CLOS DE TART
MOREY SAINT DENIS

Het Clos de Tart is 7,5 ha groot, is geheel ommuurd en ligt tegen een helling, op 270 meter hoogte, tussen Bonnes Mares en Clos Lambrays. Clos de Tart is een Grand Cru en een Monopole.

De wijngaard dankt zijn naam aan de nonnen van de abdij in het dorp Tart-le-Haut, zij kochten het domein in 1145. In die tijd leefden de monniken in Clos de Vougeot en de nonnen dus in het Clos de Tart. Vroeger was Clos de Tart net als een deel van het Domaine de la Romanée Conti, eigendom van de familie Marey-Monge. In 1932 werd het na 150 jaar eigendom verkocht aan de familie Mommessin die het nog steeds bezit.

Sinds 1145 is het altijd in handen geweest van één eigenaar (Monopole).
De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 55 jaar en de totale opbrengst bedraagt nooit meer dan 25.000 flessen.

In tegenstelling tot bijna alle andere wijngaarden is Clos de Tart beplant van noord naar zuid. Dit geeft niet alleen zon in de morgen aan de ene kant van de wijngaard, maar ook ’s middags aan de andere kant. Het resulteert vaak in zeer rijpe druiven. Een bijkomend voordeel is het remmen van de erosie.

De wijn wordt sinds 1996 gemaakt onder leiding van de gedreven Sylvain Pitiot en verblijft ongeveer 18 maanden op nieuwe eikenhouten vaten. De botteling vindt plaats door zwaartekracht i.p.v. door pompen. Jonge aanplant (jonger dan 25 jaar) en cuvées die niet helemaal aan de zeer hoge eisen voldoen worden als Morey Saint Denis 1er cru verkocht onder het label La Forge de Tart.

Onder leiding van Pitiot is het domein doorgestoten naar de absolute top en op dit moment zwaait Jacques Devauges er de scepter. De wijnen zijn voor velen onbereikbaar. Door de lage opbrengst en de grote vraag, zijn er slechts zeer bescheiden quota per land beschikbaar.

Clos de Tart Grand Cru
Mooi intens parfum met zowel vruchten als terroir. De afdronk is lang en krachtig. De kruidige, levendige smaak herinnert meer aan de grote elegante Chambolles dan aan de iets strengere Morey-wijnen. Clos de Tart vraagt veel geduld (10 tot 15 jaar).

La Forge de Tart 1er cru

 

 
Jacques DevaugesSylvain Pitiot