSERIE DU CHAMBERTIN | GEVREY CHAMBERTIN | MEI '15

Vroeger één van de bekendste restaurants van de Bourgogne en sinds kort weer nieuw leven ingeblazen door de huidige eigenaar. En het moet gezegd, het is na twee jaar verbouwen werkelijk schitterend geworden. Wij aten in Bistro Lucien aangezien de rôtisserie in de kelder nog niet klaar was. De bistro ziet er prachtig uit en de gerechten zijn traditioneel. Wij bestelden het 3-gangen menu van €36,- (+kaas €42,-) als eerste gang een keuze uit een warme paté van duif of Zalm Gravlax, daarna entrecôte de veau of met de lijn gevangen wijting. We dronken er een uitstekende witte Saint Aubin bij en een teleurstellende Gevrey Chambertin van Domaine B., een kale wijn met overmatig gebrand hout. Correct nieuw adres dat nog even zijn draai moet vinden.
www.rotisserie-chambertin.com


AUBERGE DE LA GARE | L'HOSPITAL DE MEURSAULT| NOV '08
Dit eenvoudige familie-restaurant van Christine en Xavier Amathieu behoort tot onze favorieten. Het zit hier altijd vol met wijnboeren, werklieden en de lokale middenstand. Hier eet je echt fantastisch voor een ongelooflijk laag bedrag.
Menu’s zijn er al vanaf € 11,60 en wij kunnen u in het bijzonder de oeufs en meurette, de escargots, en de emincé de volaille à l' estragon aanraden.
Slecht een zeer beperkte wijnkaart maar wel met zeer goede producenten.
Openingstijden:
Maandag t/m zaterdag voor de lunch
Dinsdag t/m vrijdag voor dîner
38 rue de la gare | 21190 Meursault | T +33 380 21 20 71


LE RELAIS DE LA DILIGENCE | L'HOSPITAL DE MEURSAULT| NOV '11
In deze prachtig gelegen oude halteplaats voor postkoetsen kan men zeer goed eten. Dit grote (een beetje oubollige) restaurant biedt een ruim aantal menu’s die variëren van €18,50 tot €46,-. Wij genieten hier regelmatig van Salade met Saint Marcellin, Noorse zalm à la Plancha, Kikkerbilletjes en kalfsvlees met een saus van cèpes. Alle schotels zijn prima verzorgd, wij verbazen ons alleen al jaren over het feit dat er op de toch ruime wijnkaart weinig echt mooie/lekkere wijnen te vinden zijn.
www.relaisdeladiligence.com


LA BUISSONNIERE | LADOIX-SERRIGNY | MEI '10
Op 5 minuten van Beaune ligt aan de Route National het restaurant La Buisonnière. We aten hier reeds verschillende keren, niet in het minst omdat eigenaresse/cuisinier Charlotte de dochter is van Claude Chevalier onze leverancier van Ladoix en Corton Charlemagne. In dit sympathieke restaurant met z’n gemoedelijke sfeer vindt men geen extravagante schotels maar vooral regionale gerechten als kikkerbilletjes, ris de veau, terrine de lapin en de verrukkelijke tournedos de boeuf charolais. Echtgenoot Sébastien “doet” de bediening en de wijnen en natuurlijk ligt de nadruk op de wijnen van Ladoix, Pernand Vergelesses en Aloxe Corton. Nieuw is het menu “Bistronomique”, dit kost €19,50 en wisselt wekelijks.

Dit restaurant is verhuisd van Ladoix naar Beaune. Leuke simpele gerechten, lekker klaargemaakt in een eclectisch interieur.
www.restaurant-labuissonniere.com


LE SAINT-LAURENT | SAINT-LAURENT | MACON | SEP '13
Aan de overzijde van Mâcon ligt aan de kade van de Saône brasserie Le Saint-Laurent in het dorpje Saint-Laurent sur Saône. Het is eigendom van Georges Blanc *** uit Vonnas . Het restaurant heeft een traditionele kaart met daarop een aantal klassiekers als kikkerbilletjes en volaille de Bresse à la crème. Wij kozen het vier gangen menu clin d'oeil d' ete voor €34,- (zonder dessert of kaas €29,-). Ooit aten de presidenten Miterrand en Gorbatsjov hier gezamenlijk. Wij zaten op het fraaie terras en genoten van een heerlijk glas Crozes blanc. We begonnen met oeuf de ferme du père Pagneux et salpicon de crevettes in een saus van okergele paprika (erg lekker) en een gefrituurd crabkoekje met een lasagne van aubergine met een sauce tartare. Als hoofdgerecht een kotelet van kalfslever met haricots verts en een op de huidgebakken kabeljauw geserveerd met een lekkere ratatouille. Beiden zeer smaakvol. Na de kaas volgden een keuze uit een groot aantal klassieke desserts, millefeuille, île flottante, fondant au chocolat, vacherin en crème caramel. Een prima adres waar je uitstekend kunt eten voor een redelijke prijs.
www.georgesblanc.com/fr/le-saint-laurent-macon.php


HOTEL DU CENTRE | MEURSAULT | SEP '13
Een nieuwe aanwinst voor Meursault is Alain Billard. Billard die we nog kennen uit Beaune als eigenaar van Le Gourmandin, heeft sinds kort dit oude etablissement nieuw leven ingeblazen. Wij aten het menu van €28,-. Na de amuse, een soepje van pompoen, is er een keuze uit foie gras of salade met zalm, daarna een keuze uit filet de volaille, zeeduivel met bisque, filet de boeuf of selle de chevreuil. Tot slot kaas en een dessert. Een werkelijk prima keuken met een uitstekende wijnkaart, een aanrader!
www.hotel-du-centre-meursault.com


LE CHARLEMAGNE | PERNAND- VERGELESSES | NOV '08 | *
Dit restaurant met sterke invloeden uit Japan (eigenaar Laurent Peugeot werkte 4 jaar in Japan en was o.a. werkzaam bij Au Jardin des Remparts en Lameloise) bezit momenteel één Michelin-ster maar is hard op weg naar een tweede. Onlangs werd het restaurant compleet vernieuwd en de keuken is werkelijk bijzonder.Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht op de Corton Charlemagne-wijngaarden.
Gerechten als foie gras als créme brûlée met mango chutney, wakame en saffraan en de Saint Pierre met katshuobushi (flinterdunne plakjes gedroogde, gerookte tonijn die zachtjes bewegen door de temperatuurswisseling) van bonito-tonijn verrasten ons zeer.
De wijnkaart is omvangrijk met natuurlijk veel aandacht voor de wijnen uit de direkte omgeving (Corton, Pernand, Chorey, Ladoix en Savigny).
Route des Vergelesses | 21420 Pernand-Vergelesses | T +33 380 21 51 45
www.lecharlemagne.fr


AUPRES DU CLOCHER | POMMARD | NOV '10
Eindelijk een goed restaurant in Pommard. Auprès du Clocher is gelegen op de eerste verdieping van een oud pand t.o. de dorpskerk. Jean-Christophe Moutet is de eigenaar-chef en heeft o.a. gewerkt bij Le Jardin des Remparts in Beaune en Lameloise in Chagny. Hij brengt een klassieke keuken met wat moderne invloeden.
Wij aten op een maandagavond het Menu Région van €28,- met daarin Œuf de poule à la neige en meurette d’escargots de Bourgogne, daarna Effilochée de coq au vin servi en cannelloni, jus de cuisson infusé au romarin en als dessert Mousse tiède d’époisses au pain d’épices et sa tartin of La pomme façon tatin, sorbet pomme verte, caramel au beurre salé. Allemaal even lekker!
www.aupresduclocher.com


CHRISTOPHE QUÉANT au CHATEAU DE POMMARD | POMMARD | SEP '13
Christophe Quéant heeft sinds juli 2012 zijn eigen restaurant, eerder verdiende hij een ster in Loiseau des Vignes in Beaune. Wij aten in dit wonderschone restaurant gelegen in het Chateau de Pommard, het menu van €35, met Terrine de foie gras de canard pochée au vin rouge, confiture d’oignons épicée, gevolgd door Joue de bœuf confite à la bière blonde de Bourgogne et pain d’épices, kaas van de kaaswagen en als dessert een vacherin van ananas en kokos. Eén van ons bestelde de Dos de bar poché au beurre d’algues, asperges vertes de Mallemort en dit gerecht kostte net als de meeste à la carte gerechten meer dan €40,-. Prima nieuw adres dat met wat meer oog voor details zoals de ongezellige verlichting, de hoge prijzen voor à la carte gerechten en een iets uitgebreidere wijnkaart, kan uitgroeien tot een van de betere restaurants van de Bourgogne.
www.christophe-queant.fr


OLIVIER LEFLAIVE | PULIGNY MONTRACHET | MEI '15
Olivier Leflaive heeft naast zijn wijnbedrijf ook een hotel-restaurant. Wij besloten hier eens te gaan eten. Het menu van €25,- begint met gougères (soesjes met kaas gevuld) en als eerste gang Pavé de Saumon geserveerd met een cappuccino van tamme kastanjes en pompoen en bestrooid met knapperige Parmezaan, een werkelijk heerlijk gerecht. Daarna Suprême de Volaille Fermier met pastinaak, puree van selderij en wilde champignons. Ook dit gerecht was uitstekend. Daarna regionale kazen en als dessert Mousse au Chocolat. Bij het menu wordt een arrangement van 5 wijnen geserveerd voor €25,- (er zijn ook andere menu’s te bestellen met ook daarbij een ander/duurder arrangement). Wij waren aangenaam verrast.
www.olivier-leflaive.com


LE TERROIR | SANTENAY | NOV '11
Verschillende menu’s varierend van €20,- tot €46,-. Wij kozen het menu La Bourgogne au Menu. We begonnen met Jambon persillé met een espuma van Fallot-mosterd. Daarna coq au vin en cocotte en als dessert Croustillant van warme époisses kaas.Een goed adres waar degelijk gekookt wordt, alleen hebben we zelden zo’n ongeïnteresserde en hautaine eigenaresse meegemaakt. Je moet maar durven om met een bezetting van slechts twee tafels de leerling het werk te laten doen om zelf pontificaal in de hoek de kruiswoordpuzzel te gaan maken.
www.restaurantleterroir.com


LE BOUZERON | LE BOUZERON | MEI '12

Een nieuw restaurant in het dorp Bouzeron dat is gehuisvest in een mooi oud gerestaureerd pand. Chef Ludovic Briday, en zijn echtgenote Emilie
runnen dit gezellige knusse restaurant. Ludovic heeft het vak geleerd bij o.a. Au Moulin de Martorey in St Rémy en bij Lameloise in Chagny. Wij kozen op een zondagavond het Menu Découverte van €32,- en we mochten uit de kaart een keuze maken. Als entrée kozen we voor slakken op 3 manieren
als pâté croûte, als beurre d'escargot met een mousse van topinambour en als tempura met een knoflookcrème. Een beetje veel smaken op één bord. En voor eendenlever op 3 manieren: gebakken met gecarameliseerde kweepeer, met gerookte magret en in een glaasje met een vijgenchutney. Als hoofdgerechten: kabeljauw als quenelle glacée au jus d'oignons, als Rôti au beurre de câpres sur blinis en als effeuillé sur crème d'endives en Le Boeuf du Charolais wederom op 3 manieren geserveerd; als tartaar, als entrecôte met truffeljus en de wang als stoofvlees. De wijnkaart bestaat vooral uit wijnen uit de Côte Chalonnaise. Als de chef zich een beetje beperkt in het aantal smaken en presentaties op het bord is dit een aardig nieuw adres in de Côte Chalonnaise.
www.restaurant-lebouzeron.com

CHEZ GUY | GEVREY-CHAMBERTIN | MEI '12
Chez Guy heeft iets weg van een kantine. Strak, “modern” en een beetje koel. Het personeel daarentegen is warm en attent. De gerechten zijn uitstekend en de wijnkaart fantastisch met, hoe kan het ook anders, alle grote Bourgognes in vele jaargangen. We kozen het 2 gangen menu van €31,-en begonnen met Terrine de lapin au foie gras, crème à la moutarde à l'ancienne en Fricassée d'escargots au beurre persillé, poêlée de chanterelles grises, beide gerechten waren heerlijk van smaak en aansluitend kozen we voor de Entrecôte Black Angus marinée au Kikkomann, purée de charlotte au beurre d'Isigny (supp 6.00 €). Als begeleiders kozen we de prachtige rode Bandol 2009 van Dom. Tempier en daarna een 1995 Cos Labory. Lekker na al die mooie Bourgognes die we hadden geproefd en zoals vaak, nog aangenaam geprijsd!
www.chez-guy.fr


