YANN CHAVE
CROZES HERMITAGE & HERMITAGE

Oostelijk van Tain, in de dorpjes Mercurol, La Roche de Glun en Pont de l’Isère strekken zich in de noordelijke Rhône Vallei (Rhône Septentrionales) de in totaal 17½ hectare wijnpercelen uit van Yann Chave. Sinds hij de leiding heeft over het door zijn vader Bernard in 1970 opgerichte bedrijf - toen nog vier hectare groot waarvan slechts een kwart beplant met druiven, de rest was boomgaard - staat dit wijnhuis steeds meer in de belangstelling. De wijnen van Yann Chave prijken nu niet alleen meer op de wijnkaart van gerenommeerde Franse eetpaleizen als Alain Ducasse, Paul Bocuse, Troisgros, Pic en Chabran, ook over de grenzen wordt jaarlijks rijkhalzend uitgekeken naar de nieuwe jaargangen van deze jonge wijnmaker. Geen wonder dat 50 tot 70% van de oogst inmiddels geëxporteerd wordt. De syrahdruiven bij Yann Chave komen van gemiddeld 20 jaar oude stokken en ze worden altijd met de hand geplukt. Na een grondige controle in de modern uitgeruste kelder (2003) gaan de vruchtjes voor vergisting zonder industriële gisten in betonnen cuves en in roestvrijstaal. Lagering vindt plaats op zogenaamde demi-muids: vaten met een inhoud van 600 liter die door hun grote omvang een ingetogener houtinvloed op de wijn garanderen. Dan volgt botteling en vinden de wijnen hun weg naar de betere horecagelegenheden in Europa, Azië en Noord Amerika.

Crozes Hermitage
Voor de appellation Crozes Hermitage komen, met 15 van de totaal 17½ hectare wijngaarden, de meeste stokken van Yann Chave in aanmerking. Die staan verspreid over de gemeenten Mercurol, La Roche de Glun en Pont de l’Isère. Om een elegante, frisfruitige Rhônestijl te verkrijgen houdt Yann zijn Crozes Hermitage vrij van houtlagering. In deze geurige, gemakkelijk toegankelijke wijn domineren daardoor rode kersen die gesteund worden door prachtige aroma's van peper en tabak.

Crozes Hermitage Le Rouvre
Le Rouvre is een zeer speciale cuvée die gemaakt wordt van syrahdruiven van 50 jaar oude stokken uit één wijngaard gelegen in Pont de l’Isère. De wijn wordt op traditionele wijze vergist; gebotteld wordt pas na lagering van twaalf maanden op demi-muids. Het maakt de Crozes Hermitage Le Rouvre tot een volle wijn met indrukwekkende aroma’s van rijp, donker fruit, mineralen en geconcentreerde tannines.

Hermitage
Zonder twijfel de beroemdste Rhônewijn. De Hermitage van Yann Chave is gemaakt van oergezonde, handgeplukte syrahdruiven van 25 jaar oude wijnstokken uit de percelen Beaume en Péléat. Deze gaarden hebben een zuidwestelijke ligging en profiteren dus van een optimale hoeveelheid zon. De bodem is samengesteld uit löss en graniet. Van kleur is de wijn dieprood. Hij geurt intens naar zwart en paars fruit. Die gulle vruchtigheid komt ook terug in zijn brede en krachtige smaak die wordt gedragen door mooi verweven houttonen en geconcentreerde tannines. De afdronk is zeer lang en voorspelt het grote bewaarpotentieel van de wijn: 15 tot 20 jaar kelderen behoort tot de mogelijkheden. Een geweldenaar!

Crozes Hermitage Blanc
Deze zeer fraaie witte wijn is gemaakt van 70% marsanne- en 30% rousannedruiven. Deze frisse, kruidige wijn heeft in het bouquet bloemen en in de mond geel fruit en amandel. De afdronk is lang met frisse zuren. De witte Crozes rijpt op roestvrijstalen vaten en is geweldig om jong te drinken!

 


Yann Chave