COMTESSE DE CHERISEY
HAMEAU DE BLAGNY PULIGNY MONTRACHET

Laurent Martelet en zijn echtgenote Helène de Cherisey van het Domaine Martelet de Cherisey bezitten 6 ha wijngaard met uitsluitend de 1er Cru status, die geheel op het grondgebied van Blagny liggen. Blagny ligt op de grens van Meursault en Puligny Montrachet, boven en naast de wijngaarden Genevrières, Les Charmes, Les Combettes en Les Folatières. De wijngaarden hebben een leeftijd van tussen de 45 en 55 jaar, hebben een zuid- zuidoostelijke expositie en liggen in een kleine vallei op een hoogte van 340 meter. De grond bestaat uit klei en kalk met daaronder enkele meters kalkrots met een hoog ph-gehalte. De rendementen bedragen nooit meer dan 45 hl per ha. Door de hoge ligging en een verval van 6-7% hebben de stokken een betere expositie t.o.v. de zon, heeft de oostenwind een verkoelende en zuiverende werking op de wijnstokken en zorgt de bodem bovendien voor mineraliteit. De wijnen krijgen een opvoeding op vat van ongeveer 15 maanden (40% nieuw). De witte wijnen zijn rijke, complexe minerale wijnen, krachtig en zuiver, met aroma’s van geconfijt fruit, noten en acacia- en lindebloesem. Bovendien kunnen ze zeer goed ouderen. De zeer zeldzame rode Blagny 1er Cru La Genelotte, met zijn 60 jaar oude wijnstokken, is vrouwelijk, elegant, heeft weinig tannines en karakteriseert zich vooral door tonen van aardbei, kers, cassis en braam en een lange, genereuze afdronk.

Meursault-Blagny 1er Cru « la Genelotte »
Een aristocratische wijn. Verbazingwekkend rijk en zo puur Meursault! Boter, noten en amandel in de neus en vief en krachtig in smaak en afdronk.

Puligny Montrachet 1er Cru « Hameau de Blagny »
Een wijn met rijke schakeringen in parfum en smaak. Raffinement, kracht en weelde verkeren hier in absolute harmonie. Zeer verfijnd, met delicate tonen van honing, acacia, lindebloesem en geconfijt fruit.

 


Laurent Martelet