L`AGASTACHE | VOLNAY | APR '17
Tot nu toe gebeurde op culinair gebied erg weinig in Volnay. Sinds kort is daar verandering in gekomen, Caroline en Nunzio Lacono nestelden zich onlangs in deze oude bakkerij in het centrum van Volnay. Het is een ongecompliceerde bistro geworden waar men kan genieten van een creatieve (biologische) keuken. Wij genoten van het menu van €39,- wat bestond uit : Pressé de légumes confits / chèvre / miel / menthe , Flétan sauvage / purée de bleues d’Artois / bouillon de roquette, Ravioles d’ananas / amande / passion / mangue / glace aux fruits. Een aardig nieuw adres met slechts 16 stoelen, dus reserveren is gewenst.
www.lagastache-restaurant.comBretagne / Normanië


Le Baligan - Cabourg | 2021
In deze bistro in het centrum van Cabourg serveert men super verse vis en al het andere dat uit zee komt. Specialiteiten zijn plateau de fruits de mer, soupe de poisson en choucroute de mer. Wij begonnen met een proeverijtje van 3 verschillende soorten oester: Veules les Roses, Gold Beach en Ostra Regal. Daarna een prachtige “Symphonie du Baligan” met recht een symphonie: gegrilde kreeft, wilde garnalen, langoustines, calamares en inktvisringen op een huisgemaakte spaghetti met inktvisinkt en kreeftensaus. Heerlijk! Een keuze uit 15 open wijnen maakten de avond compleet, een aanrader.
www.lebaligan.fr

Chateau de Sully* - Bayeux | 2021
Dit prachtig gelegen chateau met kamers herbergt een sterren restaurant. Wij bestelden het menu Pomme Verte van €69,-. Achtereenvolgens verschenen Filet de Saumon, Lieu Jaune (koolvis) en Filet Mignon de veau, een originele presentatie van Pont l’Eveque en een aardbeiendessert. Alles keurig gepresenteerd en prima van smaak, maar op zo’n mooie plek inclusief ster hadden wij toch een iets spannender menu verwacht . Keurige bediening en een beperkte wijnkaart.
www.chateau-de-sully.com


L’Atelier de l’huitre - Cancale
| 2021
De allerbeste plek om in Cancale oesters te eten is dit kleine bistrootje. Voor de meest verse oesters (van eigen oesterpercelen), wulken en garnalen moet je hier zijn. Erg aardige dames in de bediening. 12 wijnen (waarvan 6 open) en uitermate redelijk geprijsd. Doen!


L’Agapa/Le Bélouga - Perros-Guirec
| 2021
Dit hotel staat op een fantastische plek met een adembenemend uitzicht op de baai (alle kamers hebben zeezicht). Restaurant Le Bélouga heeft ook een prachtig uitzicht en chef Jean Alexandre Ouaratta, wiens roots in La Réunion liggen, zorgt voor de meest fantastische smaak sensaties. Hij kookte enkele jaren terug al een ster in de Beaujolais, zijn creaties zijn origineel en vol exotische accenten. Het begon al met de amuses en de boter met Madagascar peper! Makreel met yuzu ponzu, langoustines met combava, tamarillo en bourbon vanille, Saint Pierre met aubergine en knapperige groenten en Agneau au massalé en curry zijn stuk voor stuk meesterwerkjes. Dit alles vergezeld van een heerlijke fles Saumur Champigny beleefden wij een superavond. Sterwaardig.
www.lagapa.com/restaurant-perros-guirec-le-belouga


Brittany* - Roscoff
| 2021
Brittany (Relais et Chateaux) is prachtig gelegen aan de boulevard van Roscoff, het heeft een beetje oubollige inrichting, maar wat hebben we lekker gegeten. Na alle menu’s besloten we ons te beperken tot enkele à la carte gerechten. Het heerlijke brood werd vergezeld van twee soorten boter: boter met Roscoff ui en zoute Bretonse boter. Als amuses kregen we Kig ar Farz (een Bretonse bouillon) met Roscoff uien, een ravioli met foie gras en sushi van makreel (ipv rijst werd boekweit gebruikt) met uitgeholde roze ui gevuld met scheermes. We begonnen met Tourteau met shitake, doperwtjes, daikon en een vinaigrette van limoen en langoustines met cèpes, ui en een emulsie van katsuobushi (gedroogde, gefermenteerde tonijn), beide gerechten waren overheerlijk. Daarna Bar met een emulsie van artisjok en girolles en ris de veau met worteltjes en gember. Een half flesje Bandol rosé en een halve Saint Nicolas de Bourgueil combineerden voortreffelijk met de gerechten.
www.hotel-brittany.com


LA BRASSERIE DU SILLON | SAINT MALO | OKT '10
Een visrestaurant zoals we ons dat voorstellen. Een ruime brasserie, uitkijkend over zee (één van de weinigen trouwens) en met die mooie plateaux de fruits de mer. Menu’s van €12,- (2 gangen) en €17,50 (3 gangen) voor de lunch en voor het diner menu’s van €24,50, €32,- en €40,-. Wij namen een heerlijke assiette met oesters, crab, langoustines en zeeslakken, gevolgd door een zwaardvissteak en als dessert nougat glacé. Een ½ pouilly fumé en een mooie lichtgekoelde chinon erbij, wat wil je nog meer………
www.brasseriedusillon.com


COUTENCEAU | LA ROCHELLE | **
Een 2** restaurant (en lid van Relais et Chateaux) prachtig gelegen aan het strand van la Rochelle. Wij kozen het menu saveur van €58,- waarin "medley d'huitres speciales et langoustines de la Cotiniere" (een super lekker gerecht van lauwwarme oesters en langoustines in een schuim van zeevruchten) hierna filet de maigre à la plancha met een jus van tamarinde, kerrie en limoen en oosterse groenten en pinda (niet echt geweldig, dit verwachten we eerder in een oriëntaals restaurant dan in een sterrenzaak) als dessert chocolat et café en soupe van bittere chocolade met een crème glacé of bosaardbeitjes met een rabarbersoepje en een aardbeiensorbet (de desserts klonken aanlokkelijk maar waren teleurstellend). Coutenceau is een beetje oubollig en de keuken toonde zich deze avond niet echt in vorm. M.u.v. de bediening vonden wij dit geen tweesterren niveau, in menig Nederlands restaurant eten we stukken beter!
www.coutanceaularochelle.comSA QUA NA | HONFLEUR | OKT '10 | **
Het beste restaurant van Normandië ligt in het mooie Honfleur. Hier kookt Alexandre Bourdas de (**) sterren van de hemel. Zijn restaurant heet Sa (veur). Qua(lité). Na(ture) en Sakana betekent in het Japans ook vis. Alexandre heeft gewerkt voor Michel Bras, voor wie hij o.a. 3 jaar in Japan heeft gekookt. Zijn sobere kleine restaurant met 12 tafels is ingericht in Japanse stijl en ook zijn gerechten zijn sterk door Azië beïnvloed. Wij kozen het Menu Vert Olive (€95,-) van 9 gangen. De verrassende en inventieve schotels zijn licht verteerbaar. We begonnen met zeeduivel in een bouillon met citron vert, koriander en kokosmelk, gevolgd door daurade (iets te rauw) met een worstje van eend, toen zalm met chorizo, tomaat, amandel en courgette (een plaatje om te zien), daarna kabeljauw met rauwe jacobsmossel, hierna een schotel met rauwe cèpes geserveerd op een puree van aardappel met kropsla. Het hoofdgerecht van duif werd nog gevolgd door kaas (heerlijk die Livarot) en desserts. Kortom een zeer smakelijke, harmonieuze keuken die een bezoek meer dan waard is!
www.alexandre-bourdas.com/saquana
 Champagne

BISTRO LE 7 | EPERNAY | NOV '08
Na al een aantal keren gegeten te hebben bij Hotel Restaurant Les Berceaux (* Michelin), probeerden we het dit keer bij de bistro van het hotel. Men serveert hier in een eenvoudige, gezellige ambiance een aantal werkelijk prima gerechten. Je kunt kiezen uit de kaart of je kunt het 2-gangen (€17,50) of het 3-gangen menu (€24,-) bestellen. Wij kozen voor de terrine de canard et foie gras, filet de boeuf en een coupe glacé à la clementine met een glas champagne en een fles lekkere rode Bordeaux. Prima adres met een aantal open champagnes en wijnen tegen billijke prijzen.
www.lesberceaux.com

LE MESNIL | LE MESNILl | OKT '10
Onlangs waren we weer eens te gast bij Restaurant Le Mesnil. Tot nu toe waren we niet altijd even enthousiast maar dat gaat nu veranderen, de zaak in namelijk overgenomen door Patrick Michelon. We kennen Patrick al jaren als goede vriend van Philippe Charlemagne en als eigenaar van Restaurant Les Berceaux (*) en Bistro Le 7 in Epernay. Zijn bedoeling is om in Le Mesnil eenzelfde stijl keuken te gaan voeren als in Le 7 (zie hier boven).
www.restaurantlemesnil.comCorsica


LA ROYA | SAINT FLORENT | JUN '11 | *
Hotel Roya ligt idyllisch aan het strand van Saint Florent, het Saint Tropez van Corsica. Mooie kamers, alleen vragen wij ons af: is het bed te groot voor de kamer of is de kamer te klein voor het bed. Vooral na een maaltijd in het *ster restaurant is het moeilijk manoeuvreren om heelhuids in bed te belanden. Wij bestelden het menu dégustation van €60,-. Het begon al goed: als amuse een ravioli met foie gras in een bouillon geparfumeerd met knapperige groenten en boulagna (een Corsicaans worstje). Als eerste gang foie gras gevuld met een nougat van pistache, abrikoos en vijg. Daarna een ravioli tricolore met witte en groene asperges, wortel, garnaaltjes en inktvisjes; een wonderschoon gerecht. Als volgende gerecht tarbot gevuld met morilles op een puree van tuinbonen en gegarneerd met groene asperges waarvan de punten in tempuradeeg verpakt waren. Als hoofdgerecht Corsicaans kalf in deeg en omwonden met gezouten ham, erg lekker! Hierna nog een heerlijk dessert. Vaak zijn we teleurgesteld over restaurants in Frankrijk die getooid zijn met een Michelin ster maar dit keer zijn we zeer enthousiast. Volledig terecht deze onderscheiding en er ligt wellicht nog meer in het verschiet.
www.hoteldelaroya.com


U PESCADOR | PORTO | JUNI '11
Lonely Planet review for U Pescador Near the beach and sandwiched between the car park and a recently planted grove of trees (with the sea just out of sight, alas), The Fisherman does a quite magnificent fish soup. Rub a clove of garlic into the toasted bread, sprinkle on some grated cheese, pour on the rich broth, add a dollop of rich rouille, sip and sigh with pleasure.
Nieuwsgierig geworden na een tip van Lonely Planet spoedden wij ons naar U Pescador in Porto (Corsica) een buitengewoon vriendelijke oudere dame raadde ons het menu Langouste aan voor slechts €45,-. Snel de huisrosé besteld, oef wel een beetje erg zuur! We begonnen met de vissoep, dit was echt een fiasco, dun en weinig smaak, eerder de smaak van afwaswater dan de “magnificent” soep waarvan L.P. verhaalde. Daarna de langouste, niks mis mee, maar helemaal “nature”, we misten wel een sausje of een beetje mayonaise. Verder geen begeleiding, alleen wat groene sla met een Duyvis-dressing, erg jammer! Als toetje een Cornetto. Jammer we hadden ons er meer van voorgesteld, terwijl puur toch zo mooi kan zijn…………….


