DOMAINE PIERRE DAMOY
GEVREY CHAMBERTIN

In het begin van de vorige eeuw kocht Julien Damoy na Chateau La Tour de By (Medoc) en Chateau du Moulin a Vent (Beaujolais) enige wijngaarden in Gevrey Chambertin. In de dertiger jaren werden deze uitgebreid met het Clos Tamisot. Na zijn overlijden in 1941 volgt kleinzoon Pierre hem op en nadat zijn zoon Jacques Damoy van 1971 tot 1992 de teugels in handen heeft, neemt zijn neef Pierre Damoy in dat jaar de leiding over.

Pierre Damoy laat voor een groot gedeelte de natuur zijn gang gaan, hij gebruikt geen kunstmest maar natuurlijke compost en geen onkruidverdelgers. Ook oogst hij elk jaar bijna als laatste zijn druiven. Na de gisting en lagering (afhankelijk van de hiërarchie varieert het gebruik van nieuw eiken tussen 40 tot 70%) worden de wijnen zonder te worden geklaard en gefilterd op fles gebracht.

De druivenstokken zijn tussen de 25 en 85 jaar oud en geven rijpe rijke volle wijnen, met een uitzonderlijke lengte en harmonie.

Het Domaine Damoy bezit 11 ha wijngaard waaronder 2,22 ha Chapelle Chambertin Grand Cru en 5,36 ha Clos de Bèze Grand Cru (zij zijn tevens de grootste bezitter).

Chambertin Clos de Bèze en Le Chambertin grenzen aan elkaar. Beide wijnen mogen zelfs als Le Chambertin verkocht worden maar Le Chambertin niet als Chambertin Clos de Bèze.

Volgens Hubrecht Duijker in zijn boek DE GROTE WIJNEN VAN BOURGOGNE is dit een subtiele distinctie, maar wel een juiste! De Clos de Bèze is een wijn met net iets meer finesse, ras en delicaatheid, dan die van zijn naaste buur. Kortom een heel grote wijn!

 

 

 
Pierre Damoy