LE GOELAND | PORTOVECCHIO | JUNI '11
Goed hotel restaurant direct aan zee gelegen. Betaalbare kamers in een duur deel van Corsica. Ook het restaurant is uitstekend, het heeft iets van een familie restaurant maar wel op niveau. We begonnen met een heerlijke soep met mosselen en groene asperges. Daarna als hoofdgerecht entrecote voor mijn echtgenote en rouget voor mij. Beide gerechten prima verzorgd en uitstekend van smaak. Een heerlijke Corsicaanse rosé (le Petit clos van Clos Canarelli) als begeleider. Wat heerlijk weer eens ongekunsteld te kunnen genieten van “gewone gerechten”. Uitkijkend over “Le Golf” beseffen wij ons dat het leven zonder sterrenrestaurants en een eenvoudig goed glas wijn ook heel aangenaam kan zijn.
www.hotelgoeland.com


HOTEL CASA DEL MAR **| PORTOVECCHIO | JUNI '11
Onbetwist het meest luxe hotel restaurant van Corsica. Het **sterren restaurant serveert alleen diner. Lunchen kan in de bar lounge of the grill. Op en top design, houdt rekening met hoge prijzen. Een clubsandwich of een hamburger kosten €35,- een kamer €500,-.
www.casadelmar.fr


HOTEL GENOVESE| BONIFACIO | JUNI '11
Dankzij de uitzonderlijke ligging boven op een klif biedt het een adembenemend panoramisch uitzicht. Een fantastisch hotel, vraag een kamer met balkon en uitzicht op de haven.
www.hotel-genovese.com


RESTAURANT L'ALBATROS | BONIFACIO | JUNI '11
Eenvoudig restaurant aan de haven. Een menu van €18,- biedt b.v. vissoep, mosselen of spaghetti en een dessert. Met een half flesje rosé erbij, ben je met z’n tweeën €50,- kwijt; een prima lunchadres.


RESTAURANT LE VOLLIER | BONIFACIO | JUNI '11
Het beste restaurant aan de haven. Uitstekend menu van €28,-. Keuze uit vissoep, makreel of zalm carpaccio en als hoofdgerecht lokale vis van de dag, onglet of konijn en tot slot een dessert. Leuk ingericht restaurant met een prima keuken maar met een enigszins hautaine bediening.


HOTEL RESTAURANT PALM BEACH * | AJACCIO | JUNI '11 | *

Prachtig gelegen op het strand, een unieke locatie om te genieten van zon, zee en lekker eten. Het was een zonnige dag en we namen plaats op het terras. Het lunchmenu (slechts €35,- inclusief koffie en een glas wijn) bestond uit gazpacho à la tomate, panacotta au parmesan, émulsion à l’huile d’olive Corse of een tartaar van zalm met crème aigrelette beiden heerlijk, de zalm iets te zout. Gevolgd door cochon de Fathogia, puree de céleri, pomme verte, noisette, jus réduit, dit gerecht vonden wij geen succes, het worstje was erg zout en het gegaarde buikspek alleen maar vet en niet echt onze smaak. Jammer dat je op zo’n locatie, “les pieds dans l’eau” geen visgerecht serveert of in ieder geval als keuze aanbiedt. Als nagerecht Corsicaanse aardbeien met vanille-ijs of een mi-cuit au chocolat ook weer heerlijk. Bij de koffie kwam nog een glas liqueur van châtaignes (tamme kastanje). De zeer attente bediening laat je het (wat ons betreft) wat mindere hoofdgerecht subiet vergeten.
www.palm-beach.fr


RESTAURANT COTÉ PLAGE | AJACCIO | JUNI '11
Iets gelegen voor Palm Beach, maar net zo mooi aan het strand. Menu €28,- met heerlijke Corsicaanse ham of vissalade, als hoofdgerecht was er Saint Pierre (zonnevis) en als toetje een heerlijke tarte tatin. Een heel erg goed adres, wel reserveren want het is altijd druk.
www.restaurantcoteplage.com
Côte d'azur


Chateau Saint-Martin* | Vence | 2023
Dit schitterende chateau is prachtig gelegen en heeft een fabelachtig uitzicht over de Rivièra. Het restaurant heeft een ster en bij mooi weer is het goed toeven op het terras. Wij bestelden het menu Saint-Martin €90,- (met kazen €105,-). We begonnen met L’Oeuf de Poule, een gefrituurd ei met groenten en eetbare bloemen en kruiden. Een plaatje om te zien maar nogal flauw van smaak. Als hoofdgerechten Le Cabillaud, kabeljauw met een mousseline van erwtjes en courgette en aubergine met spelt. Ook deze gerechten hadden bijzonder weinig smaak, werkelijk zeer teleurstellend. De desserts daarentegen waren van grote klasse, chocola gevuld met caramel en vanille ijs en frambozen met crunchy meringue en verveine room. Tip: maak de patissier chef kok!
www.oetkercollection.com/hotels/chateau-saint-martin


René Socca | Nice | 2023
We gaan altijd even socca eten als we in Nice zijn en waar anders dan bij René Socca.
Socca (pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel, water en olijfolie) is een specialiteit uit Nice. Lekker op het terras in le Vieux Nice met een glas wijn erbij is dat prima voor tussen de middag. Ook tal van andere specialiteiten uit Nice.
https://nice.city-life.fr/Sortir/Nice/Restaurants/39/Chez-Rene-Socca?lang=fr


Café de Turin | Nice 2023
Sinds 1908 het adres voor oesters en al het andere uit zee. Genieten voor een billijke prijs!
https://www.cafedeturin.frCHARLOT 1ER | CROS DE CAGNES | OKT '14
Na de hutspot even op adem komen aan de Franse zuidkust en wat is er dan aangenamer dan superverse vis. Deze bistro aan de boulevard is al jaren het beste adres van Cros de Cagnes voor alles wat uit zee komt. Als amuse genoten we van een heerlijke tapenade met croutons. Daarna voortreffelijke oesters en een vissoep met een excellente rouille. Daarna Saint Pierre à l'huile d'olive sauce vierge en 5 verse coquilles in hun schelp geserveerd. Dit alles begeleid met een rosé van Whispering Angel . Een heerlijk begin van een weekje côte d’azur.
www.charlot1er.fr


MIRAZUR | MENTON | OKT '14 | **
Mauro Colagreco’s restaurant ligt in Menton op enkele honderden meters van de Italiaanse grens. Deze Argentijn die o.a. werkte bij toppers als Alain Ducasse en Alain Passsard werd onlangs gekozen tot de no.11 van de wereld door San Pellegrino en verwierf 2** bij Michelin. Zijn groenten en fruit komen uit eigen tuin en hij werkt met een lokale visser die hem dagelijks van de mooiste vis voorziet. Het restaurant biedt een spectaculair uitzicht op de baai van Menton. We kozen het alleszins redelijk geprijsde 4 gangen diner voor €70,-, bijzonder is dat je vooraf moet meedelen waar je niet van houdt en dan kookt de chef een verrassingsmenu voor je. Als amuses kwamen clams met dashi, tempura van zeekraal en stukjes biet met schapenkaas. Dit alles geserveerd op de inmiddels obligate kiezels en keien, welke ook voor het dessert weer van stal werden gehaald. We begonnen met een Gillardeau oester met een sjalottencrème en een declination van peer. Hierna een carpaccio van palamida (bonito achtige vis), daarna prachtig gepresenteerde gegrilde reepjes inktvis met Bana Cauda saus (anchovis- en knoflooksaus uit Piemonte). Daarna een extra gerecht: Castagnole (een heerlijk visje uit Menton) met een declination van topinambour en artisjok (fabuleus) en als dessert een granita van (cactus)vijg. Tot slot texturen van chocolade. We hebben zeer genoten van gerechten en bediening, al zien wij toch liever iets minder texturen en transformaties en wat meer “echte” sauzen. Leuk detail; bij het afscheid krijg je (net als in vele Spaanse toprestaurants) je menu met de genoten gerechten afgedrukt mee.
www.mirazur.fr


CHAMBRE D'HOTES LE MONTEILLER DE SAINT PAUL | SAINT PAUL DE VENCE | OKT '14
Een uitstekend adres op 2 km van het centrum van St Paul en 5km van Cros de Cagnes. Een mooie provenÇaalse villa waarvan de kamers direct aan het zwembad gelegen zijn. ’s Ochtends verzorgt eigenaresse Marie, die er werkelijk plezier in heeft haar gasten te verwennen, een heerlijk ontbijt met vers fruit en pancakes. Een bijzonder adres waar je je nog echt gast voelt.
www.le-monteiller-de-saint-paul.fr


LA FRÉGATE | LES SALINS D'HYERES | OKT '14
Leuk visrestaurant direct aan zee gelegen. Vanavond kozen we voor het 4 gangen menu van €49,-. Als entree foie gras en als hoofdgerecht een voortreffelijke loup de mer grillé. Puur zoals je dat alleen aan deze kust eet. Daarna plateau de fromage en een dessert. Een Rosé de Bandol Pibarnon er bij en dan heb je een fantastische avond!
www.restaurantlafregate.fr


LA VAGUE D'OR | SAINT-TROPEZ | SEP 14 | ***
Dit 3 sterren restaurant maakt deel uit van La Résidence de la Pinède. Dit prachtige 5* hotel met privé strand is gelegen aan de baai van Saint Tropez waar het een komen en gaan is van voorbij varende grote jachten. Arnaud Donckèle uit Normandië (hij werkte o.a. bij Lasserre, Guérard en Ducasse) is de chef en hij kookt echt de sterren van de hemel! Niet vaak bezochten we een restaurant dat zo extreem duur was, wat een prijzen! Als amuses kwamen een bonbon van tomaat en mozzarella, een millefeuille van perzik en foie gras, een knapperig deegje van spek en parmezaan, een olijf gevuld met anchovis en een marshmallow van rozemarijn en pijnboompitten. We kozen het 4 gangen menu. Als eerste gang twee vierkantjes van geelstaartmakreel met krabvlees met mandarijnjus. Als tweede gang Gambon (een grote garnaal) met blaadjes van de courgettebloem, half gekonfijte tomaat, avocado en een saus van bonito (tonijn). Derde gang, zeewolf met algen op een tartaar van zeewolf, spinazieblaadjes, kaviaar en “zee aardappel “ in een apart kommetje. Tussendoor een granité van fleur de thym, venkel en een scheutje absinthe en als vierde en laatste gerecht was er suprême de volaille vergezeld van ravioli gevuld met truffel, foie gras en een saus van basilicum, artisjok en zwarte truffel. Apart hierbij geserveerd twee kommetjes met sot-l’y-laisse (het smakelijke rugfiletje op de karkas van de kip) en wat vleugelvlees in een truffeljus. Het was een werkelijk goddelijke avond en ondanks dat wij normaal gesproken geen fan zijn van veel smaken op één bord, moeten we de kok complimenteren: deze explosie van smaken en aroma’s passen waanzinnig goed samen! We beleefden een memorabele avond bij een buitengewoon sympathieke chef!
www.residencepinede.com


BISTROT TERRASSE | JUAN LES PINS | SEP 14
Hotel Juana is het mooiste 5* hotel van Juan les Pins en ooit was het in 2001 getooid met twee sterren met als chef Alain Ducasse. Tegenwoordig is dit Small Luxury Hotel nog steeds oude chique maar het restaurant is getransformeerd tot een moderne Bistrot, met een formule “Déjeuner” €23,- voor twee schotels en €29,- voor drie gerechten. ’s Avonds een drie gangen menu voor €39,- en à la carte. Wij kozen voor (natuurlijk) Tomates farcies à l’Antiboise en een entrecôte met frietjes. Paar glaasjes Provence wijn er bij (er zijn wel 15 open wijnen) en de rekening bedroeg ongeveer €100,- voor ons tweeën. Voor mensen met herinneringen aan hoe het ooit was wellicht een beetje tegenvallend maar voor alle anderen eigenlijk best wel een aardig adres.
www.hotel-juana.com


LE TILLEUL | SAINT PAUL DE VENCE | SEP 14
Een dîner zoals je je dat voorstelt aan de côte: een warme avond in een typisch provenÇaals dorp gezeten onder een grote lindeboom op een intiem terras. Een heerlijk adres met een aantrekkelijke kaart en een zeer redelijk geprijsde wijnkaart met een aantal interessante toppers. Wij aten een trilogie van foie gras, suprême de pintade aux morilles, pommes de terre grenaille & asperges vertes en we deelden een risotto met verse witte truffel. Inclusief een paar glazen wijn waren we €110,- kwijt. Alle ingrediënten voor een romantische avond zijn hier aanwezig. Echt een adres om te koesteren.
www.restaurant-letilleul.com


ALAIN LLORCA | LA COLLE SUR LOUP | JUN 12 | *
Alain Llorca is een kind van de Franse Rivièra, zijn hele leven werkt hij al in het Franse zuiden. Na verschillende stages belandt hij in het Negresco in Nice alwaar hij in 1996 een tweede ster krijgt. In 2004 volgt hij Roger Vergé op in Le Moulin de Mougins (ook **). De laatste keer dat we Alain tegenkomen, is in Hôtel Belles Rives in Juan-les-Pins in 2009. In datzelfde jaar opent hij zijn eigen hotel restaurant waar hij dit jaar (2012) zijn eerste ster ontvangt. Het restaurant heeft een adembenemend uitzicht op Saint-Paul de Vence vanaf het grote terras. Genietend van een koele rosé de Provence en vorstelijk gezeten op dit terras kozen wij het 4-gangen menu van €75,-. We begonnen met langoustines in een (apart geserveerde) gazpacho met een macaronade à la Nicoise. Hierna loup de mer à la plancha met een panisse (gefrituurde rechthoekige kroket van kikkererwten) en een crostini van gamba geserveerd met een kalfsfond. Als hoofdgerecht supermals kalf uit Limousin met ceps, mini-courgette, olijven en venkel. Tot slot een wekpotje met “citrons de Menton” glacés. Heerlijk deze klassieke provençaalse keuken, de ongedwongen wat oudere bediening. En wat is het razend knap om Llorca met slechts 2 assistenten bijna 70 couverts door te zien geven.
www.alainllorca.com


LA RESERVE DE BEAULIEU | BEAULIEU SUR MER | FEB '11 | *
La Réserve in Beaulieu is ongetwijfeld gelegen op één van de allermooiste plekken van de Cote d’Azur. Het “paleis” werd in 1880 gesticht en is al jaren de “place to be” voor de groten der aarde. Hier voel je je nog echt gast. Van binnenkomst tot afscheid, alles is super. We waren hier eind januari en we hadden een schitterende kamer met zelfs van onder douche uitzicht op zee. Deze locatie van eigenaars Nicole and Jean-Claude Delion is heel romantisch en werkelijk tot in de perfectie onderhouden. Aperitief , een heerlijk glas rosé de provence l’Aumerade, aan het zwembad, daarna naar het schitterende **restaurant waar we de enige gasten zijn. Waarschijnlijk voor de uitbaters een nachtmerrie maar voor ons een heerlijke ervaring om vertroeteld te worden door de vier medewerkers. We kozen voor het menu Réserve au fil des saisons van €85,-. Als amuse een tartaartje van oester en zeewolf met een luchtige saus van kropsla. Daarna klassiekers als foie gras, kabeljauw gegaard op lage temperatuur met een reductie van wortel en sinaasappel gevolgd door ree met polenta en een dessert. We lieten ons daarbij verrassen door de sympathieke sommelier (we kenden hem nog van jaren geleden bij La Bonne Auberge** in Antibes) met een prachtige selectie zuid franse wijnen, zoals de heerlijke Chateau Simone bij de pièce. Geen opwindende keuken maar wel eerlijk en met veel gebruik van citrus en kruiden. Enige kritiek: iets meer concentratie en pit in de sauzen zou de keuken iets spannender maken. Al moeten we toegeven dat een avond met slechts twee gasten niet echt inspirerend werkt voor de witte brigade. Wij hadden in ieder geval een unieke ervaring en wat heerlijk je eens miljonair te voelen!
www.reservebeaulieu.com


BISTRO DE LA MARINE | CAGNES SUR MER | JUL '11

We hebben altijd een zwak gehad voor Jacques Maximin de grote chef van het Negresco** in Nice. Ooit, toen Joop Braakhekke nog de Kersentuin runde, zijn we samen met o.a. Joop en Ton van Es per Rolls Royce door Amsterdam gereden om hem het echte Amsterdam te tonen. Daarna heeft Jacques tal van restaurants gehad, beginnend met het Théatre Jacques Maximin in Nice, waar hij op het toneel zijn keuken had en waar aan het eind van de avond het doek opging en de gasten konden applaudisseren…….helaas viel al snel het doek en werd er een Flo gevestigd. Daarna nog een aantal avonturen (Le Diamant Rose*, Restaurant Jacques Maximin in Vence**, adviseur bij Restaurant Rech in Parijs) en nu dus zijn laatste kunstje in Cagnes. We werden nostalgisch en besloten hem de hand te gaan schudden en van zijn keuken te proeven. We kregen de kaart, een kleine kaart met een aantal klassiekers (voorgerechten ong. €15,- en hoofdgerechten rond de €50,-). We besloten te beginnen met de salade Niçoise Jacques Medecin (de gevluchte ex-burgemeester van Nice) en een Coulis de Tomates met blokjes verse rauwe tonijn. Wat een deceptie; de salade eten we in elk willekeurig restaurant stukken beter en de Coulis was gereduceerd tot enkele lepels vocht en een bord vol dobbelstenen tonijn, niet echt geraffineerd. Achter ons stond een echtpaar op om na het voorgerecht af te rekenen “hoe was het in godsnaam mogelijk dat dit restaurant een ster had?”. Gelukkig waren de hoofdgerechten beter, Schotse zalm op iets van snijbiet en spinazie en Couteaux (scheermessen) met wat knoflook en peterselie. We besloten Jacques en zijn vriendin (ach meneer weet u, het is hier maar een bistro) gedag te zeggen en het dessert elders te gaan nuttigen. Een illusie armer en een ervaring rijker of …….de teloorgang van een groot chef. Het doet ons oprecht pijn!
www.bistrotdelamarine.com


BIJOUX PLAGE | JUAN-LES-PINS | SEP '09
Op aanraden van Zuid-Frankrijk kenner Tonny Eyk zijn we even heerlijk ouderwets gaan smullen bij Bijoux Plage.
Een restaurant op het strand met je voeten bijna in zee.
Voor de lunch, een 3-gangenkeuzemenu voor slechts €20,- met toppers als Carpaccio van gemarineerde zalm, Salade de Fruits de Mer, Moules Marinières, Filet de Dorade Royale en Cabillaud Rotie. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor een Plateau de Fruits de Mer, een Bouillabaisse of een lekkere Langouste!
Een heerlijk adres Tonny!
www.bijouplage.com


LE LOUIS XV (Alain Ducasse) | MONTE-CARLO | SEP '09 | ***
Het andere 3*** restaurant van Zuid-Frankrijk is Le Louis XV. Ook prachtig gelegen naast het casino en rijk in stijl gedecoreerd, een waar museum.
We begonnen met de amuse: een kristallen glas verse rauwe groenten met een dipsaus van olijfolie en parmezaan, niet echt de soort amuse die je hier zou verwachten.
De keuken staat onder leiding van Franck Cerutti, het is een klassiek mediterrane keuken.
Het overweldigende decor van het restaurant, de prachtig gedekte tafels met mooi zilver bestek, de goudkleurige onderborden, het kristal en de cloches kunnen wellicht wat pompeus overkomen, maar dat hoort allemaal bij de show.
Colinot aan tafel uitgeserveerd vergezeld van een heerlijke fumet de poisson, ris de veau met zomertruffel, konijn met fleurs de courgettes en werkelijk prachtige desserts. Een schitterende wijnkaart met alle grote wijnen uit vele jaren (300.000 flessen in de kelder), wel astronomische prijzen!
Gedisciplineerde bediening maar wel iets te veel op de automatische piloot.
www.alain-ducasse.com/public_us/louis_xv/fr_cuisine.htmElzas

A LA GRAPPE | ROUFFACH | OKT '10
Een sympathiek familie-restaurant met een moderne “look”. Ondanks de drukte, een leuke vlotte bediening. Je eet er zeer goed o.a. tarte flambée, entrecôte of zuurkool en alles tegen redelijke prijzen. Ook de wijnen zijn schappelijk geprijsd, veel open wijnen vanaf €2,30 en een fles pinot blanc of riesling al vanaf €17,-
www.restaurant-a-la-grappe-68.fr


LA TABLE DE LOUISE | COLMAR | MEI '12
Eén van de drie Tables de Louise en één van de vele restaurants van sterrenkok Philippe Bohrer (o.a. Le Crocodille* in Straatsburg en A la ville de Lyon* in Rouffach). Een bistro die in Parijs niet zou misstaan. Veel tafeltjes in een decor met “antieke” accenten, donkergrijze lambrisering en lichtgrijze muren en plafonds. Wij begonnen met heerlijke flammenkuchen met zalm en salade en daarna het Menu Plaisir van €31,90 met Gambas juste saisies sur une salade d'asperges vertes et mesclun, als hoofdgerecht Mignon de paleron de veau cuit lentement, légumes printaniers et pomme Anna en als dessert Chaud-froid de fraises aux cacahuètes caramélisées, quenelle de sorbet. Maar er zijn ook tal van andere klassieke gerechten zoals Foie Gras, Makreel, Kalfsniertjes of Filet de Boeuf. Leuk adres!
www.la-table-de-louise.fr/colmarLanguedoc - Roussillon


LA GARE | CESSENON SUR ORB
Vanuit Béziers richting Saint Chinian kom je langs dit eenvoudige adres. De pizza’s zijn echter van grote klasse! Vooraf wat oesters (6 stuks €7,50) en een lekkere wijn uit Saint Chinian of Faugères (€12,50) en je bent hier klaar voor nog geen €50,- met z’n tweeën en dit alles geserveerd door een bijzonder aardige gastvrouw.

LE BISTRO A LA MER | ARGELÈS SUR MER
Het net buiten Collioure gelegen Hotel du Golfe (€100,- voor een kamer met zeezicht) herbergt een uitstekend restaurant. Le Bistro à la Mer heeft een beperkte kaart met veelal visgerechten. Wij genoten van een 3 gangen menu van €39,- (`s middags €24,-) met coquilles, zeebaars met risotto en tonijn met gekarameliseerde prei en een dessert. Prima adres om zowel te slapen als te eten.
www.hoteldugolfe-argeles.com

LE FANAL | BANYULS SUR MER | *
Pascal Borrell en zijn echtgenote runnen dit aan de boulevard gelegen leuke adres. Het komt niet vaak voor dat je in een sterrenrestaurant voor €19,- een 2 gangen of voor €29,- een 3 gangen menu retour de marché kunt eten. Wij namen het 2 gangen menu met een gargouillade (groentenschotel met paprika, groene asperges, tomaat, courgette en een mousse van biet) en anchoïade met ansjovis in het zuur en rucola. Als hoofdgerechten knapperig gebakken kabeljauw op venkel en een ossobuco. Glaasje witte en rode collioure (€6,-) en een gratis karaf water er bij, betaalden we voor deze lunch nog geen €65,-. Natuurlijk kun je ook duurdere menu’s bestellen of à la carte eten. Een adres om te koesteren!
www.pascal-borrell.com


L’AUBERGE DU VIEUX PUITS | FONTJONCOUSE | ***
Dit ***sterrenrestaurant ligt op het “platte” land zo’n 35 km van Narbonne, in het minuscule dorpje Fontjoncouse. Van buiten sober van binnen modern met houten tafels en witte kuipstoeltjes. De klassieke zwarte brigade zorgt voor een perfecte bediening die toch losjes over komt. Als amuse komen een scheermes en een mossel, waarvan de schelpen gemaakt zijn van algen en inktvisinkt, die je in zijn geheel opeet. Van de relatief kleine kaart kiezen we voor enkele à la carte gerechten en het menu “quelques pas dans la garrigue” van €160,-. Als eerste gerecht komt l’oeuf “pourri” de truffe, een ei waarop aan tafel eerst truffelsaus geschept wordt en waar over daarna verse truffel geschaafd wordt en dat is vergezeld van een glaasje truffelcappuccino. Goddelijk! Dan filet de Saint-Pierre met truffel met een truffel/noilly prat saus met artisjok en Oost-Indische kers. Tegelijkertijd wordt voor mijn echtgenote de fleur de courgette “en hommage de Roger Vergé” geserveerd, die gevuld is met sorbet van kreeft (€72,-). Hierna le dos de cochon noir rôtie met boudin noir en Noix de St Jacques samen met gevulde morilles met een mousseline van crustacés en gambas uit Palamos in kippenbouillon en een puree de févettes (€72,-). Daarna de kaaswagen en tot slot een weergaloos lekkere citron de Menton, waarvan de schil geglazuurd is en wanneer je hem open tikt, deze gevuld is met een sorbet van bergamot, kumquat en een crème van citroentijm. Er bij een zandkoekje met fleur de sel. Wij waren uitermate tevreden over deze eerlijke, ongecompliceerde, pure keuken van de uiterst aimabele Gilles Goujon. Absoluut een aanrader.
www.aubergeduvieuxpuits.fr


LE JARDIN DES SENS | MONTPELLIER | FEB '10 | **
Onlangs bezochten we het **sterren restaurant van de tweelingbroers Jacques en Laurent Pourcel in Montpellier. In 2001 behaalden zij hun derde ster, maar verloren die weer in 2005. Hun moderne restaurant heeft veel sfeer met grote ramen die een prachtig zicht geven op de mooie tuin.De keuken werkt met moderne technieken en veel mediterrane producten. We bestelden het menu Sens & Saveurs (€125,-). Eén van de amuses was werkelijk voorbeeldig van smaak: een aspergesoepje geserveerd in een kopje met foie gras en tamme kastanje. Het eerste gerecht was een compositie van kreeft die geserveerd werd met mango en een sorbet van geconfijte tomaat. Iets te gezocht naar ons idee. Hierna zeewolf met een puree van topinambour met schuim van prei en een nieuwe variant van de aloude moules à l’escargot. Heerlijk. Verder volgden een prima bereide duif vergezeld van een heerlijke jus en daarna kaas en zoetigheden. De wijnkaart heeft natuurlijk een groot aantal “lokale” wijnen en de bediening is uitstekend. Kortom we genoten van een heerlijke avond!
www.jardindessens.com


L’ESCALE | PALAVAS-LES-FLOTS | FEB '10
Een aardig restaurant met uitzicht op zee. De keuken is traditioneel en vooral gericht op alles wat uit zee komt. Je kunt hier genieten van b.v. het Menu du Marché (4 gangen €28,-) met een keuze uit oesters, een cassolette de poulpes of een terrine en als 2de gang kabeljauw of varkenswang en daarna kaas en dessert. Prima zaak!


LA CÔTE BLEUE | BOUZIGUES | MAART 2014
We streken neer in Bouzigues, fameus om zijn oesters, om de volgende dag naar Vinisud te gaan.
La Côte Bleue ligt prachtig aan het bassin de Thau en in de zomer zit je er goddelijk aan zee onder de pijnbomen.
Het is een grote zaak met een enigszins gedateerde inrichting en een oranje tegelvloer.
We startten met kraakverse oesters en een glas Picpoul, heerlijk! Vervolgens een koude Kreeft met huisgemaakte aioli.
We bestelden naast de oesters en de kreeft nog een aantal à la carte gerechten: coquilles, zeewolf en zeeduivel.
Alle gerechten gaven ons het idee dat ze `s middags al in de pan hadden gelegen en dat ze even opgepiept werden. Het dessert met vanille ijs leek gemaakt van vim/jif en de gebakken ananas leek op de gebakken banaan bij de chinees. Toen we om half tien weggingen en in de bar de stoelen al op de tafels stonden realiseerden we ons dat goed koken en gastvrijheid hand in hand gaan!
www.la-cote-bleue.fr


QUAI 17 | SÈTE | MAART 2014
Het restaurant Quai 17 maakt onderdeel uit van Le Grand Hotel de Sète. Dit hotel gelegen aan de kade is mooi, we hadden een ruime kamer met uitzicht over de kade maar de matrassen van onze bedden waren abominabel.
Het restaurant is prachtig met mooie hoge plafonds en was bijna helemaal vol en dit voor een maandagavond! We begonnen als “mise en bouche” met een kopje lauwwarme room met spekjes, uien en mosselen. De à la carte kaart is stevig geprijsd, de wijnkaart daarentegen zeer betaalbaar. Leuke lokale wijnen en veel per glas en op halve fles verkrijgbaar. Vlotte attente bediening. De oesters waren heerlijk en de filet van de zonnevis erg lekker, deze werd geserveerd met een puree van aardpeer.
www.legrandhotelsete.com
 


LÁSSIETTE DE LA MER | PALAVAS LES FLOTS | NOV 2016
Dit leuke klassieke restaurant ligt aan het kanaal van Palavas. Men serveert hier vooral schaal- en schelpdieren en vis. Driegangen menu’s zijn er al voor €23,50 en €33,50. Als je alle overbodige decoratie bij de hoofdgerechten weglaat blijven kwalitatief prima schotels over. Aardige bediening.
www.lassiettedelamer.sitew.fr


CHEZ COCO | AIGUES MORTES | NOV 2016
Het vestingstadje Aigues-Mortes met zijn diverse stadspoorten en torens is een bezoek meer dan waard. Veel restaurantjes waarvan Chez Coco er één is die gespecialiseerd is in grillades en pizzas van de grill. Verwacht geen geraffineerde gerechten maar wanneer je een lekkere salade, een pizza of een gegrild stukje toro (stier is de specialiteit uit de Camargue) zoekt ben je hier aan het juiste adres.
www.chez-coco.com


LE SAINT CLAIR BALARUC LES BAINS | NOV 2016
Een zonnebril is een must in deze hagelwitte zaak. Alles is werkelijk wit, van de mooi opgedekte tafels (met prachtig zilverwerk) tot aan de plavuizen op de vloer. Dit visrestaurant ligt aan zee en doet echt mediterraan aan. De wijnkaart is beknopt met veelal streekwijnen. Wij begonnen met een dozijn flinke oesters uit Bouzigues die verrukkelijk waren en die vooraf werden gegaan door heerlijk brood en een goede amuse: een mossel op wat ratatouille. Daarna Risotto d' huître de Bouzigues et fenouil, émulsion de crème au parmesan. De risotto, iets te zwaar door de ingekookte room. En Chair de Tourteau aux fruits exotiques sur un lit de concombre mentholé, craquant de brik au parmesan, heerlijk! Als hoofdgerecht bestelden wij zeewolf uit de oven gebakken in haar jus, met provencaalse kruiden. Prima keuken en kundige, attente bediening;
een heerlijk adres!
www.restaurant-saintclair.com


Loire

Chateau de Beauvois/Le Louis Xlll Saint-Étienne-de-Chigny | 2022
In dit Chateau is restaurant Louis Xlll ondergebracht. Het heeft een chique uitstraling hoewel het eclectisch is ingericht met echt en nep door elkaar. We kozen voor het 3 gangen menu van €42,-. De amuse was een koude velouté van courgette met varkenswang. De eerste gang was een brochette de gambas met sesam en erwtenpuree, gerookte haringeitjes en krokante groenten. De gambas waren voortreffelijk, de plakjes groente nietszeggend. Als hoofdgerecht kippenborst gevuld met gedroogde tomaat, champignons met basilicum, broccolicrème en pignons gedecoreerd met een mini fleur de courgette. Als dessert namen we een bordje kaas: lokale geitenkaas, Livarot en Fourme d’Ambert. Alles was goed van smaak en netjes geprijsd.
www.beauvois.com


Relais de Chambord Chambord
| 2022
Dichterbij één van de mooiste kastelen van Frankrijk kun je niet lunchen (of dineren). Wij namen plaats op het zonovergoten terras van de Bar du Relais en genoten van foie gras, risotto met gambas, een glas Cheverny en het fenomenale uitzicht. Je kunt ook blijven slapen in dit Small Luxury Hotel. Heerlijk!
www.relaisdechambord.com


l’Herbe Rouge Valaire
| 2022
Zeer eenvoudige familiale bistro met uitsluitend bio gerechten en natuurwijnen. Menu op het schoolbord. Wij genoten van polenta, groenteschotels en heerlijke kazen. Leuke afwisseling na al die klasse restaurants, absoluut het proberen waard. Zeer schappelijk geprijsd.
www.restaurant-herberouge.com


Ververt Montsoreau
| 2022
Dit onlangs geopende restaurant niet ver van Saumur werkt vooral met locale producten. Chef Romain Butet en zijn vriendin maitre/sommelier Hélène Guibrunet presenteren een relatief klein (week)menu. Toen wij er waren bestond dat o.a. uit konijn met champignons en druiven, nâan met aubergine en ui en kabeljauw met een beurre blanc met curcuma en lokale groenten. Verder kaas en een dessert. Leuke moderne zaak met betaalbare gerechten en zeker een aanwinst voor deze streek.
www.ververt.com


CAFÉ DE LA PROMENADE | BOURGUEIL | FEBRUARI '11
Een wijnbar waar je zelf uit de wijnkelder een wijn kunt selecteren om mee te nemen of om hem met een opslag van €8,- ter plekke te nuttigen met wat lekkere gerechten. Een heel gezellige zaak, beetje rommelig en luidruchtig, maar met een heerlijke ambiance. De kelder is rijkelijk gevuld met vooral Loirewijnen van de beste producenten. Ook is er een ruime keuze open wijnen (variërend van €2,90 tot €6,90 per glas). Lunch €11,50 en ’s avonds verschillende ongecompliceerde streekgerechten zoals jambon cru, foie gras, terrine maison, escargots, een dozijn oesters €16,50 of een lekkere tarte flambée of pizza €7,50. Daarna slapen in één van de unieke kamers met hun aparte decor (met veel oude bouwmaterialen) maar wel van alle gemakken voorzien en gelegen in de tuin met zwembad. Een echt bijzonder adres deze auberge van eigenaren Ludovic et Sophie.
www.cafedelapromenade.com

Midi-Pyrénées

MICHEL BRAS | LAGUIOLE | 2011 ***
Je moet heel wat kilometers klimmen over bochtige wegen voordat je bij Bras aankomt, maar daarna beleef je een culinaire ervaring die je niet snel vergeet. Alleen al de futuristische architectuur van dit hotel-restaurant, met zijn immense ramen boven op een berg middenin de barre hoogvlakte van Aubrac, is de trip waard. Wat direct opvalt is het aantal koks (25) en de ontzettend vriendelijke bediening (20). Wij bestelden het Menu Legumes, 9 gangen voor de prijs van €140,-. Alle gangen bespreken is ondoenlijk, we beperken ons tot de meeste interessante schotels. De tomatensteak met bloemen en basilicum en olijfolie (heerlijk), de girolles met perzik met balsamico- en venkelsaus (gedurfd maar prachtig), de tuber aestivum en melanosporum (een waanzinnige truffel ervaring), haricots verts met paddenstoelen met een saus van ei, mosterd en azijn (goddelijke saus) en la cèbe confite à l’olive noir met een mousse van Laguiole kaas (verreweg het meest fantastische uigerecht, met crunchy mais, ooit gegeten). Als extraatje nog een bordje fabuleuze aardappelpuree met crème fraiche en Laguiole kaas, door de bediening, jonglerend als een pizzabakker, aan tafel geserveerd en tot slot nog enkele hoorntjes met fruit en ijs. De presentatie van alle gerechten is werkelijk wonderschoon, alleen vragen wij ons af of alle decoratieve takjes en bloemetjes die een lust voor het oog zijn, ook een feestje voor de smaakpapillen zijn. De soms bittere smaak is niet altijd in harmonie met de wijnen. Verder niets dan lof!
www.bras.frParijs

Le Petit Marguery | Parijs | 2023
Dit restaurant zagen we in een Frans tv programma. Lekkere eenvoudige keuken, royale porties, vlotte bediening, en zeker voor Parijs een zeer correcte prijs, menu’s van €30,-, €36,- en €47,-. Wij genoten van kikkerbillen (erg lekker), foie gras en filet de daurade. Veel gasten komen voor specialiteit van het huis: Royale de Lièvre (haas). Prima wijnkaart met een negental open wijnen. Geslaagde avond.
www.petitmarguery-rivegauche.fr


Closerie des Lilas| Parijs | 2023
Een instituut waar we al jaren wilden gaan dineren. Gelegen op een hoek van de Boulevard du Montparnasse. Talrijke kunstenaars, schrijvers, artiesten en intellectuelen waren hier kind aan huis. Echte Parijse sfeer, een restaurant, een brasserie en een mooie bar met super attent personeel. Terwijl wij in het restaurant van onze oesters (€6,- per stuk), tarbot (€54),-en filet de veau (€54,-) genoten, speelde de pianist romantische klassiekers. Er heerst een heerlijke sfeer in dit tijdloze etablissement.
www.closeriedeslilas.fr


Le Grand Vefour| Parijs | 2023
L id van relais et chateaux. Al meer dan 200 jaar een gastronomische tempel naast het Palais Royal. Beroemdheden als Napoleon, Juliette Greco, Marcel Pagnol en Jean Paul Sartre waren hier vaste gast. Guy Martin heeft hier tot enkele jaren terug 3*** gehad maar heeft hier afscheid van genomen en wil zonder druk gewoon heel lekker koken. Prachtige spiegels, mooie kronen en beschilderde plafonds zorgen voor een chique ambiance. Wij genoten van foie gras met gekonfijte kumquats en piment d’espelette, terrine van konijn met pruimen en kabeljauw met een emulsie en dobbelsteentjes van peterseliewortel met een jus van peterselie. Heerlijk gegeten en genoten van bediening en entourage.
www.grand-vefour.com


La Rotonde| Parijs | 2023
Deze beroemde brasserie is gelegen aan de Boulevard du Montparnasse. Wederom zo’n ontmoetingsplaats waar vroeger artiesten als Diego Rivera, Picasso, Modigliani en Hemingway veelvuldig vertoefden. Op rood velours geniet je van oesters, uiensoep, slakken, quenelle, gigot, blanquette etc. Gewoon uitstekend eten en een net geprijsde wijnkaart.
www.larotonde-montparnasse.fr


Brasserie Lutetia | Parijs | 2022
In 2018 werd Hotel Lutetia, na geheel gerenoveerd te zijn, heropend. De brasserie van het hotel is modern en informeel met de nadruk op vis en schaal- en schelpdieren. We begonnen met een glas Taittinger en een plateau de fruits de mer, daarna linguine met homard met een fles Terrasses de la Courtade Rosé. De kaart staat vol lekkere populaire gerechten. Prijzig.
www.hotellutetia.com/brasserie

Marius et Janette | Parijs | 2022
Beroemd, klassiek visrestaurant in de Avenue George V met zeer attente bediening. Het is ingericht in maritieme stijl. De schaal- en schelpdieren zijn perfect, van de kwaliteit en presentatie van de visgerechten waren we niet onder de indruk, hoewel de Saint Pierre subliem was. Open wijnen zijn verrukkelijk o.a. Roederer, Chablis 1er cru, Meursault en Haut-Marbuzet. Neem een goed gevulde portemonnee mee!
www.mariusetjanette-paris.com


Pavyllon* | Parijs | 2021
Begin augustus reserveerden wij bij Pavyllon. Dit restaurant met 1* van Yannick Alleno is één van de drie restaurants op dit adres vlakbij de Champs Élysées. Tevens heeft hij hier nog een 2* en een 3* restaurant! Wij genoten van een heerlijk lunchmenu van €68,-, niet aan de prachtige bar maar buiten op het terras. Het keuzemenu bestond uit Soupe froide de fèves of tartelette en fleur de courgette met witte ui en doperwtjes en kruiden. Truite doucement confite of filets de rouget barbet en als dessert Tuile boudoir à la framboise en mousse de lait frappée. Een aangenaam adres!
www.yannick-alleno.com

Brasserie Lazare | Parijs | 2021
Trendy in Parijs zijn de brasseries op de stations die uitgebaat worden door gerenommeerde chefs. Lazare in het hart van het Gare Saint Lazare is een gezellige, rumoerige brasserie met als eigenaar 3* chef Éric Frechon. Traditionele gerechten in een nieuw jasje en voor ieder wat wils zoals oesters, foie gras, rillettes, blanquette de veau en een dagschotel. Attente vriendelijke bediening. Compacte wijnkaart met een tiental open wijnen.
www.lazare-paris.frLE CINQ, PARIJS | 2019
Le Cinq is het 3*** restaurant van het prachtige George V Hotel. De keuken staat onder leiding van Christian Le Squer. Wij kozen voor de 4 gangen lunch van €145,-. Na een aantal heerlijke amuses kwam het eerste gerecht: végétal en tartare/givré d’oseille; een tartaar van voornamelijk zongedroogde tomaatjes met een sorbet van zuring. Vervolgens gegrilde artisjok met een infusion van tijm en citroen met enkele druppels foie gras. Als hoofdgerecht een prachtige gratin de spaghetti debout et jus de carapace au homard, een niet alleen prachtig gepresenteerd gerecht maar bovendien fabuleus van smaak. Als dessert een pavlova met mirabellen en jasmijn. We hebben werkelijk genoten in dit wonderschone restaurant, alles klopt tot in de details.
https://www.fourseasons.com/paris

LE FLANDRIN, PARIJS ´19
Deze schitterend gelegen Parijse Bistro werd ons geadviseerd door Eric-Jan Fransen (Kookstudio). Gelegen in het chique 16de arrondissement, vlakbij het Bois de Boulogne en gehuisvest in een oud station met een werkelijk uniek terras, serveert men hier een aantal prima “gouwe ouwen” zoals Chair de Tourteau, crème de petits poix, foie gras, escalope de veau Viennoise, pommes sautées en cuisses de grenouille dorées, écrasé de pommes rattes en ravioles de langoustines. Prima keuken maar wij vonden de prijzen enigszins aan de hoge kant. Ook de fles mineraalwater was duur: €11,-.
www.leflandrin.com

LE 110 DE TAILLEVENT, PARIJS ´19
Dit restaurant is de populaire uitvoering van (het ooit met 3* onderscheiden) Taillevent. Bij de moderne en klassieke gerechten op de kaart kan men kiezen uit 110 wijnen die per glas geserveerd worden. De keuken is prima, wij genoten van calamares, risotto, ris de veau, volailles fermières en le boeuf mijotté en we kozen er o.a. Clos de Vougeot, Phelan Ségur en Saumur Clos Rougeard bij.
www.les-110-taillevent-paris.com

LE GRAND COLBERT, PARIJS ´19
Deze prachtige klassieke brasserie met zijn mozaïekvloer ligt in het chique 2e arrondissement. De traditionele sfeervolle ambiance zorgt voor een mooie avond, alleen waren wij niet echt enthousiast over de keuken. Klassieke bereidingen, maar de gerechten lieten te wensen over.
www.legrandcolbert.fr

LA GRANDE CASCADE, PARIJS ´19
Dit schitterende één ster-paviljoen ligt midden in het Bois de Boulogne. Het restaurant was ooit een rustplaats voor Napoleon III tijdens de jacht. Tegenwoordig is het de favoriet van de gegoede burgerij uit de omgeving. Frédéric Robert kookt klassiek en serveert ruime porties. Foie gras met riz de veau, macaroni met truffel en foie gras, Bresse kip. 5 gangen €150,-. Mooie wijnkaart.
www.restaurantsparisiens.com/restaurant-la-grande-cascadeJEAN FRANCOIS PIEGE | LE GRAND RESTAURANT | ** | SEP '18
Eind februari bezochten wij dit tweesterrenrestaurant met Ruulke en Karel Bagijn. We kozen het menu Mijoté Moderne van vier gangen. Eerst was er fleur de céleri rave, een bloem van knolselderij met parmezaan: heerlijk! Gevolgd door kreeft in zijn pantser, geserveerd met kokosmelk en korianderolie. Verrassend smakelijke combinatie. Vóór het dessert werd nog heerlijke kalfszwezerik opgediend met witlof en truffel. We dronken er een voortreffelijke Châteauneuf-du-Pape bij (Château Rayas, 20..). Prima keuken die volgens velen op de nominatie staat een derde ster te ontvangen, hoewel dit naar ons idee nog wel even zal duren.

LE DRUGSTORE | PARIJS | SEP '18
Eric Frechon de chef van restaurant Epicure/Bristol*** zorgt voor de recepturen van het restaurant in de drugstore, dat zo mooi gelegen is aan de Champs Elysées met zicht op de Arc de Triomphe. Leuke kaart met (natuurlijk) relatief dure gerechtjes. Caviar d’Aubergine, Beignets van Gambas, Tarama van zee-egel, Clubsandwich au poulet et bacon grillé, pommes allumette, Croque-monsieur au beurre de truffe noire. Met een glas wijn erbij moet je toch op € 50,- per persoon rekenen. Leuk concept, alleen is de bediening nog niet helemaal op orde!
www.restaurantledrugstore.com


L’ATELIER SAINT-GERMAIN | PARIJS | JUN '15 | **
Deze fantastische zaak van Joël Robuchon heeft 64 zitplaatsen welke vooral rond de bar gesitueerd zijn. Om 19.00 uur gaat de deur open en vaak verlaat de derde zit om 24.00 uur pas het restaurant. Voor Parijs valt de prijs van het Menu “Decouverte” (8 gangen en 2 desserts) van €179,- nog mee. À la carte echter is redelijk prijzig. Ik besloot het menu te nemen mijn echtgenote enkele à la carte gerechten. Na de amuse-bouche verschenen louter hoogtepunten: Crabe Royal, een fenomenale Gaspacho, Zalm met Kaviaar, L’Oeuf Meurette, Foie Gras, Girolles et Artichaut op een vegetarische macaroni met Comté kaas (dit was het minste gerecht), St Pierre met groene asperges en een emulsie van coco-tandoori en citron vert en Black Angus met zwarte kardemom en dragon. Bij elk gerecht werd een apart bord en bestek ingedekt voor mijn echtgenote en ik proefde ook van haar gerechten: Langoustine en Ravioli Truffé au choux, L’Os à la Moelle en Ris de Veau met verse laurier. We hebben genoten, werkelijk een parade van lekkernijen die in een tijdsbestek van twee uur geserveerd worden door een losjes opererende zwarte brigade in een prachtige ambiance waarin rood en zwart de boventoon voeren.
http://www.atelier-robuchon-saint-germain.com/fr/accueil.php


LE PETIT ZINC | PARIJS | MEI '15
Een typische Parijse bistro die behoort tot de Groupe Frères Blanc. Alle bekende gerechten zijn present, al waren bij ons bezoek enige soorten oesters helaas niet voorradig. Zoals altijd een heerlijke ambiance met een zeer alerte bediening. Reken hier op alle succesnummers van de Franse keuken, maar van een doorsnee kwaliteit.
www.petit-zinc.com


PINXO | 8 rue d’Alger | PARIJS | FEB '10
Naast beroemde restaurants als Au Trou Gascon en Carré des Feuillants bezit topchef Alain Dutournier ook PINXO. Deze strak ingerichte -beetje Japanse- zaak met open keuken biedt plaats aan 65 gasten. Het eten is zeer goed en alle schotels zijn in drieën verdeeld zodat je ook je tafelgenoten wat van het geserveerde kunt laten proeven. Als starter kozen we een crab-rouleau met verkruimelde pinda’s en escargots met een tapenade van shiitake (beetje flauw). Daarna coquilles geserveerd op een gnocchi van maïs met een crème van broccoli, prachtig gegarneerd met gefrituurde wortel- en selderij en “volaille jaune” met quinoa. Alle gerechten zijn mooi en appetijtelijk gepresenteerd en de bediening is vriendelijk en vlot. De wijnkaart is ingedeeld op prijs beginnend bij een selectie van €30,- en daarna oplopend, verder is er een luxe selectie van grote wijnen. Wij waren inclusief 2 glazen wit en een fles Morgon ongeveer €150,- kwijt.
www.pinxo.fr


LE TRAIN BLEU | PARIJS | JUL '09
Na bezoeken aan prachige Parijse Bistrots/Brasseries als Juliën, La Coupole, La Fermette Marboeuf, Vagenende en Bofinger ging het nu weer eens richting Le Train Bleu.
Le Train Bleu is één van de allerfraaiste restaurants van Parijs. Het is gelegen binnen het Gare de Lyon en vanuit het restaurant zie je de TGV’s komen en gaan, een spectaculair en levendig gezicht. De stationsbrasserie dateert uit de Belle-Epoquetijd (1900) en het decor is werkelijk fantastisch: lederen banken, sierlijke spiegels, kristallen kroonluchters en prachtige schilderijen, alles schitterend gerestaureerd. De obers in hun lange gesteven schorten serveren veelal klassieke gerechten zoals Foie Gras, Tartare de Boeuf, Gigot d’Agneau en Filet de Boeuf. De keuken is correct maar niet om van je stoel te vallen, we missen toch wat raffinement, maar je komt hier vooral voor de architecturale vormgeving! Aangenaam verrast waren we door het feit dat we op de (beknopte) wijnkaart de Crozes-Hermitage Le Rouvre van Yann Chave aantroffen.
www.le-train-bleu.com


LES BRASSERIES

Iedereen kent ze wel, de sterrenrestaurants van Parijs, je hoeft er maar de bekende gids op na te slaan. Veel leuker is het om één van de mooie brasserieën van Parijs te bezoeken. Hier volgt een selectie van de mooiste bistro’s en brasserieën van Parijs, we hebben ze in de loop der jaren allemaal zelf bezocht. Verwacht geen haute cuisine maar gewoon prachtige sfeervolle restaurants met veel historie, waar inrichting en ambiance centraal staan en waar u kunt genieten van een veelal traditionele klassieke keuken.

Groupe Bertrand (eigenaar van o.a. Hippopotamus en Burger King) bezit tegenwoordig een groot aantal beroemde brasserieën zoals:

Bofinger 5-7, rue de la Bastille

La Coupole 102, bd du Montparnasse

Terminus Nord 23, Rue de Dunkerque Brasserie Lipp 151 Boulevard Saint Germain Au Pied de Cochon 6 rue Coquillière Het beroemde restaurant van de vroegere Hallen

Le Procope 13 rue de l'Ancienne Comédie, het oudste café van Parijs (1686) Le Grand Café Capucines 4, bd des Capucines

Andere beroemde brasserieën:

Bouillon Julien (ex Julien) 16, rue du Faubourg Saint-Denis

Brasserie Floderer (ex Flo) 7, cour des Petites Ecuries (entrée par le 63, rue du Fg Saint Denis)

La Fermette Marbeuf 5 rue Marbeuf www.fermettemarbeuf.com (één van de mooiste)

Vagenende 142, boulevard Saint-Germain www.vagenende.com

Le Gallopin 40 rue Notre Dame des Victoires www.brasseriegallopin.comProvence

Le Relais 50 | Marseille | 2023
Gelegen aan Le Vieux Port, op de begane grond van Hotel La Résidence genoten wij op het terras van Le Relais 50 van een menu van €49,-. Langoustines, skrei en een dessert en een mooie Bandol rosé van Pibarnon zorgden voor een zeer aangename avond. Uitstekende keuken!
www.hotel-residence-marseille.com/fr/restaurant-le-relais-50


Les Bords de Mer | Marseille | 2023
Dit moderne hotel/restaurant ligt direct aan zee. Je geniet hier o.a. van bouillabaisse, mosselen, poulpe grillé en rougets. Strakke, hippe, moderne inrichting met een fabuleus zeezicht. Het boutique hotel heeft een spa met binnenzwembad, een fitnesscenter, een dakterras met cocktailbar en een buitenzwembad. Klasse!
www.lesdomainesdefontenille.com


LA PLACE | MAUSANNE-LES-ALPILLES | JUL '11
Jean-André Charial eigenaar van Le Cabro d’Or* en l’Ousteau de Baumanière** is tevens eigenaar van deze leuke provençaalse bistro, in de buurt van Les Baux en Saint-Rémy de Provence. Wij werden er attent op gemaakt door fin gourmet Tonny Eyk. De kaart wisselt elke week. Wij nestelden ons op het terras aan de Place de l’Eglise onder de platanen en kozen het menu van €34,-.We begonnen met een prachtig gepresenteerde schotel van haricots blancs gegratineerde gremolata en olijven en 3 bitterballen gevuld met pied de cochon, beide gerechten waren heerlijk. Vervolgens risotto met escargots en persillade met wat gember en loup de mer met tomaten, figues rôties en een brunoise van courgette. Als toetje een keuze uit parfait, vers fruit of sorbet. Een aanrader deze bistro, smaakvolle gerechten voor een alleszins redelijke prijs.
www.maisonsdebaumaniere.com


BRUNO | LORGUES | FEB '10
Ook bezochten we het legendarische truffel-restaurant van Bruno in Lorgues. Vader Clément wordt tegenwoordig geassisteerd door zijn zoon en zij serveren een traditionele, ietwat boerse keuken waarin de truffel centraal staat. Er wordt een vast menu geserveerd, de prijs wordt bepaald door de truffel die er bij wordt geserveerd. Je kunt al een truffelsoort uitzoeken van €65,- de Tuber Uncinatum, maar je kunt ook een andere soort kiezen een Tuber Brumale (€95,-) of de Tuber Melanosporum (€145,-). Wij begonnen met La Soupe du Berger, een soep met witte bonen, kikkererwten, champignons, linzen, foie gras en truffel geserveerd onder een hoedje van bladerdeeg. Niet geraffineerd wel lekker. Daarna een aardappel ”en Robe des Champs” met een créme van room en truffel, volgens ons één van de lekkerste combinaties, gevolgd door een eendje op een maïspannekoekje met verse spinazie, foie gras en truffel. We eindigden met een stukje Saint-Honoré taart met caramelsaus en –ijs. Enkele kilo’s zwaarder maar voldaan verlieten wij dit gerenommeerde etablissement. Beslist leuk om eens mee te maken.
www.restaurantbruno.com


LE PETIT NICE (Gérald Passéda) | MARSEILLE | SEP '09 | ***
Voor het eerst sinds jaren weer eens naar Marseille; wat is er veel ten positieve veranderd, prima toegangswegen, een prachtig opgeknapt havenkwartier en mooi gerestaureerde panden.
Voor de lunch naar Le Petit Nice. Sinds kort bekroond met 3*** Michelin en wat een fantastisch restaurant!
Gelegen aan de corniche (weg langs de steile berghelling) op de rotsen en uitkijkend over de Middellandse Zee, met een werkelijk adembenemend uitzicht. Gérald Passédat is hier geboren en is de derde generatie, zijn grootvader kocht de villa in 1917. Het restaurant is modern en sober ingericht met veel witte accenten en lichtgekleurd hout.
De keuken is modern, licht en inventief, met veel respect voor de natuur. De zee is Géralds “tuin”. Hij werkt veel met onbekendere vissoorten vaak vergezeld van wat provencaalse groenten en kruiden.
De maaltijd was een belevenis, van de prachtig gepresenteerde amuses (sardines, zwaardvis en inktvis) tot aan het dessert, alles was even voortreffelijk!
Reserveer voor de lunch (slechts €85,-) en vraag een tafel dicht bij het raam dat uitkijkt over zee.
www.petitnice-passedat.com


JOSY-JO | HAUT DE CAGNES | SEP '09
Josy-Jo drijft sinds 1970 haar restaurant. Het is gevestigd in een mooi hoekpand waar ooit Modigliani nog gewoond heeft.
Haar keuken is echt provencaals, gerechten als: Les beignets de fleurs de courgettes
Jambon Serrano, geserveerd met meloen of verse vijgen uit de tuin, Les aubergines rôties à la provençale, Les pistes (petits calamars du Pays) à l’huile d’olive et au basilic zijn even simpel als lekker.
Maar echt beroemd is Josy om haar grillades. Kies voor Boeuf Charolais of Agneau de Limousin, gegrild direct voor je neus op de houtskoolgrill.
Lekkere fles Provence Rosé er bij en je hebt een heerlijke ongecompliceerde avond!


JOSY-JO | HAUT DE CAGNES | SEP '14
Omdat La Colombe d’Or in Saint Paul geen plaats meer had, weken we uit naar een adres waar we in september 2009 heerlijk aten. Inmiddels hebben ze hun ster verloren en we begrijpen ook waarom. Haar beroemde groenten leken opgewarmd in de magnetron en de kwaliteit van de Côte de boeuf Charolais voor 2 personen liet te wensen over. Wel heerlijk waren de Pistes (baby calamares) poêlés à l'huile d'olive et au basilic en de fles rode Palette van Henri Bonnaud. Een illusie en vele euros armer verlieten we Josie Jo en de vier andere gasten. Adieu!
www.restaurant-josyjo.comRhône


Le Mas des Aigras | Orange | 2023
Deze provencaalse Mas ligt 4 km buiten Orange tussen de wijngaarden. Het menu (op een schoolbord) geeft een keuze uit 5 voor- en 5 hoofdgerechten. O.a. Jambon Ibérique, coquilles, terrine de lotte en aubergines rôties als voorgerecht en pavé de saumon, dos de merlu, pièce de boeuf en suprêmes de cailles als hoofdgerecht. Kaas of dessert tot slot. Heerlijk eten in de tuin onder het bladerdak. Een aanrader. Tevens hotel.
www.masdesaigras.com


CHEZ SERGE CARPENTRAS | MEI '15
Chez Serge is een gereputeerd adres en daarom rekenden we ook nu op een avondje genieten. Het begon al goed, we bestelden een fles Launois Champagne maar deze was helaas uitverkocht. Als alternatief boden ze ons een fles Taitinger aan die overigens wel €30,- duurder was! We kozen van het krijtbord het menu Ventoux van €37,-. We startten met de foie gras met confiture d’oignons doux (beetje laf van smaak) en tartare de veau. Als hoofdgerechten Encornet farci aux homard et coquille Saint Jacques (een “plastic” omhulsel van inktvis gevuld met kreeft en coquille) en Le filet de Boeuf (waarvan de kwaliteit te wensen overliet). Het was toch onze avond niet; tot drie keer toe bestelden we een fles wijn die niet voorradig was. Volgend jaar nog maar eens terug voor een herkansing!
www.chez-serge.fr


PAUL BOCUSE | COLLONGES | JUL '13 | ***
Twee jaar geleden loste “levende legende” Paul Bocuse het startschot voor onze Rallye en dat was een onvergetelijke gebeurtenis. Nu was ik er met de wijncommissie van Sociëteit de Witte en ook nu was het weer een fantastische ervaring. We bestelden het 4-gangen Menu Classique van €149,-. Heerlijke klassiekers zoals eend met foie gras, cassolette van kreeft, kikkerbillensoep met waterkers, filet de boeuf Rossini en fricassée van Bresse kip met een morilles roomsaus. Weliswaar zwaar maar wel écht genieten. Daarna de kaaswagen met een keur aan (lokale) kazen en daarna de desserts. Vroeger heel gewoon een dessertwagen, tegenwoordig zien we die helaas nog maar sporadisch. Op de wagens (het waren er zelfs twee): vers fruit, sorbets, tarte tatin, baba au rhum, crème brulée, cakes, chocoladetaart, werkelijk te veel om op te noemen en alles even mooi gepresenteerd. Tussen de gerechten door kwam oom Paul ons nog even verwelkomen en nam hij alle tijd om met iedereen op de foto te gaan. Een speciaal compliment verdient de bediening, werkelijk een geoliede machine, die zeer alert en met militaire precisie alles op en van tafel tovert.
www.bocuse.fr

DOMAINE DE CLAIRFONTAINE | CHONAS L’AMBALLAN | SEP '13 | *
Dit bijzonder fraai gelegen sterrenrestaurant heeft een aantal even fraaie kamers waar het goed toeven is. Voor het slapen gaan genoten wij van het speciaal voor ons geserveerde 5 gangen menu (€88,-). We begonnen met enkele aspergegerechtjes (tempura van asperge, mousse van asperge, kwarteleitje in een groen aspergesoepje samen geserveerd met een tournedos van langoustine), daarna een lotte (perfecte cuisson) in een voortreffelijke vissaus met verjus, vervolgens quasi de veau met een ingekookte jus de veau en verschillende aardappelgerechtjes, toen de kaasselectie en tot slot de soufflé met Chartreuse met een crème glacée van chocola en mint. Heerlijk allemaal! We begrijpen nu waarom Philippe Girardon “meilleur ouvrier de France” is.
www.domaine-de-clairefontaine.fr


L’OUSTALET | GIGONDAS | MAR '13
Dit restaurant werd onlangs overgenomen door de Perrin familie van Château de Beaucastel in Châteauneuf du Pape. Het kleine knusse restaurant heeft een complete gedaantewisseling ondergaan. De inrichting is fris met houten tafels met placemats. Vroeger werd er niet echt goed gekookt maar tegenwoordig kookt chef Laurent Deconinck (ex Gagnaire en Senderens) de sterren van de hemel. Samen met maitre Anthony Racine bezorgden zij ons een onvergetelijke avond. Wij kozen voor het truffelmenu van €72,- (ex wijn). We begonnen met een eitje met truffel en truffelboter waarbij een glas witte Beaucastel Vieilles Vignes 2011, een goddelijke combinatie! Daarna skrei op met de vork geprakte ratte aardappeltjes met truffelschijfjes en olijfolie met daarbij een glas Hermitage Blanc 2010 van Nicolas Perrin. Gevolgd door quasi de veau met groentetjes, ruim truffel en truffel espuma met een rode Chateauneuf du Pape Le Vieux Donjon 2007. Daarna schapenkaas geserveerd met veldsla met truffeldressing. Een fantastisch nieuw adres met fabuleus eten en een geweldige wijnkaart. In de zomer kun je plaats nemen op het prachtige terras voor het restaurant.
www.restaurantoustalet.com


L’OUSTALET | GIGONDAS | MAR '14
Na wederom een heerlijk diner in restaurant L’Oustalet sliepen wij in het onlangs geopende hotel. Dit behoort ook toe aan de familie Perrin (Beaucastel) en heeft drie mooie design kamers. Modern en van alle gemakken voorzien. Het kleine intieme hotel ligt op 50 meter van het restaurant en is gelegen boven de wijnkelder van l’Oustalet.. Prijzen vanaf €130,-.
www.loustalet-gigondas.com/les-chambres


LA GROTTE D'AUGUSTE | ORANGE | MAR '14
Het restaurant is zoals al blijkt uit de naam gesitueerd in een grot en ligt binnen het complex van het Theâtre Antique.
Een bijzonder gezellig en sfeervol restaurant met een populaire kaart en een mooie wijnkaart.
Je kunt à la carte eten maar ook het menu van €28,- (lunch €21,-) kiezen, hetgeen wij deden.
Wij kozen: foie gras, gerookte zalm, kalfsvlees, kabeljauw en Saint Marcellin.
Alles prima eetbaar, maar weinig spectaculair, elke amateur kok maakt dit doordeweeks thuis zeker zo lekker klaar.
Toch een leuk adres in Orange waar goede restaurants dun gezaaid zijn.
www.restaurant-orange.fr


VILLA AURENJO | ORANGE | MAR '14
In Orange logeerden wij onlangs in Villa Aurenjo. Op een steenworp afstand van het centrum van de Oud-Romeinse stad Orange, vindt u dit B&B dat gelegen is in een afgesloten park van 1 hectare. Magnolias, rozen, olijvenbomen en 100 jaar oude platanen doen u de stad even vergeten. Het pand stamt uit de 18de eeuw en is smaakvol gerenoveerd in Provençaalse stijl, alle kamers en suites individueel gedecoreerd. Gastheer en gastvrouw zijn de Nederlandse Matthieu & Trudy. Zij verzorgen een uitstekend ontbijt (inclusief) en u kunt eventueel gebruik maken van de table d'hôte (€29,50). Absoluut een aanrader deze mooie villa. Prijzen afhankelijk van het seizoen vanaf €100,-
www.villaaurenjo.com


LES ARTISTES | ORANGE | NOV 2016
In dit aan een pleintje gelegen bar-restaurant werden we aangenaam verrast. Beneden vooral bar, boven restaurant. Leuke gerechten voor billijke prijzen. Pattes aux langoustes en een mooie steak zijn aanraders. Kleine wijnkaart met prima prijzen. Prima terras op het plein!


ENTRE VIGNE ET GARRIGUES | PUJAUT | MAR '13 | *

Dit hotel restaurant van Serge Chenet (meilleur ouvrier de France) ligt niet ver van Avignon. Het restaurant heeft 1* en is een beetje oubollig. Bij binnenkomst treffen we de eigenaar op een kruk en later met een kruk aan vanwege een recente heupoperatie. Zijn zoon neemt de honneurs waar en hij doet dit met verve. Wij kozen voor het menu “inspiration du moment” van €62,- alvorens we daarmee begonnen kregen we als amuse een quenelle van zalm in een waterkerssaus (heerlijk, jammer dat we dat niet meer zien in ons land). Het eerste gerecht bestond uit een escalope de foie gras geserveerd op de eerste groene asperges van het jaar. Tussengerecht was dos de bar met een schuim van zeevruchten en dragon en wat venusschelpjes. Als hoofdgerecht supermalse côte de veau met een galette de pomme de terre, gekonfijte ui en truffel. Daarna kaas van de kaaswagen, bijzonder lekker was het geitenkaasje gedoopt in de olijfolie met lokale kruiden. Tot slot het dessert Savarin au rhum et ananas caramélisé, fruits exotiques Lait de coco et cocktail Malibu. We beleefden een prima avond met veelal klassieke gerechten maar zeer smakelijk geserveerd. Een uitstekende keuken in zijn categorie (Une très bonne table dans sa catégorie).
www.vigne-et-garrigue.com


ESPRESSAMENTE (Hotel Arene Külm) | ORANGE | MAR '13
Geslapen in hotel Arene Külm in het centrum van Orange. In het hotel zit het Italiaanse restaurant Espressamente en we besloten om daar een avond te eten. We namen het Menu Gourmand van €25,- en bestelden als voorgerecht Petits poulpes à la Diavola, een hete soep van kleine inktvisjes (prima) en de salade Bergamasque met flauwe polenta, ravioli van rund en salade met gebakken ham. We werden niet echt enthousiast van de presentatie en ook de smaak liet te wensen over, dat kunnen we zelf beter! Hoofdgerecht Pâtes trofie aux crevettes et pesto. Deze was goed, maar geen hoogstandje. Het andere hoofdgerecht thon grille au sesame, aanbevolen als rosé gebakken bleek bij aankomst compleet doorgeslagen en vergezeld van enkele dobbelsteentjes aardappel en wat groentes. Besloten werd met een kaasplankje, vier stukjes kaas waar niets op aan te merken viel. Omdat de mousse au chocolat op was kregen we twee balletjes gekristalliseerd ijs. Hoewel dit restaurant door zowel TripAdvisor als Michelin als goed bestempeld wordt, zijn wij er niet echt enthousiast over. Aardig is de beknopte wijnkaart waarbij alle wijnen per 0,25cl, 0,50cl of 0,75 cl te bestellen zijn voor een schappelijke prijs.
P.S. Het hotel is overigens uitstekend en ligt midden in het centrum (een kamer kost slechts €55,-)!
www.hotel-arene.fr


LA MULE DU PAPE | CHATEAUNEUF DU PAPE | MAR '13
Tot enige jaren terug niks bijzonders maar La Mule heeft nu een nieuwe “look” gekregen. Schoon, trendy en met een prima bediening. Verwacht geen hoogstandjes maar geniet (evt. op het grote terras) van salades, pizza of een sandwich. Leuke sfeer en een perfecte prijs/kwaliteit.
www.lamuledupape.com


LE FORUM | ORANGE | MAR '13
Knus huiskamerrestaurant in het centrum van Orange van Yolande en Enrico Gioana met een keuzemenu van €29,- bestaande uit entree, plat en dessert.
We begonnen met een cappuccino van ceps et homard (werkelijk perfect van smaak) en een croustillant de crabe et petit legumes met een compote van verse tomaat, een Chinees aandoend gerecht (leuk gepresenteerd maar in smaak een beetje teleurstellend). Als hoofdgerecht kalfsvlees met morilles (lekker) en gambas met champignons geserveerd op aardappelpannenkoekjes (niet geweldig).
Als dessert een mi-cuit au chocolat praliné. Aardig restaurant met een kleine niet bijster interessante wijnkaart.
www.restaurantleforum.com


AUBERGE DE LA SOURCE | TUPIN ET SEMONS | SEP '13
Qua keuken heeft de tijd hier stil gestaan. Gelegen midden in de Côte Rotie wijngaarden (en niet ver van Condrieu) is het uitzicht echter van 3* niveau. Wij aten een zeer traditioneel menu met o.a. een garnalencocktail (we wisten niet dat die nog bestond), kikkerbillen en kaas of dessert voor €21,-. Bestel een mooie fles van de wijnkaart met vooral regionale wijnen, geniet van het uitzicht en neem de keuken op de koop toe.
www.restaurant-auberge-la-source.fr


LA CUISINE | VALENCE | MEI '15

Na een rit van bijna 1000 km hadden we ons verheugd op een dîner bij Bistrot des Clercs in het hart van het oude centrum van Valence. We parkeerden onze auto en na tien minuten in de stromende regen te hebben gelopen kwamen we om tien voor zeven aan als verzopen katten bij des Clercs, alwaar het personeel nog aan het eten was, dus we mochten er nog niet in. Ons verzoek om alvast in een hoekje plaats te mogen nemen met een lekkere fles wijn werd resoluut afgewezen; over een half uur konden we terugkomen! Verbaasd over zo weinig gastvrijheid begaven we ons naar buurman La Cuisine. Een alleraardigste restaurateur verwelkomde ons hartelijk ondanks het enigszins vroege tijdstip. Hij begeleidde ons naar een tafel die uitkeek op het Maison des Têtes en we besloten alvast een fles witte Saint Joseph te bestellen. We kozen voor eerst wat oesters van de kaart en daarna het menu van €25,- met voorgerechten als salade Landaise, raviolis de crevettes en boudin noir en hoofdgerechten als filet de canette, filet de boeuf en noix de St-Jacques flambées. De genoten gerechten werden weliswaar iedere keer gedecoreerd met twee sprieten bieslook en een viooltje maar waren van prima kwaliteit. Een gastvrij adres met een aangename keuken.
www.lacuisinerestaurant.fr


LA PYRAMIDE | VIENNE | JUL '11| **
Na enige tijd geleden, tijdens onze Rallye des Restaurateurs, in de tuin gegeten te hebben van de bistro, kozen we dit keer voor het **restaurant. Samen met Frits en Marceline van Druten was dit de start voor een korte culinaire reis. Het onlangs verbouwde restaurant ziet er werkelijk prachtig uit. De belangrijkste kleuren zijn zwart en geel. Wij kozen voor het 7 gangen menu “entre créativité et terroirs” (€172,-). Als eerste schotel een werkelijk schitterend gepresenteerd gepocheerd ei met een crumble van nootjes en Parmesaan, wat flinters Spaanse ham en ruimschoots omringd door verse truffel, fabuleus lekker! Daarna homard bleu met amandes de mer (paste perfect bij de Condrieu van Vernay). Toen Saint Pierre met tuinbonen, lamsoren en kaviaar. Hierna Piste de Courgettes (zeer fijne tranches) met saffraan. Als hoofdgerecht filet de veau waarbij wij de Côte Rôtie van Gérin kozen. Vervolgens kaas uit de regio, dessert en friandises. Patrick Henriroux heeft ons werkelijk erg verwend. Tevreden (maar vol) vertrokken wij naar onze prachtige kamers.
www.lapyramide.com


L’ESPACE PG3 | VIENNE | SEP '13
Dit is de bistro van La Pyramide van Patrick Henriroux. Prettige ambiance en prachtig eten. Wij bestelden een menu van €40,- en begonnen met Noix de Coquilles Saint Jacques, Vinaigrette au Raifort et Feuilles d’Endives. Als hoofdgerecht rosé gebraden kalf en tot slot een dessert . Nette prijzen (er is al een lunchmenu van plat, dessert en café voor €23,-) en heerlijke begeleidende wijnen. We beleefden een fantastische avond en de werkelijk sublieme bediening verdient een pluim!
www.lapyramide.com


L’OUEST | LYON | MAART '11
Deze super brasserie (één van de vijf) behoort toe aan Paul Bocuse. Prachtig gelegen aan de oevers van de Saône en in moderne stijl gebouwd. Mooie open keuken, een immense zaal met veel hout en aluminium en een mooie bar met enkele statafels . We waren onder de indruk, alles is hier even lekker en de bediening is subliem, dit is werkelijk ongelofelijk want per dag eten hier meer dan 500 personen!
www.nordsudbrasseries.com


COTÉ SUD | UCHAUX | MAART '11
Idyllisch gelegen provencaals restaurant, leuke kaart, maar wat waren we teleurgesteld. Niet vers, sommige schotels te rauw, kortom onder de maat.
www.restaurantcotesud.com


LE QUAI | TAIN-l’HERMITAGE | MAA '11
Leuke brasserie direct aan de Rhone gelegen van sterrenchef Michel Chabran (Chabran* à Pont de l’Isère). Wij kozen een menu van €29,-, maar er is ook al een dagschotel voor €12,50. Buiten het menu om bestelden we om te beginnen heerlijke oeufs brouillés aux truffes, een perfecte start! Daarna het menu: de coeur d’artichauts waren smakeloos, de tarte tatin van lof met Fourme d’Ambert was bitterzoet, maar het voorgerecht pommes dauphines met escargots was goddelijk. De hoofdgerechten waren goed: de ravioles prima, de pates “Carole” (vernoemd naar de mooie dochter van Chabran) heerlijk, de dorade iets aan de droge kant. Tot slot kazen en een dessert. Hulde voor de perfecte fondant van Valrhona chocola!
www.chabran.com


L’OUSTAU DE L’ISLE | L’ISLE SUR LA SORGUE | SEP '13
Dit leuke restaurant op ongeveer 15 km van Avignon wordt uitgebaat door Isabelle en Sylvain BOURLET. Sylvain heeft gewerkt bij o.a. Jacques Maximin, Emile Jung en Bernard Loiseau. Wij namen het menu van €28,- met asperges als voorgerecht en een ravioli van zalm en een ballotine de volaille à l’asiatique als hoofdgerecht en een dessert. Tip: het is niet nodig om het menu truffe van €53,50 te nemen, aangezien €25,- voor wat flintertjes truffel op nagenoeg hetzelfde menu naar ons idee wel erg duur betaald is! Verder prima gegeten en gedronken (leuke wijnkaart met betaalbare wijnen uit vooral de Rhône) in dit met een BIB Gourmand getooide restaurant met zijn heerlijke veranda.
www.restaurant-oustau.com